Σάββατο 9 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Νέο κράτος από σήμερα

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Ανεξάρτητο κράτος είναι και επίσημα από σήμερα το νότιο τμήμα του Σουδάν, χωρίζοντας έτσι τη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής στα δύο - σε βορρά και νότο. Η ανεξαρτητοποίηση του Νότου ήρθε μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το Γενάρη του 2011, όπου η συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε το διαζύγιο με το βορρά. Φυσικά τη διαίρεση της χώρας - με τεράστιο ορυκτό πλούτο, φυσικό κάλλος και αξιοσημείωτους υδροφόρους ορίζοντες - και την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν, υποδαύλισαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που βεβαίως προσβλέπουν στην εκμετάλλευση του τεράστιου πλούτου.

Ο Πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ και άλλοι αξιωματούχοι από διάφορες χώρες θα παραστούν στις ειδικές τελετές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα στη Τζούμπα, την πρωτεύουσα του Νότου. Χτες εξάλλου, ο υπουργός Προεδρικών Υποθέσεων του Σουδάν, Μπάκρι Χάσαν Σάλεχ ανακοίνωσε πως η χώρα του αναγνωρίζει και επίσημα το κράτος του Νότιου Σουδάν.

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε χτες ψήφισμα με το οποίο δημιουργείται στο Νότιο Σουδάν μια αποστολή 7.000 κυανόκρανων, που στην ουσία θα αντικαταστήσει τους ήδη υπάρχοντες στο Σουδάν, κυρίως στο νότιο τμήμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ