ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
«Κόντρα» αποπροσανατολισμού για το χρέος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα υποστήριξε χτες από την Ουάσιγκτον πως το «αδιέξοδο» στο Κογκρέσο όσον αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους που έχει φτάσει στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια «προσθέτει αβεβαιότητα» στον επιχειρηματικό τομέα με αποτέλεσμα να μη γίνονται οι απαιτούμενες προσλήψεις. Ο ίδιος συνέδεσε τα δύο βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η προεδρία του - τις περικοπές στον προϋπολογισμό και την «αδύναμη οικονομία» (φυσικά αυτό δεν αφορά το κεφάλαιο, αλλά τους εργαζόμενους, των οποίων τα δικαιώματα κατακρεουργούνται) - ως τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει λύση στο θέμα της αύξησης του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες στιγμές μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Απασχόλησης πως το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 9,2% από το 9,1% που ήταν το Μάη, και πως οι νέες θέσεις εργασίας - πλην του αγροτικού τομέα - αυξήθηκαν μόλις κατά 18.000 τον προηγούμενο μήνα, παρά τις προβλέψεις για 90.000. Φυσικά, αυτά τα επίσημα στοιχεία κρύβουν το αναμφισβήτητο γεγονός της επέκτασης της ελαστικής μερικής απασχόλησης και κακοπληρωμένης εργασίας για εκατομμύρια εργαζόμενους.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, μετά από επαφές που είχε με εκπροσώπους του Κογκρέσου - Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς - προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική δύναμη στον πλανήτη, ο Ομπάμα υποστήριξε πως υπάρχει «μεγάλη απόκλιση για ευρύ φάσμα ζητημάτων» σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό. Πρόσθεσε πως οι συνομιλίες θα επαναληφθούν αύριο Κυριακή, καθώς πρέπει να υπάρξει μια λύση, μια και η προθεσμία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους λήγει στις 2 Αυγούστου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η εξαχρείωση του αστικού Τύπου

Το σκάνδαλο στον όμιλο «Μέρντοκ» αγγίζει την κυβέρνηση Κάμερον

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη σκιά του μέχρι το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, απλώνει το σκάνδαλο της βρετανικής κυριακάτικης ταμπλόιντ εφημερίδας «News of the World», μετά τις αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές υποκλοπές πολιτικών, της βασιλικής οικογένειας και ακόμα 2.000 Βρετανών, προσλαμβάνοντας ακόμα και ιδιωτικούς ντετέκτιβ για παρακολουθήσεις, με αποκορύφωμα την παγίδευση του τηλεφώνου 13χρονης η οποία είχε απαχθεί και η εφημερίδα προκειμένου να συντηρήσει την ιστορία για να ...πουλάει, υποστήριζε ότι είναι ζωντανή ενώ ήταν ήδη νεκρή.

Η εξαχρείωση που αναδύθηκε από τη φυλλάδα, που αποτελούσε τη ναυαρχίδα του ομίλου «Μέρντοκ», με 168 χρόνια ιστορία, πλήττει άμεσα τον πρωθυπουργό της χώρας. Δεδομένου ότι ο πρώην διευθυντής του σκανδαλοθηρικού ταμπλόιντ, Αντι Κάλσον, διετέλεσε μέχρι πρόσφατα σύμβουλος του Ντ. Κάμερον, επιβεβαιώνονται για ακόμα μία φορά οι άρρηκτοι δεσμοί ομίλων ΜΜΕ - κρατικής εξουσίας, καθώς και οι ευθύνες που προκύπτουν. Ο Α. Κάλσον, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το σκάνδαλο, υποστήριζε ότι δε γνωρίζει τίποτα για τις πρακτικές της εφημερίδας, στην οποία διετέλεσε διευθυντής, ενώ παραιτήθηκε από τη θέση του δίπλα στον πρωθυπουργό, όταν η ιστορία άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ντ. Κάμερον κατηγορήθηκε για την επιλογή του Κάλσον από το βρετανικό κοινοβούλιο, ενώ διατηρούσε φιλικές σχέσεις και με τη διευθύντρια του ομίλου «Μέρντοκ» - διευθύντρια της εφημερίδας το 2002, που ξεκίνησαν οι υποκλοπές - Ρεμπέκα Μπρουκς.

Προκειμένου να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο, ο Ντ. Κάμερον ανακοίνωσε σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει το ζήτημα, υπό την προεδρία δικαστή, ενώ θα διεξαχθεί και παράλληλη έρευνα για το θέμα της δεοντολογίας στα ΜΜΕ. Η συγκεκριμένη υπόθεση ήδη ερευνάται από την αστυνομία, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η υπάρχουσα επιτροπή που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των ΜΜΕ της χώρας είναι ανεπαρκής και απαιτείται αναθεώρηση του συστήματος.

Σε ανακοίνωση της αστυνομίας σημειώνεται ότι ο Κάλσον, που εμφανίστηκε το πρωί οικειοθελώς, τελικά συνελήφθη, ως «ύποπτος για συμμετοχή σε παράνομη υποκλοπή τηλεφωνημάτων». Επίσης για δεύτερη φορά, μετά το 2007, συνελήφθη και ο πρώην συντάκτης της εφημερίδας Κλάιβ Γκούντμαν, που «κάλυπτε τα της βασιλικής οικογένειας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΕΒΟ.-- Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε αργά το βράδυ της Πέμπτης την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τις γυναίκες από τα 55 στα 60 χρόνια και για τους άνδρες δημόσιους υπαλλήλους από τα 60 στα 62 χρόνια αρχής γενομένης από την 1η Γενάρη του 2012. Η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα από τα μέτρα που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να λάβει το δάνειο των 15,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Επαφές τόσο με τη λιβυκή ηγεσία όσο και με το αντικαθεστωτικό συμβούλιο έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προκειμένου να εξευρεθεί λύση για τη διασφάλιση ανθρωπιστικών οδών καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων και τροφίμων σε όλες τις περιοχές.

ΓΚΡΑΝΤ ΡΑΠΙΝΤΣ.-- Τέλος στη ζωή του έβαλε χτες ο 34χρονος Ρόντρικ Ντάντζλερ αφού προηγούμενα είχε σκοτώσει επτά ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σε δύο σπίτια στο δυτικό Μίσιγκαν και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή παίρνοντας μαζί του τρεις ομήρους τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη αστυνομική καταδίωξη με ανταλλαγή πυρών. Οι αρχές, που δε γνωρίζουν το κίνητρό του, εκτίμησαν πως ένα από τα θύματά του ήταν η κόρη του και ένα άλλο η πρώην σύντροφός του, ενώ σύμφωνα με μέλη της οικογένειάς του, πρόσφατα είχε αποφυλακιστεί και έπασχε από μανιοκατάθλιψη.

ΡΩΜΗ.-- Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Republica» πως δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2013 και πως υποψήφιος πρωθυπουργός θα είναι ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης και γραμματέας του κόμματος του «Λαού της Ελευθερίας», Αντζελίνο Αλφάνο. Πρόσθεσε, ότι επιθυμεί να αναλάβει το ρόλο «μέντορα» στην παράταξή του και να λειτουργήσει «ως σοφός πατέρας» και να οικοδομήσει «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην Ιταλία».

ΣΥΡΙΑ
Καταγγέλλει υποκίνηση από ΗΠΑ - Γαλλία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Για «υποκίνηση των ταραχών που ταλανίζουν τη χώρα εδώ και περίπου τέσσερις μήνες» κατηγόρησε η συριακή ηγεσία, χτες, τις ΗΠΑ, κατά κύριο λόγο, αλλά και τη Γαλλία μετά τη γνωστοποίηση ότι ο Αμερικανός πρέσβης Ρόμπερτ Φορντ και ο Γάλλος ομόλογός του Ερίκ Σεβαλιέ επισκέφτηκαν την πόλη Χάμα, την Πέμπτη. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα επίσημα συριακά ΜΜΕ, «η επίσκεψη αυτή έγινε χωρίς να πάρουν ειδική άδεια από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, επιπλέον, έχει πληροφορίες ότι υπό το πρόσχημα των επισκέψεων σε νοσοκομεία, έγιναν επαφές με προβοκάτορες και ταραχοποιούς». Στην ανακοίνωση, αντέδρασε, αργά χτες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζοντας «απογοήτευση» αλλά αποφεύγοντας να σχολιάσει συγκεκριμένα τις καταγγελίες.

Την ίδια ώρα, νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, χτες, σε πολλές πόλεις και σε αυτές φέρονται να σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι με τις συγκρούσεις να φθάνουν στις συνοικίες Μιντάν και Χαράστα της Δαμασκού. Η πλέον ογκώδης διαδήλωση φαίνεται, σύμφωνα με αντικαθεστωτικές οργανώσεις, ότι έγινε στη Χάμα, με τη συμμετοχή 450.000 ανθρώπων. Η πόλη έχει εξελιχθεί, την τελευταία βδομάδα, σε επίκεντρο των διαδηλώσεων κατά του Ασαντ, και έχουν, ήδη, σκοτωθεί 22 άνθρωποι. Υπενθυμίζεται ότι το 1982 σκοτώθηκαν με εντολή του Χάφεζ αλ Ασαντ χιλιάδες άνθρωποι στο πλαίσιο της καταστολής εξέγερσης της ισλαμιστικής οργάνωσης των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κυβερνητικό «πυρ κατά βούληση»

ΚΑΡΑΤΣΙ._

Διαταγή να πυροβολούν στο «ψαχνό» έλαβαν αστυνομία και παραστρατιωτικές ομάδες στο Καράτσι του Πακιστάν, προκειμένου να καταστείλουν την ένταση που έχει ξεσπάσει τις τρεις τελευταίες μέρες με αφορμή εθνοτικές συγκρούσεις και πολιτικές διαφορές. Μία απόφαση που μπορεί να φέρει περαιτέρω έκρηξη της βίας. Τις τρεις τελευταίες μέρες, έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη 70 άνθρωποι τουλάχιστον και άνω των 150 να τραυματιστούν.

Στο Καράτσι έχουν αναπτυχθεί πέρα από την αστυνομία και τους παραστρατιωτικούς ακόμα 1.000 μέλη της συνοριοφρουράς. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, κάλεσε για αποκατάσταση της «κοινωνικής ειρήνης στην πόλη». Οι ταραχές αποδίδονται στη διαμάχη του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος (ΜΟΜ), του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (ΡΡΡ) και του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος (ΑΝΡ), που αντιμάχονται για την εξουσία. Την ίδια στιγμή, το Πακιστάν απορρίπτει τις δηλώσεις του επικεφαλής του αμερικανικού στρατού Μάικ Μιούλεν, που κατηγόρησε την πακιστανική κυβέρνηση για ενδεχόμενη ανάμειξή της στη δολοφονία του Πακιστανού δημοσιογράφου Σαγέντ Σαλίμ Σαχζάντ, το Μάη, ο οποίος και έγραψε τα άρθρα περί σχέσεων μεταξύ αλ-Κάιντα και πακιστανικού στρατού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ