Σάββατο 9 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Θεωρεί «ανεπιθύμητους» όσους αντιτίθενται στην κατοχή

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια κατάφεραν, τελικά, οι ισραηλινές αρχές να σταματήσουν, τουλάχιστον μέχρι χτες βράδυ, τους περισσότερους ακτιβιστές που παίρνουν μέρος στην καμπάνια «Καλωσορίσατε στην Παλαιστίνη» και έχει ως σκοπό να περάσουν μια βδομάδα στη Δυτική Οχθη για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τι σημαίνει κατοχή και παράλληλα, με τον τρόπο αυτό, να τραβήξουν την προσοχή της «διεθνούς κοινότητας». Οι λίστες «ανεπιθύμητων στο Ισραήλ προσώπων» μοιράστηκαν στις περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν πτήσεις για το Τελ Αβίβ, οι οποίες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, συμμορφώθηκαν με το ισραηλινό αίτημα και εμπόδισαν τους ακτιβιστές να επιβιβαστούν στα αεροσκάφη εξαρχής.

Χτες, ήδη, περίπου σε 100 συμμετέχοντες στην καμπάνια είχε απαγορευτεί να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη από το αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκωλ» του Παρισιού από όπου απογειώνονταν γερμανικές, ουγγρικές και ιταλικές εταιρείες. Από νωρίς χτες, τουλάχιστον 50 από αυτούς πραγματοποιούν διαμαρτυρία μέσα στο χώρο του αεροδρομίου κατηγορώντας «για συνεργασία με την κατοχή» τις εταιρείες και τις γαλλικές αρχές. Από την άλλη, περίπου 30 που δεν πρόλαβαν να εμποδίσουν οι εταιρείες Easy Jet και Alitalia να επιβιβαστούν στη Γενεύη, έφτασαν στο Μπεν Γκουριόν. Εκεί τα αεροσκάφη προσγειώθηκαν σε ξεχωριστό τερματικό σταθμό, οι ακτιβιστές κρατούνται στο αεροδρόμιο, ενώ νωρίτερα σε δύο Αμερικανούς απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι έχουν φτάσει στο Μπεν Γκουριόν, πόσοι έχουν «μπλοκαριστεί» σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια, αλλά και πόσοι ακόμη αναμένονταν χτες βράδυ και σήμερα τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο του Ισραήλ. Επίσης, δεν είναι σαφές τι μέλλει γενέσθαι με όσους έφτασαν και κρατούνται.

Εκπρόσωποι της καμπάνιας «Καλωσορίσατε στην Παλαιστίνη» κατηγόρησαν τις ισραηλινές αρχές για «προκλητικό εκβιασμό». Υπενθυμίζεται ότι μπλοκαρισμένα μετά τις σχετικές απαγορευτικές αποφάσεις παραμένουν και τα πλοία της έτερης καμπάνιας «Ενα Καράβι για τη Γάζα» στα ελληνικά λιμάνια. Το πλοίο «Juliano», που συμμετέχει στην καμπάνια, αναχώρησε, τελικά, χτες το μεσημέρι από Κύθηρα με τελικό προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης έχοντας διαρκή συνοδεία από το Λιμενικό. Εντούτοις, το απόγευμα, όταν ζήτησε να ανεφοδιαστεί στα Χανιά, οι ελληνικές αρχές δεν του έδωσαν άδεια και του ασκούνται πιέσεις να κατευθυνθεί στη Σούδα.

Τέλος, επιβεβαιώθηκε, χτες, μέσα από δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στη Βουλή ότι η τουρκική πλευρά δεν θα συναινέσει σε αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, αν το τελευταίο δε ζητήσει «συγγνώμη» για την επέμβαση στο τουρκικό «Μάβι Μαρμαρά» (ναυαρχίδα του περυσινού στολίσκου για τη Γάζα), στις 31 Μάη του 2010, που στοίχισε τη ζωή σε εννιά Τούρκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ