Σάββατο 9 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η εξαχρείωση του αστικού Τύπου

Το σκάνδαλο στον όμιλο «Μέρντοκ» αγγίζει την κυβέρνηση Κάμερον

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη σκιά του μέχρι το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, απλώνει το σκάνδαλο της βρετανικής κυριακάτικης ταμπλόιντ εφημερίδας «News of the World», μετά τις αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές υποκλοπές πολιτικών, της βασιλικής οικογένειας και ακόμα 2.000 Βρετανών, προσλαμβάνοντας ακόμα και ιδιωτικούς ντετέκτιβ για παρακολουθήσεις, με αποκορύφωμα την παγίδευση του τηλεφώνου 13χρονης η οποία είχε απαχθεί και η εφημερίδα προκειμένου να συντηρήσει την ιστορία για να ...πουλάει, υποστήριζε ότι είναι ζωντανή ενώ ήταν ήδη νεκρή.

Η εξαχρείωση που αναδύθηκε από τη φυλλάδα, που αποτελούσε τη ναυαρχίδα του ομίλου «Μέρντοκ», με 168 χρόνια ιστορία, πλήττει άμεσα τον πρωθυπουργό της χώρας. Δεδομένου ότι ο πρώην διευθυντής του σκανδαλοθηρικού ταμπλόιντ, Αντι Κάλσον, διετέλεσε μέχρι πρόσφατα σύμβουλος του Ντ. Κάμερον, επιβεβαιώνονται για ακόμα μία φορά οι άρρηκτοι δεσμοί ομίλων ΜΜΕ - κρατικής εξουσίας, καθώς και οι ευθύνες που προκύπτουν. Ο Α. Κάλσον, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το σκάνδαλο, υποστήριζε ότι δε γνωρίζει τίποτα για τις πρακτικές της εφημερίδας, στην οποία διετέλεσε διευθυντής, ενώ παραιτήθηκε από τη θέση του δίπλα στον πρωθυπουργό, όταν η ιστορία άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ντ. Κάμερον κατηγορήθηκε για την επιλογή του Κάλσον από το βρετανικό κοινοβούλιο, ενώ διατηρούσε φιλικές σχέσεις και με τη διευθύντρια του ομίλου «Μέρντοκ» - διευθύντρια της εφημερίδας το 2002, που ξεκίνησαν οι υποκλοπές - Ρεμπέκα Μπρουκς.

Προκειμένου να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο, ο Ντ. Κάμερον ανακοίνωσε σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει το ζήτημα, υπό την προεδρία δικαστή, ενώ θα διεξαχθεί και παράλληλη έρευνα για το θέμα της δεοντολογίας στα ΜΜΕ. Η συγκεκριμένη υπόθεση ήδη ερευνάται από την αστυνομία, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η υπάρχουσα επιτροπή που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των ΜΜΕ της χώρας είναι ανεπαρκής και απαιτείται αναθεώρηση του συστήματος.

Σε ανακοίνωση της αστυνομίας σημειώνεται ότι ο Κάλσον, που εμφανίστηκε το πρωί οικειοθελώς, τελικά συνελήφθη, ως «ύποπτος για συμμετοχή σε παράνομη υποκλοπή τηλεφωνημάτων». Επίσης για δεύτερη φορά, μετά το 2007, συνελήφθη και ο πρώην συντάκτης της εφημερίδας Κλάιβ Γκούντμαν, που «κάλυπτε τα της βασιλικής οικογένειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ