Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Παραμένουν οι διαφωνίες εντός ΝΑΤΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Να κατευνάσει τη «γκρίνια» στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποπειράθηκε, εκ νέου, χτες, ο Γενικός Γραμματέας της επαναλαμβάνοντας ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος και έχουν διασωθεί αθώοι πολίτες χάρη στις επιδρομές του ΝΑΤΟ» και ότι «αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί μέχρι τέλους χωρίς διακοπή». Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, με τις δηλώσεις του, προσπάθησε να δώσει οριστικό τέλος, έστω προς στιγμήν, στις αναμοχλεύσεις που έχουν προκληθεί στους κόλπους της συμμαχίας μετά τη διατύπωση από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φρατίνι του αιτήματος για «προσωρινή αναστολή» των ΝΑΤΟικών επιδρομών «προκειμένου να διασφαλιστεί η ακρίβεια των στόχων και η προφύλαξη των δρόμων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας».

Την άποψη Ράσμουσεν έσπευσε να στηρίξει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον, υποστηρίζοντας ότι «είναι προφανές ότι οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και γι' αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις». Στο ζήτημα αναφέρθηκαν, και πάλι, αξιωματούχοι από Βρετανία και Γαλλία, οι οποίες είναι και οι χώρες που συμμετέχουν κατά κύριο λόγο στις αεροπορικές επιδρομές, επιμένοντας, και αυτοί, στη συνέχιση των επιχειρήσεων.

Ο Λίβυος ηγέτης, από την πλευρά του, έκανε πάλι την εμφάνισή του. Αυτή τη φορά, διά μέσου ηχητικού μηνύματός του, ο Μουαμάρ Καντάφι, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «συμμαχία κρατών που δολοφονεί αθώους πολίτες». Ο Καντάφι απείλησε να εκδικηθεί όλους όσοι δολοφονούν αμάχους, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Αναλυτές, πάντως, εκτιμούσαν ότι ένας από τους λόγους που η Ιταλία, αν και έχει υποστηρίξει σθεναρά τους αντικαθεστωτικούς, εμφανίζεται αυτή τη στιγμή να ζητά «αναστολή επιχειρήσεων» είναι ότι η Ιταλία βρίσκεται πολύ κοντά στη Λιβύη και υπάρχουν φόβοι επιθέσεων στο έδαφός της.

Τέλος, όπως έγινε χτες γνωστό, τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το κατά πόσο μπορεί να στοιχειοθετηθεί έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Μουαμάρ Καντάφι για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ