ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΖΙΑΜΠΑΟ
Κινέζικο μπάσιμο στην Ευρωζώνη

Από τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Κίνας και της Βρετανίας
Από τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Κίνας και της Βρετανίας
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η κρίση στην Ευρωζώνη ήταν κυρίαρχη στην ατζέντα των συνομιλιών του Κινέζου πρωθυπουργού, Ουέν Τζιαμπάο, με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον, και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει πριν την αναχώρησή του από την Κίνα, «η επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη θα είναι προς όφελος της Κίνας». Συνεπώς, η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού ξεκινούσε με τους καλύτερους οιωνούς για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο ενώπιον της «αδυναμίας» του αμερικανικού να προσφέρει αφειδώς τα πλεονάσματά του, που πλέον δεν έχει.

Πρώτος σταθμός της μίνι, κρίσιμης όμως περιοδείας του ήταν η Ουγγαρία, όπου οι «υποσχέσεις» άρχισαν να υλοποιούνται καθώς ο πρωθυπουργός της Κίνας ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να αγοράσει κρατικά ομόλογα της Ουγγαρίας, επιδιώκοντας τη διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στα 20 δισ. δολάρια μέχρι το 2015.

Χτες ήταν η σειρά της Βρετανίας, όπου ο Τζιαμπάο συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό και από κοινού συνήψαν σειρά συμφωνιών αξίας 1,4 δισ. λιρών (1,6 δισ. ευρώ), όπως ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, προσθέτοντας πως σε αυτές περιλαμβάνεται «ένα μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και την Τράπεζα της Κίνας για τη δημιουργία ενός ταμείου 1,5 δισ. (λιρών) για την επέκταση των βρετανικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Κίνα». Το Πεκίνο προσφέρει μία «τεράστια ευκαιρία» για τις βρετανικές επιχειρήσεις, είπε ο Κάμερον, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι η πολιτική και οικονομική πρόοδος πρέπει να συμβαδίζουν με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι ο «καλύτερος εγγυητής» ευημερίας και σταθερότητας.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός μετά την αναχώρησή του από το Λονδίνο με κατεύθυνση τη γερμανική πρωτεύουσα - τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας - απαντώντας στις «σπόντες» του Κάμερον, κάλεσε σε συνεργασία και διάλογο και όχι σε «υποδείξεις».

Οι προσδοκίες της Γερμανίας από την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού είναι πολλές καθώς η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι θα στείλει και ένα μήνυμα ότι «στην αντιμετώπιση της κρίσης συμβάλλουν όχι μόνο η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, αλλά και μια αναδυόμενη οικονομία, όπως η Κίνα».

Στις πρώτες αυτές θεσμοθετημένες πλέον γερμανοκινεζικές διαβουλεύσεις ο Ουέν Τζιαμπάο συνοδεύεται από 13 υπουργούς του ενώ η ατζέντα των σημερινών συνομιλιών είναι αποτέλεσμα μακράς προετοιμασίας, και από τις δύο πλευρές, δεδομένων και των αντιθέσεων που υπάρχουν. Καταρχήν η Κίνα εκτόπισε πέρσι τη Γερμανία ως πρώτη εξαγωγική δύναμη του πλανήτη ενώ η Γερμανία, αναλόγως με τις ΗΠΑ, ίσως και ακόμη περισσότερο, ασκεί αφόρητες πιέσεις για τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν. Την ίδια στιγμή, η Κίνα συνεχίζει να εξαγοράζει το «χρέος» αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Το 1/4 των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας - το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνά τα τρία τρισ. δολάρια - είναι σε ευρώ, ενώ, σύμφωνα με κινεζικές πηγές, από τον Απρίλη η Κίνα έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης ύψους αρκετών δισ.

ΣΤΟΛΙΣΚΟΣ «ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ»
Πιέζει με κάθε τρόπο το Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΑΘΗΝΑ.--

Για άσκηση «πιέσεων» προκειμένου να μην αποπλεύσουν τα πλοία του στολίσκου «της Ελευθερίας» για τη Γάζα έκαναν λόγο εκπρόσωποι των συμμετεχόντων σε αυτό, που παραχώρησαν, χτες, συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Οι συμμετέχοντες, που αναμένεται συνολικά να φτάσουν τους 500 (προέρχονται από πολλές χώρες, Ελλάδα (50), Σουηδία, Νορβηγία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, ΗΠΑ, Γαλλία, Τουρκία κ.ά.), κατήγγειλαν ότι η οργάνωση «Ισραηλινό Νομικό Κέντρο» έχει προβεί σε σειρά νομικών κωλυμάτων, επικαλούμενη ότι το ταξίδι του στολίσκου και η είσοδός του στα ισραηλινά χωρικά ύδατα αποτελεί παραβίαση όχι μόνο του ισραηλινού δικαίου, αλλά και του διεθνούς και του ελληνικού δικαίου, με αποτέλεσμα να καλλιεργούνται σειρά προσχημάτων για περαιτέρω καθυστέρηση και παρεμπόδιση του απόπλου.

Ο στολίσκος θα αποτελείται από 10-12 πλοία, τα οποία, εκτός από τους ακτιβιστές, θα μεταφέρουν και 5.000 τόνους ανθρωπιστικού υλικού. Το πρώτο πλοίο αναχώρησε, χτες, από την Κορσική χωρίς, τελικά, οι γαλλικές αρχές να το σταματήσουν. Αναμένεται να συναντήσει τα υπόλοιπα που βρίσκονται σε ελληνικά λιμάνια και να αποπλεύσουν όλα μαζί για τη Γάζα.

Η ισραηλινή πλευρά, από την άλλη, επανέλαβε, χτες, ότι «θα σταματήσει το στολίσκο ό,τι και να γίνει». Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης τέθηκαν επί τάπητος διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος. Ανακοινώθηκε ότι η ισραηλινή ηγεσία επιτρέπει στο στολίσκο να ελλιμενιστεί στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ και, εφόσον αποδειχτεί ότι δεν υπάρχουν όπλα στο φορτίο, να μεταφερθεί στο σύνολό του στη Γάζα.

Χτες, επίσης, η ισραηλινή ηγεσία υπαναχώρησε από τις απειλές που είχε εκτοξεύσει ένα 24ωρο νωρίτερα κατά των ξένων δημοσιογράφων που θα επιβιβαστούν στο στολίσκο για να «καλύψουν» το γεγονός. Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης, την Κυριακή, ενημέρωσε ότι θα απαγορεύσει σε όσους δημοσιογράφους βρίσκονται στα πλοία να εισέλθουν στο Ισραήλ για μια δεκαετία. Η απειλή προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις διεθνώς και τελικά, χτες, διευκρινίστηκε ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί καμία ποινή στους δημοσιογράφους. Προστέθηκε, βέβαια, ότι θα υπάρχουν δημοσιογράφοι και στα πλοία του ισραηλινού ναυτικού που θα αναλάβουν να σταματήσουν το στολίσκο.

  • Είκοσι μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε Ανατολική Ιερουσαλήμ και Ραμάλα από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εσωτερικού - Σιν Μπετ - με την κατηγορία ότι «σχεδίαζαν επιθέσεις και απαγωγές».
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τη δημόσια υποστήριξή της προς την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε η Κίνα, μέσω των δηλώσεων του διοικητή της κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας Ζου Σιαοσουάν. Τη θέση αυτή εκτός από την Λαγκάρντ διεκδικεί και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς, αλλά με ελάχιστες ελπίδες εκλογής.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- «Να σταματήσουν να ονειρεύονται» όσοι προσδοκούν το θάνατο του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τεμίρ Πόρας, απαντώντας στις φήμες που διαρρέονται όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Φερνάντο Σότο Ρόχας, διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Τσάβες έχει καρκίνο, ενώ ανέφερε ότι η 5η Ιούλη είναι η πιθανή μέρα επιστροφής του από την Κούβα όπου νοσηλεύεται μετά από εγχείρηση για κύστη κόκκυγος.

ΛΙΜΑ.-- Την αναστολή της άδειας λειτουργίας που είχε εκχωρηθεί στην καναδική εταιρεία «Bear Creek», για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων αργύρου, στη νοτιοανατολική επαρχία Πούνιο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Περού, μετά τις διαδηλώσεις μελών των κοινοτήτων των ιθαγενών Κέτσουα και Αϊμαρά στην περιοχή, στη μεθόριο με τη Βολιβία. Επίσης, επιβλήθηκε μορατόριουμ 36 μηνών όσον αφορά την εξέταση των νέων αιτημάτων εκχώρησης αδειών για την εκμετάλλευση μεταλλείων.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Η Σομαλία απελευθέρωσε χτες έξι ξένους υπηκόους (3 Βρετανοί, ένας Αμερικανός και δύο Κενυάτες) που είχαν λάβει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 10 χρόνων, επειδή είχαν το Μάη εισάγει παράνομα στη χώρα εκατομμύρια δολάρια για την αποπληρωμή λύτρων σε Σομαλούς πειρατές.

ΡΩΣΙΑ
Ιδιωτικοποιήσεων συνέχεια

ΜΟΣΧΑ.--

Την πλειοψηφία των μετοχών της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας «Aeroflot» αναμένεται να πουλήσει το ρωσικό κράτος μέσα σε διάστημα 3-5 ετών, καθώς και άλλων επιχειρήσεων στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν δήλωσε χτες πως το κράτος θα πουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών που διαθέτει σχεδόν «σε όλες» τις πετρελαϊκές εταιρείες και εταιρείες μεταφορών, ξεκινώντας από την «Aeroflot» και την «Sovkomflot», η οποία λειτουργεί έναν εμπορικό μεταγωγικό στόλο αεροσκαφών. Δεν αναφέρθηκε στον τομέα της Ενέργειας, ωστόσο ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, οικονομικός σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως τόσο η πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, η «Rosneft», όσο και η τράπεζα «VTB» θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, υπογραμμίζοντας πως η «Gazprom» παραμένει «για τη στιγμή εκτός».

Πάντως, σύμφωνα με τον Κούντριν, η κυβέρνηση της Ρωσίας ελπίζει να προχωρήσει στην πώληση μετοχών κρατικών επιχειρήσεων αξίας 30 δισ. δολαρίων έως το 2014.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Πολύνεκρη επίθεση

ΛΑΓΟΣ._

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε υπαίθρια μπυραρία της πόλης Μαϊντουγκούρι στη βορειοανατολική Νιγηρία, ανακοινώθηκε από τις αρχές ασφαλείας της χώρας. Η χτεσινή επίθεση έγινε από ένοπλους πάνω σε μηχανάκια γύρω στις 5 τα ξημερώματα οι οποίοι πέταξαν βόμβες και άνοιξαν πυρ εναντίον των παρευρισκομένων.

Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν πως πιθανότατα η επίθεση έγινε από μέλη της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», οργάνωση που έχει κατά καιρούς κάνει επιθέσεις στη βορειοανατολική Νιγηρία καθώς και επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην πρωτεύουσα Αμπούζα στις αρχές του μήνα. Την Κυριακή η συγκεκριμένη οργάνωση πιστεύεται πως έκανε δύο ακόμα επιθέσεις στην πόλη Γκαμπορού - Νγκαλά, στην πολιτεία Μπορνό που συνορεύει με το Τσαντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ