ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ G20
«Ρυθμίσεις» για την πείνα με στόχο τον έλεγχο και την αρπαγή

ΠΑΡΙΣΙ.--

Παρά τη «συμφωνία» στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Γεωργίας των 20 ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών - (G20) όσον αφορά στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής, και της διεθνούς πρωτοβουλίας (Διεθνής Πρωτοβουλία Ερευνας) για το συντονισμό των προσπαθειών τους, προκειμένου να βελτιωθεί κυρίως η παραγωγή σταριού, οι διαφωνίες τους και οι εντάσεις ήταν εμφανείς. Την ίδια στιγμή εννοείται ότι αγνόησαν παντελώς την έκκληση - αίτημα εκατοντάδων οργανώσεων να σταματήσει η «υφαρπαγή εδαφών» ανά την υφήλιο, υφαρπαγή εδαφών από τους αγρότες και τους ιθαγενείς, προκειμένου να αυξηθεί η «παραγωγή».

Την αγνόησαν, καθώς το ζητούμενο ήταν η ανεύρεση ενός τρόπου «αντιμετώπισης» της διατροφικής κρίσης που μαστίζει ήδη δεκάδες λαούς, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των τροφίμων, αφού προκαλεί κοινωνικές εντάσεις, τρόπου που θα προωθεί και θα εξασφαλίζει τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα.

Καταρχήν, για τη «συναίνεση», υπάρχει όσον αφορά την καταπολέμηση της αστάθειας των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας Τομ. Το G20 δεσμεύτηκε επίσης για τη λειτουργία «συστημάτων συναγερμού» που θα αποσκοπούν στη βελτίωση των προβλέψεων για τις σοδειές και τον καιρό καθώς και τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για τις αγορές αγροτικών προϊόντων, με το όνομα AMIS. Η βάση θα επιτρέψει, υποτίθεται, την «τιθάσευση της αστάθειας των τιμών και τον περιορισμό των ενδείξεων που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές» και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών, σχετικά με την αγροτική παραγωγή και τις τιμές. Η Κίνα και η Ινδία φάνηκαν επιφυλακτικές, όσον αφορά σε μια τέτοια ανταλλαγή πληροφοριών, ωστόσο δεν εξέφρασαν με ένταση τη διαφωνία τους, όπως έπραξαν οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, που άσκησαν ουσιαστικά βέτο όσον αφορά την απόφαση για τον «τερματισμό της προώθησης των βιοκαυσίμων» καθώς θεωρείται από τους παράγοντες που συμβάλλουν δραστικά στην εκτίναξη της τιμής των βασικών ειδών τροφίμων, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Γκάρντιαν». Το βέτο ασκήθηκε καθώς ΗΠΑ και Βραζιλία ηγούνται της παραγωγής βιοκαυσίμων. Αφενός για τις ΗΠΑ που έχουν σχέδια δραματικής αύξησης της παραγωγής ώστε να συμβάλει στην απεξάρτησή τους από το πετρέλαιο και για τη Βραζιλία καθώς συνιστά βασικό μοχλό ανάπτυξης και σημαντικό τμήμα των εξαγωγών της.

Τέλος, υπό το σκεπτικό ότι το εμπάργκο στις εξαγωγές διατροφικών ειδών «τιμωρεί τους πιο στερημένους», το G20 δεσμεύτηκε επίσης να άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές για την αγορά ειδών διατροφής, για ανθρωπιστικούς λόγους εννοείται...

ΣΟΥΗΔΙΑ
Οι εργάτες μένουν απλήρωτοι στη «SAAB»

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία «SAAB» ανακοίνωσε χτες το πρωί ότι δεν έχει λεφτά να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων, αφήνοντας χωρίς χρήματα περίπου 3.800 εργάτες. Οπως ανακοινώθηκε από την ολλανδική «Swedish Automobile» (πρώην «Skyper» που εξαγόρασε στις αρχές του 2010 την «SAAB), η «εταιρεία δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους μισθούς λόγω έλλειψης πόρων», ενώ εκ μέρους του γραφείου πληροφοριών της εταιρείας ανακοινώθηκε πως δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα γίνουν οι πληρωμές και πως η εταιρεία προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα «όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Η σουηδική κυβέρνηση ξεκαθάρισε χτες πως δε θα παρέμβει προκειμένου να «βοηθήσει» τη «SAAB».

Το Συνδικάτο Μετάλλου, που είναι ξεπουλημένο στην εργοδοσία, λυπάται πολύ για την εξέλιξη αυτή, υποστηρίζοντας απλά πως δεν είναι θετική εξέλιξη που οι εργαζόμενοι δεν θα πάρουν τους μισθούς τους! Το Συνδικάτο Μετάλλου από την αρχή, αντί να αντιδράσει στο ξεπούλημα της αυτοκινητοβιομηχανίας, μπήκε στο παιχνίδι με το να προτείνει ποιος καπιταλιστής ήταν ο καλύτερος για να εξαγοράσει την «SAAB». Ηταν, λοιπόν, φυσιολογική εξέλιξη πως οι εργάτες θα πλήρωναν το μάρμαρο.

Η ηγεσία της Ομοσπονδίας Μετάλλου, όπως είπε ο γραμματέας της Veli-Pekka Saikkala, επικοινώνησε με διάφορες τράπεζες για να δώσουν δάνεια (!) στους εργάτες για να λύσουν τις ανάγκες τους! Δηλαδή και απλήρωτοι θα παραμείνουν και θα χρωστάνε στις τράπεζες...

Δείχνει επίσης την προδοσία των σοσιαλδημοκρατών και άλλων αριστερούτσικων που είναι στην ηγεσία του συνδικάτου, καθώς θέτουν ως κυρίαρχο την εξυπηρέτηση των κερδών των καπιταλιστών και αδιαφορούν πλήρως για την εργατική τάξη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την αποχώρησή του από τις διαβουλεύσεις με το Λευκό Οίκο όσον αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους ανακοίνωσε χτες ο Ερικ Κάντορ, ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τονίζοντας ότι «για την αύξηση στους φόρους υπάρχει αδιέξοδο».

ΛΙΜΑ.-- Στους 4 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών και στους 71 οι τραυματίες από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Τρίτη μεταξύ φοιτητών και δυνάμεων ασφαλείας στη Ουνκαβελίκα στο κεντρικό Περού.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Νέος γύρος κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων χτες από τους φοιτητές και την πανεπιστημιακή κοινότητα με αίτημα την αύξηση των κονδυλίων προς την Παιδεία και τη μεταρρύθμιση του νόμου για την Παιδεία της εποχής του δικτάτορα Πινοτσέτ ώστε η Παιδεία να γίνει πραγματικά δημόσια και ελεύθερη σε όλους.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Εκπρόσωποι της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» κατήγγειλαν χτες πως πάνω από 100 Κογκολέζοι βιάστηκαν σε επίθεση ενόπλων παραστρατιωτικών μεταξύ 10 και 12 Ιουνίου. Οι βιασμοί έγιναν στην επαρχία Νότιο Κίβου.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ο Αμερικανο-σομαλός οικονομολόγος Αμπντιουέλι Μοχάμεντ Αλι διορίστηκε χτες νέος πρωθυπουργός της Σομαλίας μετά την υποχρεωτική παραίτηση του προκατόχου του από τον πρόεδρο της χώρας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς δήλωσε χτες μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου δε θα αποτελέσει όρο για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, όπως είχαν ισχυριστεί προχτές Γερμανοί βουλευτές στο πλαίσιο επίσκεψής τους στο Βελιγράδι.

ΤΟΚΙΟ.-- Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως παρακολουθεί στενά τις κινήσεις 11 κινεζικών πολεμικών πλοίων που βρέθηκαν να πλέουν ανοιχτά των διεθνών υδάτων της ιαπωνικής νήσου Οκινάουα.

EADS - AIRBUS
Η μεγαλύτερη παραγγελία της ιστορίας προαναγγέλλει τεράστια κέρδη

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η μεγαλύτερη παραγγελία αεροσκαφών που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία πραγματοποιήθηκε, χτες, στη διεθνή έκθεση αεροναυπηγικής στο Παρίσι. Η, χαμηλού κόστους, αεροπορική εταιρεία «Air Asia» από τη Μαλαισία παρήγγειλε 200 αεροσκάφη τύπου «Α300» νέου τύπου από την «Airbus». Μια παραγγελία που αποτιμάται τουλάχιστον στα 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είχε προηγηθεί μία ακόμη μεγάλη παραγγελία προς την «Airbus» από την ινδική «IndiGO» για 180 αεροσκάφη «Α300» νέου τύπου. Αρκετές ακόμη εταιρείες παρήγγειλαν μικρότερο αριθμό από τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, τα οποία αποδεικνύονται εξαιρετικά δημοφιλή καθώς οι δύο μηχανές νέας τεχνολογίας που διαθέτουν καίνε 15% λιγότερο καύσιμο και η συντήρησή τους είναι φτηνότερη κατά 30%.

Με αυτές τις παραγγελίες, η «Airbus», που ανήκει στην κυρίως γαλλικών κεφαλαίων «EADS», σχολίαζαν αναλυτές, συντρίβει δραματικά την ανταγωνίστρια αμερικανική «Boeing». Ενδεικτικό είναι ότι η «Airbus» δέχτηκε παραγγελίες για 586 αεροσκάφη, αξίας 55,8 δισ. δολαρίων, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ενώ η «Boeing» για 47 αεροσκάφη, δηλαδή παραγγελίες αξίας 7,5 δισ. Κατά πολλούς, πρόκειται για τη μεγάλη επάνοδο της «Airbus», της οποίας το κύρος είχε πληγεί σημαντικά πέρσι μετά το πολύνεκρο δυστύχημα πάνω από τον Ατλαντικό.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Το αντικομμουνιστικό «κυνήγι μαγισσών» καλά κρατεί

ΣΟΦΙΑ.--

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας υιοθέτησε χτες νομοσχέδιο με το οποίο απαγορεύεται σε όσους συνεργάστηκαν με τη μυστική υπηρεσία επί σοσιαλισμού να διορίζονται πρεσβευτές της χώρας, προχωρώντας παράλληλα στην ανάκληση 35 πρεσβευτών για τους οποίους, όπως σημειώνεται, υπάρχουν αποδείξεις για τις συγκεκριμένες τους αυτές ενέργειες.

Το νομοσχέδιο, που προτάθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολάι Μλαντένοφ, έλαβε 92 ψήφους υπέρ (των βουλευτών του κόμματος «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας» - GERB και της «Μπλε Συμμαχίας»), 21 κατά (των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος), ενώ υπήρξαν και 13 αποχές (των βουλευτών του εθνικού τουρκικού «Κινήματος για Δικαιώματα και Ελευθερίες» - DPS).

Η παραπάνω ενέργεια αποτελεί άλλο ένα «επεισόδιο» στην αντικομμουνιστική εκστρατεία που σημειώνεται σε διάφορες πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπου επιχειρείται η παραχάραξη της ιστορίας, δίνονται τιμές σε όσους συνεργάστηκαν με τους ναζί, ενώ τα διάφορα λεγόμενα «ινστιτούτα» και «μουσεία» που μελετούν τα υποτιθέμενα εγκλήματα του σοσιαλισμού εκδίδουν εκδόσεις, σχολικά προγράμματα, για να διεισδύσουν στις συνειδήσεις κυρίως της νέας γενιάς.

ΒΙΕΤΝΑΜ
«Ναυτικές ασκήσεις» με τις ΗΠΑ

ΑΝΟΪ.--

Σε κοινές ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν ΗΠΑ και Βιετνάμ, ενώ η κατάσταση μεταξύ Ανόι και Πεκίνου παραμένει τεταμένη όσον αφορά την περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας. Οι ασκήσεις στην περιοχή Ντανάγκ του κεντρικού Βιετνάμ θα διαρκέσουν μία βδομάδα, προκαλώντας τη νευρικότητα της Κίνας, που την Τετάρτη ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην αναμειχθούν στη διαμάχη αναφορικά με τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, επιτρέποντας στους εμπλεκόμενους να λύσουν μόνοι τις διαφορές τους.

Ωστόσο, ΗΠΑ και Βιετνάμ υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες ασκήσεις δεν έχουν καμία σχέση με την ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Πεκίνου και Ανόι, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται καν για στρατιωτική άσκηση, καθώς δε θα περιλαμβάνουν «εκπαίδευση μάχης».

  • Την ίδια στιγμή, Ανόι και Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν ότι ενισχύουν τις προσπάθειες να εξαλείψουν τον «Πορτοκαλί Παράγοντα», όπως αποκαλείται η μόλυνση που άφησε πίσω ο πόλεμος του Βιετνάμ, με τις επιπτώσεις της διοξίνης να εξακολουθούν να προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα στο λαό της χώρας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ