ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μαζί με την κυβέρνηση εκβιάζει τους ανέργους

Η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και όχι τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας είναι η απαίτηση των ανέργων
Η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και όχι τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας είναι η απαίτηση των ανέργων
Την ένταξη του Δήμου Λαρισαίων στο περιβόητο Πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας», που καρατομεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις, απoφάσισε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Την απόφαση υπερψήφισαν, με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της ανεργίας», οι παρατάξεις της ΝΔ, που είναι στη Δημοτική Αρχή η οποία κατέθεσε και τη σχετική πρόταση, του ΠΑΣΟΚ, εκτός από ένα δημοτικό σύμβουλό της που ψήφισε κατά και ο δημοτικός σύμβουλος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας».

Κατά ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Λάρισας, καταγγέλλοντας ότι οι παρατάξεις που ενέκριναν την ένταξη του δήμου στο εν λόγω πρόγραμμα, βάζουν πλάτη στην εφαρμογή βαθύτατα αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης.

Μέσα από το γνωστό πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας», η κυβέρνηση, που σχεδιάζει την αξιοποίηση ανέργων, με ασφαλιστική κάλυψη μέσω ΟΑΕΔ, σε εργασίες «κοινωφελούς χαρακτήρα» και δράσεις «συλλογικού σκοπού», στοχεύει στην ανακύκλωση της ανεργίας, την ίδια ώρα που προχωρά σε απολύσεις συμβασιούχων στους δήμους, υποβαθμίζει τις κοινωνικές υπηρεσίες και σχεδιάζει και απολύσεις στο Δημόσιο.

Το πρόγραμμα στο Νομό Λάρισας αφορά σε 1.700 θέσεις και στο Δήμο Λαρισαίων σε 350, με ανώτατο όριο «επιδόματος κοινωνικής εργασίας» 625 ευρώ μηνιαίως.

Στη σχετική πρόσκληση του Δήμου Λαρισαίων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να υπογράψουν σχετικό «μνημόνιο συνεργασίας» και να λειτουργήσουν ως «ενδιάμεσοι φορείς» το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, ο Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος και η Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας - Περίθαλψης, στηρίζοντας το έργο της κυβέρνησης.

«Λαϊκή Συσπείρωση»: Εκβιάζουν τους ανέργους

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λάρισας επισημαίνει ότι η Δημοτική Αρχή Λάρισας και οι παρατάξεις που υπερψήφισαν την ένταξη του δήμου στο εν λόγω πρόγραμμα βάζουν πλάτη στην αντεργατική πολιτική και υπογραμμίζει: «Να πώς οι δήμαρχοι και οι δημοτικές αρχές που υπηρετούν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων εφαρμόζουν πολιτικές διαχείρισης της πολιτικής που γεννά τα οξυμένα προβλήματα, θέτοντας στους ανέργους διλήμματα που ισοδυναμούν με τον πιο κυνικό εκβιασμό. Δηλαδή να επιλέξουν ανάμεσα στην "κοινωφελή εργασία" με αμοιβή - ψίχουλα και ημερομηνία λήξης και στην παρατεταμένη ανεργία με όλο και μεγαλύτερους περιορισμούς να επιβάλλονται στους δικαιούχους του επιδόματος».

Αντεργατικό πρόγραμμα

Το αντεργατικό - αντιλαϊκό πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Στόχοι του προγράμματος, σημειώνει, είναι η άλωση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, η δημιουργία όρων αμοιβής ανάλογων με αυτούς του ιδιωτικού τομέα και η «επιβράβευση» της εθελοντικής εργασίας. Ακόμα καταγγέλλει τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ που φέρουν ευθύνες για τις σημερινές εξελίξεις.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για να απαγορευτούν τώρα όλες οι απολύσεις, να υπερασπιστούν το δικαίωμα όλων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αποδοχές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Ακόμα τονίζει την ανάγκη να δυναμώσουν τα σωματεία και να ενισχύσουν την ταξική τους κατεύθυνση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θα γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ

Με δηλώσεις του, ο Δ. Ρέππας επιβεβαιώνει τα σχέδια της κυβέρνησης

Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση ότι θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων των ΔΕΚΟ που θα κριθούν ως πλεονάζον προσωπικό, κατ' εφαρμογήν του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα είπε χτες στους δημοσιογράφους ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Δ. Ρέππας, απολύσεις εργαζόμενων από το «πλεονάζον προσωπικό» των ΔΕΚΟ μπορούν να προκύψουν, εφόσον δεν υπάρξει απορρόφησή τους σε θέσεις εργασίας στο Δημόσιο με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι απολύσεις θα είναι πολύ περισσότερες, δεδομένου ότι ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει τα παρακάτω: Οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ που θα θεωρηθούν πλεονάζον προσωπικό εντάσσονται σε πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ με βάση τα προσόντα τους, την εμπειρία, την ηλικία, την προϋπηρεσία, τις ειδικές γνώσεις, την οικογενειακή κατάταξη κ.λπ. Κατόπιν, ως πλεονάζον προσωπικό, μπαίνουν σε «εργασιακή εφεδρεία» και μπορούν, για 12 μήνες, να λαμβάνουν αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού που ελάμβαναν στη ΔΕΚΟ που εργάζονταν.

Ως «εργασιακή εφεδρεία», μέσω των πινάκων του ΑΣΕΠ μπορούν: α) να ζητήσουν μετάταξη σε υπηρεσία του στενού δημόσιου τομέα με την ίδια σχέση εργασίας. Το ποσοστό που θα προσλαμβάνεται θα αντιστοιχεί στο 10% του συνόλου των ετήσιων προσλήψεων. β) Να προσληφθούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, κατά προτεραιότητα και σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των θέσεων που προκηρύσσονται. γ) Να προσληφθούν για μερική απασχόληση κατά απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων υποψηφίων και δ) να αποχωρήσουν με εθελούσια έξοδο εφόσον υπάρξει τέτοιο ειδικό πρόγραμμα που να τους καλύπτει.

Από τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι ελάχιστοι από το «πλεονάζον προσωπικό των ΔΕΚΟ» θα συνεχίσουν να έχει μόνιμη δουλειά. Οι περισσότεροι από τους «πλεονάζοντες» μετά από ένα δωδεκάμηνο δε θα έχουν κανένα εισόδημα ή επίδομα από εργασία και στο τέλος, ακόμη κι εκείνοι που θα δουλέψουν με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης θα περάσουν στην πλήρη ανεργία.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βαφτίζει» τους ανέργους ... επιχειρηματίες

Εγκρίθηκε χτες στο υπουργικό συμβούλιο, θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή

Εγκρίθηκε στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, με στόχο, από τη μία, να προχωρήσει η επιχειρηματικότητα σε ευαίσθητους κοινωνικούς, προνοιακούς και κοινωφελείς τομείς και, από την άλλη, τη διαχείριση της ανεργίας, που αυξάνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς. Τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται το πλαίσιο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας, θεσπίζεται ένας νέος τύπος επιχείρησης, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοιΣΠΕ), καθώς και αναγνωρίζονται και καταγράφονται οι φορείς που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κοινωνική Οικονομία (π.χ., συνεταιρισμοί, ΜΚΟ). Ανεργοι και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, ΑμΕΑ, πρώην τοξικομανείς κ.ά.) θα μπορούν να συστήνουν επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται σε τομείς που αφορούν το κοινωνικό σύνολο, όπως περιβάλλον, πολιτισμός, παραδοσιακά προϊόντα, τοπική ανάπτυξη, φροντίδα ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία. Η κυβέρνηση, αντί να φροντίσει για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, τους «βαφτίζει» επιχειρηματίες και, μάλιστα, σε κοινωνικές υπηρεσίες που θα έπρεπε να ανήκουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του κράτους, να είναι αναβαθμισμένες και να παρέχονται δωρεάν σε όλους.

Νέο πεδίο επιχειρηματικής δράσης

Αντ' αυτού, το νομοσχέδιο έρχεται να ιδιωτικοποιήσει παραπέρα και να υποβαθμίσει αυτές τις υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα που περιέχεται στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί σήμερα τον τομέα αυτό ως προνομιακό πεδίο εφαρμογής πολιτικών για την απασχόληση, την τοπική ανάπτυξη, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, o οποίος ανοίγει νέες διεξόδους επιχειρηματικής δράσης, ενώ δημιουργεί προϋποθέσεις επένδυσης στο λεγόμενο "κοινωνικό κεφάλαιο" και στην κοινωνική καινοτομία». Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις σχεδιάζεται να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση της φτώχειας και σε άλλους ευαίσθητους τομείς αναθέτοντας σημαντικό κομμάτι σε εθελοντές.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα για τα ΒΑΕ

Στις 6.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΣΤΑΝΛΕΫ»

Σε πλατιά σύσκεψη καλεί ομοσπονδίες, συνδικάτα και εργαζόμενους, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, με θέμα το σχεδιασμό της δράσης και την οργάνωση της πάλης ενάντια στην κατεδάφιση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) που προωθεί η κυβέρνηση. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΣΤΑΝΛΕΫ» (Οδυσσέως 1, πλ. Καραϊσκάκη).

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις για τα ΒΑΕ και τη διαμόρφωση της νέας λίστας, η Ομοσπονδία σημειώνει πως η κυβέρνηση στήνει νέο μηχανισμό και ετοιμάζεται με πολιτική απόφαση να κατεδαφίσει αυτή τη σημαντική κατάκτηση των εργαζομένων. Και τονίζει: «Καμιά αυταπάτη, καμιά εμπιστοσύνη. Το έργο είναι στημένο, προσπαθούν με δημοκρατικοφανή περιτύλιγμα να μας φορτώσουν 5-7 χρόνια στην πλάτη, να κάνουν ακόμα φθηνότερο το μεροκάματο. Η κατάργηση των ΒΑΕ αποτελεί απαίτηση του κεφαλαίου εδώ και αρκετά χρόνια, σήμερα αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να δικαιολογήσουν αυτό που χρόνια σχεδίαζαν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ