ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Απεργία στις 20 Ιούλη για κλαδική σύμβαση

Η ταξική Ομοσπονδία πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα
Η ταξική Ομοσπονδία πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα
Σε νέα απεργία, στις 20 Ιουλίου, προχωρούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο γάλακτος - τροφίμων - ποτών, μετά από απόφαση της ταξικής Ομοσπονδίας τους, απαιτώντας την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η απόφαση πάρθηκε μετά και τη χτεσινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας με τους βιομηχάνους του κλάδου και τον ΣΕΒ, όπου οι βιομήχανοι επέδειξαν, για μια ακόμη φορά, προκλητική στάση, απαντώντας αρνητικά στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, λέγοντας μάλιστα ότι οι συμβάσεις στον κλάδο είναι από 7% έως 17,2% πάνω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και κατά συνέπεια, δεν μπορούν να δώσουν νέες αυξήσεις. Διαφαίνεται, λοιπόν, πως στόχος τους είναι να συρρικνώσουν τα μεροκάματα και συνολικά τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου.

«Μετά από αυτήν την προκλητική απάντηση οργανώνουμε - συμμετέχουμε - περιφρουρούμε την απεργία στις 20 Ιούλη», τονίζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία. Και επισημαίνει: «Συνάδελφοι, οι βιομήχανοι του κλάδου μας πρέπει να πάρουν δυναμική απάντηση από όλους μας. Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε η πλειοψηφία που παράγει όλο τον πλούτο και αυτοί είναι μια ελάχιστη μειοψηφία που τον εκμεταλλεύονται για λογαριασμό τους. Στόχος τους είναι η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων με προοπτική τις ατομικές συμβάσεις». Και καταλήγει: «Απαιτούμε τώρα υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ. Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι».

Οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο, με μπροστάρη την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, προχωρούν στο συντονισμό του κλάδου, με στόχο την επιτυχία της απεργίας. Με παρακαταθήκη την τελευταία κλαδική απεργία για τις συμβάσεις, στις 2 Ιούνη, οι ταξικές δυνάμεις οργανώνουν γενικές συνελεύσεις, συζητήσεις, εργάτη τον εργάτη, εργοστάσιο το εργοστάσιο, ώστε να μη λειτουργήσει ούτε μηχανή, να μη «βγει» φορτηγό στις 20 Ιούλη.

Απόπειρα τρομοκράτησης στην TASTY

Την ίδια στιγμή, στην TASTY, η εργοδοσία επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους εργάτες, κοινοποιώντας εξώδικο σε βάρος του ταξικού σωματείου των εργαζομένων, αμφισβητώντας συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Προχτές, Τρίτη, το Σωματείο Εργαζομένων προχώρησε σε δίωρη στάση εργασίας (1 - 3 μ.μ.) και ταυτόχρονη γενική συνέλευση των εργαζομένων για να συζητήσουν τις προτάσεις της εργοδοσίας για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Την προηγούμενη μέρα, η εργοδοσία είχε προτείνει μέση ετήσια αύξηση 0,8%, μετά, μάλιστα, από αξιολόγηση της εταιρείας. Η εργοδοσία με εξώδικό της, χαρακτηρίζει τη στάση εργασίας «προδήλως προσχηματική, παράνομη, παράτυπη και καταχρηστική», χρησιμοποιώντας σειρά διάτρητων επιχειρημάτων, αμφισβητώντας εμπράκτως το δικαίωμα των εργαζομένων να πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΤΖΟΝΣΟΝ»
Τετράωρες στάσεις εργασίας σήμερα και αύριο

Διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης

Σε 4ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, προχωρούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία καλλυντικών «ΤΖΟΝΣΟΝ & ΤΖΟΝΣΟΝ», διεκδικώντας υπογραφή ικανοποιητικής επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας. Στάσεις εργασίας έχουν προκηρυχθεί για τις ώρες 9.00 π.μ. έως 1 μ.μ. (πρώτη βάρδια), 5 μ.μ. έως 9 μ.μ. (δεύτερη βάρδια) και 1 π.μ. έως 5 π.μ. (τρίτη βάρδια).

Οι εργαζόμενοι, μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα, εξουσιοδότησαν τη διοίκηση του Σωματείου τους να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης. Η εργοδοσία εμμένει ανυποχώρητη στην πρότασή της για μηδενικές αυξήσεις. Σε αντιστάθμισμα πρότεινε να δώσει ένα εφάπαξ επίδομα της τάξης των 800 ευρώ το χρόνο (περίπου 40 ευρώ το μήνα), το οποίο όμως δε θα κατοχυρώνεται στον ονομαστικό μισθό. Με αυτόν τον τρόπο, η εργοδοσία, έστω και έμμεσα, παραδέχθηκε πως αν και έχει λεφτά για ονομαστικές αυξήσεις μισθών, εντούτοις επιλέγει να δώσει επίδομα, προφανώς, για να μπορεί ανά πάσα στιγμή να το πάρει πίσω. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις.

Η ταξική Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), με ανακοίνωσή της εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της «ΤΖΟΝΣΟΝ & ΤΖΟΝΣΟΝ» και σημειώνει: «Στα σχέδια των εργοδοτών και της κυβέρνησης για πιο φθηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα μόνο μία μπορεί να είναι η απάντησή μας: Οργάνωση της πάλης, ενίσχυση των ταξικών σωματείων μας, μαζικές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε συντονισμό με το ταξικό κίνημα».

ΡΕΘΥΜΝΟ
Κι άλλος νεκρός εργάτης

Εργατικό θανατηφόρο «ατύχημα» σημειώθηκε προχτές στις 11 πρωί στο Ρέθυμνο της Κρήτης, με θύμα έναν 53χρονο οδηγό φορτηγού μεταφοράς οικοδομικών υλικών. Πρόκειται για τον Γεώργιο Κασσωτάκη από το χωριό Αργυρούπολη, ο οποίος κατά τη διαδικασία εκφόρτωσης οικοδομικών υλικών στην περιοχή Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου, χτυπήθηκε στο κεφάλι από την πόρτα της καρότσας με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.

Συγκεκριμένα, ο 53χρονος εκτελούσε εργασίες κατασκευής ενός τοιχίου στην περιοχή, όταν βρισκόμενος στο πίσω μέρος του φορτηγού βαρέους τύπου, προκειμένου να ξεφορτώσει τα υλικά, η πόρτα έπεσε και τον πλάκωσε με αποτέλεσμα να του σφηνωθεί γάντζος στην κρανιακή χώρα.

Αμέσως, στο σημείο ειδοποιήθηκαν και ήρθαν άνδρες της Πυροσβεστικής και το ΕΚΑΒ, με σκοπό τον απεγκλωβισμό του. Ο 53χρονος αρχικά μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου υπεβλήθη στις απαραίτητες εξετάσεις, όμως λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων. Ο 53χρονος, όμως, το απόγευμα υπέκυψε λόγω του σοβαρού κρανιοεγκεφαλικού τραύματος. Την προανάκριση της υπόθεσης για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου.

«ΑΡΩΓΗ» - ΛΑΡΙΣΑ
Απολύσεις και εντατικοποίηση

Σε 20 απολύσεις προχώρησε το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία του Κέντρου Αποκατάστασης «Αρωγή», του Ομίλου «EUROMEDICA», στη Λάρισα, με πρόσχημα τη «μείωση των εργασιών της». Ομως, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών του νομού, την ίδια ώρα «η ίδια επιχείρηση μέσω αγγελιών ζητά να προσλάβει προσωπικό, στοχεύοντας στην αξιοποίηση της διάταξης που πρόσφατα έφερε και ψήφισε στη Βουλή η κυβέρνηση και αφορά εργατικό δυναμικό ηλικίας 18-25 ετών, το οποίο θα αμείβεται με 592 ευρώ μεικτά».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η επιχείρηση ανοίγει το δρόμο για κατάργηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και επιβάλλει περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας και υπογραμμίζεται: «Καλούμε τους εργαζόμενους ν' αντιδράσουν σ' αυτά τα μέτρα τα οποία τους σπρώχνουν ακόμα πιο κάτω, υποβαθμίζοντας την ίδια τη ζωή τους, να μη δεχτούν καμία θυσία στο όνομα της κρίσης. Καταγγέλλοντας τις αυθαιρεσίες, να προχωρήσουν στη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα, να συσπειρωθούν γύρω από το Σωματείο τους, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το ΠΑΜΕ, απαντώντας ενωμένοι στη βαρβαρότητα της εργοδοσίας».

Απλήρωτοι και στη ... Βουλή

Σε επίσχεση εργασίας αναμένεται να προχωρήσουν στις 18 Ιούλη, οι 37 υπάλληλοι στο εστιατόριο και το καφενείο της Βουλής, σύμφωνα με εξώδικο που κοινοποίησαν χτες στην επιχείρηση «Γ. Πετρής και Σία» που έχει μισθώσει τις συγκεκριμένες δραστηριότητες στο κοινοβούλιο. Διεκδικούν δεδουλευμένα πολλών μηνών, ενώ καταγγέλλουν την αντεργατική πρακτική της εργοδοσίας. Να σημειωθεί ότι η σύμβαση της εταιρείας με τη Βουλή αναμένεται να λήξει τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, οπότε οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν «ξεκρέμαστοι». Η εργοδοτική πλευρά κατηγορείται για σειρά αντεργατικών ενεργειών όπως απλήρωτες υπερωρίες, καταστρατήγηση συλλογικών συμβάσεων καθώς και αιφνιδιαστικές απολύσεις μεταξύ άλλων και εργαζόμενης - μητέρας τριών παιδιών.

ΛΕΣΒΟΣ
Σήμερα συνέλευση των οικοδόμων

Συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη 14 Ιούλη το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Λέσβου, με θέμα την κρίση στον κλάδο των κατασκευών. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στη Χρυσομαλλούσα (Δαβάκη και Βαλαωρίτου), ενώ θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννης Πάσουλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ