Τρίτη 28 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΖΙΑΜΠΑΟ
Κινέζικο μπάσιμο στην Ευρωζώνη

Από τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Κίνας και της Βρετανίας
Από τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Κίνας και της Βρετανίας
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η κρίση στην Ευρωζώνη ήταν κυρίαρχη στην ατζέντα των συνομιλιών του Κινέζου πρωθυπουργού, Ουέν Τζιαμπάο, με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον, και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει πριν την αναχώρησή του από την Κίνα, «η επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη θα είναι προς όφελος της Κίνας». Συνεπώς, η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού ξεκινούσε με τους καλύτερους οιωνούς για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο ενώπιον της «αδυναμίας» του αμερικανικού να προσφέρει αφειδώς τα πλεονάσματά του, που πλέον δεν έχει.

Πρώτος σταθμός της μίνι, κρίσιμης όμως περιοδείας του ήταν η Ουγγαρία, όπου οι «υποσχέσεις» άρχισαν να υλοποιούνται καθώς ο πρωθυπουργός της Κίνας ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να αγοράσει κρατικά ομόλογα της Ουγγαρίας, επιδιώκοντας τη διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στα 20 δισ. δολάρια μέχρι το 2015.

Χτες ήταν η σειρά της Βρετανίας, όπου ο Τζιαμπάο συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό και από κοινού συνήψαν σειρά συμφωνιών αξίας 1,4 δισ. λιρών (1,6 δισ. ευρώ), όπως ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, προσθέτοντας πως σε αυτές περιλαμβάνεται «ένα μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και την Τράπεζα της Κίνας για τη δημιουργία ενός ταμείου 1,5 δισ. (λιρών) για την επέκταση των βρετανικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Κίνα». Το Πεκίνο προσφέρει μία «τεράστια ευκαιρία» για τις βρετανικές επιχειρήσεις, είπε ο Κάμερον, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι η πολιτική και οικονομική πρόοδος πρέπει να συμβαδίζουν με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι ο «καλύτερος εγγυητής» ευημερίας και σταθερότητας.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός μετά την αναχώρησή του από το Λονδίνο με κατεύθυνση τη γερμανική πρωτεύουσα - τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας - απαντώντας στις «σπόντες» του Κάμερον, κάλεσε σε συνεργασία και διάλογο και όχι σε «υποδείξεις».

Οι προσδοκίες της Γερμανίας από την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού είναι πολλές καθώς η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι θα στείλει και ένα μήνυμα ότι «στην αντιμετώπιση της κρίσης συμβάλλουν όχι μόνο η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, αλλά και μια αναδυόμενη οικονομία, όπως η Κίνα».

Στις πρώτες αυτές θεσμοθετημένες πλέον γερμανοκινεζικές διαβουλεύσεις ο Ουέν Τζιαμπάο συνοδεύεται από 13 υπουργούς του ενώ η ατζέντα των σημερινών συνομιλιών είναι αποτέλεσμα μακράς προετοιμασίας, και από τις δύο πλευρές, δεδομένων και των αντιθέσεων που υπάρχουν. Καταρχήν η Κίνα εκτόπισε πέρσι τη Γερμανία ως πρώτη εξαγωγική δύναμη του πλανήτη ενώ η Γερμανία, αναλόγως με τις ΗΠΑ, ίσως και ακόμη περισσότερο, ασκεί αφόρητες πιέσεις για τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν. Την ίδια στιγμή, η Κίνα συνεχίζει να εξαγοράζει το «χρέος» αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Το 1/4 των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας - το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνά τα τρία τρισ. δολάρια - είναι σε ευρώ, ενώ, σύμφωνα με κινεζικές πηγές, από τον Απρίλη η Κίνα έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης ύψους αρκετών δισ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ