Τρίτη 28 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΟΛΙΣΚΟΣ «ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ»
Πιέζει με κάθε τρόπο το Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΑΘΗΝΑ.--

Για άσκηση «πιέσεων» προκειμένου να μην αποπλεύσουν τα πλοία του στολίσκου «της Ελευθερίας» για τη Γάζα έκαναν λόγο εκπρόσωποι των συμμετεχόντων σε αυτό, που παραχώρησαν, χτες, συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Οι συμμετέχοντες, που αναμένεται συνολικά να φτάσουν τους 500 (προέρχονται από πολλές χώρες, Ελλάδα (50), Σουηδία, Νορβηγία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, ΗΠΑ, Γαλλία, Τουρκία κ.ά.), κατήγγειλαν ότι η οργάνωση «Ισραηλινό Νομικό Κέντρο» έχει προβεί σε σειρά νομικών κωλυμάτων, επικαλούμενη ότι το ταξίδι του στολίσκου και η είσοδός του στα ισραηλινά χωρικά ύδατα αποτελεί παραβίαση όχι μόνο του ισραηλινού δικαίου, αλλά και του διεθνούς και του ελληνικού δικαίου, με αποτέλεσμα να καλλιεργούνται σειρά προσχημάτων για περαιτέρω καθυστέρηση και παρεμπόδιση του απόπλου.

Ο στολίσκος θα αποτελείται από 10-12 πλοία, τα οποία, εκτός από τους ακτιβιστές, θα μεταφέρουν και 5.000 τόνους ανθρωπιστικού υλικού. Το πρώτο πλοίο αναχώρησε, χτες, από την Κορσική χωρίς, τελικά, οι γαλλικές αρχές να το σταματήσουν. Αναμένεται να συναντήσει τα υπόλοιπα που βρίσκονται σε ελληνικά λιμάνια και να αποπλεύσουν όλα μαζί για τη Γάζα.

Η ισραηλινή πλευρά, από την άλλη, επανέλαβε, χτες, ότι «θα σταματήσει το στολίσκο ό,τι και να γίνει». Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης τέθηκαν επί τάπητος διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος. Ανακοινώθηκε ότι η ισραηλινή ηγεσία επιτρέπει στο στολίσκο να ελλιμενιστεί στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ και, εφόσον αποδειχτεί ότι δεν υπάρχουν όπλα στο φορτίο, να μεταφερθεί στο σύνολό του στη Γάζα.

Χτες, επίσης, η ισραηλινή ηγεσία υπαναχώρησε από τις απειλές που είχε εκτοξεύσει ένα 24ωρο νωρίτερα κατά των ξένων δημοσιογράφων που θα επιβιβαστούν στο στολίσκο για να «καλύψουν» το γεγονός. Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης, την Κυριακή, ενημέρωσε ότι θα απαγορεύσει σε όσους δημοσιογράφους βρίσκονται στα πλοία να εισέλθουν στο Ισραήλ για μια δεκαετία. Η απειλή προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις διεθνώς και τελικά, χτες, διευκρινίστηκε ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί καμία ποινή στους δημοσιογράφους. Προστέθηκε, βέβαια, ότι θα υπάρχουν δημοσιογράφοι και στα πλοία του ισραηλινού ναυτικού που θα αναλάβουν να σταματήσουν το στολίσκο.

  • Είκοσι μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε Ανατολική Ιερουσαλήμ και Ραμάλα από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εσωτερικού - Σιν Μπετ - με την κατηγορία ότι «σχεδίαζαν επιθέσεις και απαγωγές».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαφές και διεργασίες για «ανοικοδόμηση» ενώ παραμένει η κατοχή (2021-06-01 00:00:00.0)
Συμφωνία για απελευθέρωση Παλαιστίνιου απεργού πείνας (2015-06-30 00:00:00.0)
Ενότητα ζητούν, με διαδηλώσεις, οι Παλαιστίνιοι (2011-03-16 00:00:00.0)
Διάβημα διαμαρτυρίας για τον εμβολισμό του πλοίου (2008-12-31 00:00:00.0)
Συγκρούσεις στη Γάζα και ισραηλινές επιδρομές (2007-08-25 00:00:00.0)
Αίμα για το τείχος (2004-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ