Πέμπτη 7 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θα γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ

Με δηλώσεις του, ο Δ. Ρέππας επιβεβαιώνει τα σχέδια της κυβέρνησης

Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση ότι θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων των ΔΕΚΟ που θα κριθούν ως πλεονάζον προσωπικό, κατ' εφαρμογήν του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα είπε χτες στους δημοσιογράφους ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Δ. Ρέππας, απολύσεις εργαζόμενων από το «πλεονάζον προσωπικό» των ΔΕΚΟ μπορούν να προκύψουν, εφόσον δεν υπάρξει απορρόφησή τους σε θέσεις εργασίας στο Δημόσιο με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι απολύσεις θα είναι πολύ περισσότερες, δεδομένου ότι ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει τα παρακάτω: Οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ που θα θεωρηθούν πλεονάζον προσωπικό εντάσσονται σε πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ με βάση τα προσόντα τους, την εμπειρία, την ηλικία, την προϋπηρεσία, τις ειδικές γνώσεις, την οικογενειακή κατάταξη κ.λπ. Κατόπιν, ως πλεονάζον προσωπικό, μπαίνουν σε «εργασιακή εφεδρεία» και μπορούν, για 12 μήνες, να λαμβάνουν αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού που ελάμβαναν στη ΔΕΚΟ που εργάζονταν.

Ως «εργασιακή εφεδρεία», μέσω των πινάκων του ΑΣΕΠ μπορούν: α) να ζητήσουν μετάταξη σε υπηρεσία του στενού δημόσιου τομέα με την ίδια σχέση εργασίας. Το ποσοστό που θα προσλαμβάνεται θα αντιστοιχεί στο 10% του συνόλου των ετήσιων προσλήψεων. β) Να προσληφθούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, κατά προτεραιότητα και σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των θέσεων που προκηρύσσονται. γ) Να προσληφθούν για μερική απασχόληση κατά απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων υποψηφίων και δ) να αποχωρήσουν με εθελούσια έξοδο εφόσον υπάρξει τέτοιο ειδικό πρόγραμμα που να τους καλύπτει.

Από τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι ελάχιστοι από το «πλεονάζον προσωπικό των ΔΕΚΟ» θα συνεχίσουν να έχει μόνιμη δουλειά. Οι περισσότεροι από τους «πλεονάζοντες» μετά από ένα δωδεκάμηνο δε θα έχουν κανένα εισόδημα ή επίδομα από εργασία και στο τέλος, ακόμη κι εκείνοι που θα δουλέψουν με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης θα περάσουν στην πλήρη ανεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ