Πέμπτη 7 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μαζί με την κυβέρνηση εκβιάζει τους ανέργους

Η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και όχι τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας είναι η απαίτηση των ανέργων
Η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και όχι τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας είναι η απαίτηση των ανέργων
Την ένταξη του Δήμου Λαρισαίων στο περιβόητο Πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας», που καρατομεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις, απoφάσισε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Την απόφαση υπερψήφισαν, με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της ανεργίας», οι παρατάξεις της ΝΔ, που είναι στη Δημοτική Αρχή η οποία κατέθεσε και τη σχετική πρόταση, του ΠΑΣΟΚ, εκτός από ένα δημοτικό σύμβουλό της που ψήφισε κατά και ο δημοτικός σύμβουλος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας».

Κατά ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Λάρισας, καταγγέλλοντας ότι οι παρατάξεις που ενέκριναν την ένταξη του δήμου στο εν λόγω πρόγραμμα, βάζουν πλάτη στην εφαρμογή βαθύτατα αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης.

Μέσα από το γνωστό πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας», η κυβέρνηση, που σχεδιάζει την αξιοποίηση ανέργων, με ασφαλιστική κάλυψη μέσω ΟΑΕΔ, σε εργασίες «κοινωφελούς χαρακτήρα» και δράσεις «συλλογικού σκοπού», στοχεύει στην ανακύκλωση της ανεργίας, την ίδια ώρα που προχωρά σε απολύσεις συμβασιούχων στους δήμους, υποβαθμίζει τις κοινωνικές υπηρεσίες και σχεδιάζει και απολύσεις στο Δημόσιο.

Το πρόγραμμα στο Νομό Λάρισας αφορά σε 1.700 θέσεις και στο Δήμο Λαρισαίων σε 350, με ανώτατο όριο «επιδόματος κοινωνικής εργασίας» 625 ευρώ μηνιαίως.

Στη σχετική πρόσκληση του Δήμου Λαρισαίων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να υπογράψουν σχετικό «μνημόνιο συνεργασίας» και να λειτουργήσουν ως «ενδιάμεσοι φορείς» το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, ο Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος και η Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας - Περίθαλψης, στηρίζοντας το έργο της κυβέρνησης.

«Λαϊκή Συσπείρωση»: Εκβιάζουν τους ανέργους

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λάρισας επισημαίνει ότι η Δημοτική Αρχή Λάρισας και οι παρατάξεις που υπερψήφισαν την ένταξη του δήμου στο εν λόγω πρόγραμμα βάζουν πλάτη στην αντεργατική πολιτική και υπογραμμίζει: «Να πώς οι δήμαρχοι και οι δημοτικές αρχές που υπηρετούν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων εφαρμόζουν πολιτικές διαχείρισης της πολιτικής που γεννά τα οξυμένα προβλήματα, θέτοντας στους ανέργους διλήμματα που ισοδυναμούν με τον πιο κυνικό εκβιασμό. Δηλαδή να επιλέξουν ανάμεσα στην "κοινωφελή εργασία" με αμοιβή - ψίχουλα και ημερομηνία λήξης και στην παρατεταμένη ανεργία με όλο και μεγαλύτερους περιορισμούς να επιβάλλονται στους δικαιούχους του επιδόματος».

Αντεργατικό πρόγραμμα

Το αντεργατικό - αντιλαϊκό πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Στόχοι του προγράμματος, σημειώνει, είναι η άλωση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, η δημιουργία όρων αμοιβής ανάλογων με αυτούς του ιδιωτικού τομέα και η «επιβράβευση» της εθελοντικής εργασίας. Ακόμα καταγγέλλει τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ που φέρουν ευθύνες για τις σημερινές εξελίξεις.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για να απαγορευτούν τώρα όλες οι απολύσεις, να υπερασπιστούν το δικαίωμα όλων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αποδοχές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Ακόμα τονίζει την ανάγκη να δυναμώσουν τα σωματεία και να ενισχύσουν την ταξική τους κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ