ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΝΙΚΟΥ ΣΟΦΙΑΝΟΥ
Να μην κλείσει να μη συγχωνευτεί το Νοσοκομείο Πατησίων

Την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ να συγχωνευτεί το Νοσοκομείο Πατησίων με άλλο νοσοκομείο ή να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, για μια ακόμη φορά, τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο νοσοκομείο χτες το πρωί. Το νοσοκομείο διαθέτει 108 κρεβάτια, 5 κλινικές, ένα ιατρείο πόνου και εξυπηρετεί περίπου 1.000.000 ανθρώπους που μένουν στο 5ο και 6ο Διαμέρισμα, στη Φιλαδέλφεια, στη Χαλκηδόνα, στους Αγ. Αναργύρους, στο Γαλάτσι, στο Καματερό και στο Ιλιον.

Ο Ν. Σοφιανός περιόδευσε σε όλες τις κλινικές καθώς και στα άλλα τμήματα του νοσοκομείου και μίλησε με τους εργαζόμενους και τους ασθενείς που αντιδρούν έντονα στα ανθυγιεινά σχέδια της κυβέρνησης, τα οποία προβλέπουν - χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ακόμα - τη συρρίκνωση του νοσοκομείου.

«Θα κλείσουν νοσοκομεία, θα ανοίξουν νεκροταφεία έτσι όπως τα πάνε», ανέφερε μια ηλικιωμένη ασθενής, την ώρα που περίμενε να εξεταστεί και αναρωτήθηκε: «Πού θα πάει όλος αυτός ο κόσμος αν κλείσουν κάποιες κλινικές;». Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, στο σύνολό τους, καταγγέλλουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει κρεβάτια και να κλείσει κλινικές και τονίζουν πως θα αγωνιστούν, ώστε να συνεχίσει το νοσοκομείο να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο λαό της περιοχής, ακόμα πιο αναβαθμισμένες.

Από την πλευρά του, ο Ν. Σοφιανός επεσήμανε πως «η πολιτική της κυβέρνησης για συρρίκνωση της λειτουργίας των νοσοκομείων, τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες και τη μείωση των κονδυλίων δεν ήρθε από το πουθενά, αλλά αποτελεί επιλογή της, ώστε να απαλλαγεί το κράτος από τις ελάχιστες υποχρεώσεις γι' αυτές τις παροχές και αφετέρου στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Υγείας στους ευαίσθητους τομείς.

Πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης που αγκαλιάζουν το σύνολο των λαϊκών αναγκών, είτε αυτό αφορά το μεροκάματο και τη σύνταξη, την υγεία και την πρόνοια, την εκπαίδευση και τους παιδικούς σταθμούς. Σε ό,τι αφορά την υγεία θεωρούμε πως πρέπει να παρέχεται ισότιμα από ένα καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση και η χρηματοδότηση να γίνεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

ΕΣΚ ΤΥΦΛΩΝ ΓΙΑ ΚΕΑΤ
Καταγγέλλει τον αποκλεισμό παιδιών ανασφάλιστων και μεταναστών

Με εντολή της κυβέρνησης το ΔΣ του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης των Τυφλών (ΚΕΑΤ) πήρε την προκλητική απόφαση να μείνουν εκτός εκπαίδευσης τα παιδιά των ανασφάλιστων και των μεταναστών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) Τυφλών.

Την προηγούμενη βδομάδα το ΔΣ του ΚΕΑΤ έστειλε επιστολή στους γονείς των τυφλών παιδιών με την οποία τους ζητά «επικυρωμένη φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου Υγείας του ασφαλιστικού φορέα και της τρίτης σελίδας που δηλώνει τη θεώρηση για την αντίστοιχη χρονιά» και τη «βεβαίωση εγγραφής στα μητρώα τυφλών» για να επανεγγραφούν τα παιδιά τους. Δηλαδή, δε θα μπορέσουν να γραφτούν τα παιδιά που οι γονείς τους δεν έχουν βιβλιάριο Υγείας, ή γιατί είναι άνεργοι ή έχασαν την ασφαλιστική δυνατότητα γιατί δε συμπλήρωσαν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων. 'Η τα παιδιά εκείνων που δεν είναι Ελληνες πολίτες, δηλαδή των μεταναστών.

«Δηλαδή, καταγγέλλει η ΕΣΚ, βιώνουμε μια πολιτική που πρώτα σ' αφήνουνε άνεργο και μέσα στην ανασφάλεια και μετά σου ζητούν και ένσημα για να πάει το παιδί σου σχολείο. Αυτό είναι κοροϊδία!! Είναι αδίστακτοι!!! Οι γονείς σε πανικό, αφού όντας με συρρικνωμένο εισόδημα από τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης, άλλοι απολυμένοι ή υποαπασχολούμενοι, καλούνται να πληρώνουν όλο και περισσότερα για τις θεραπείες και την αποκατάσταση των παιδιών τους ή για τροφεία στα κέντρα ειδικής αγωγής. Ενώ πολλά παιδιά αναγκάζονται να σταματήσουν θεραπείες, φάρμακα, εκπαίδευση επειδή οι γονείς δεν έχουν να πληρώσουν. Τα τελευταία χρόνια και με πρόσχημα την κρίση η πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ και τα στηρίγματα τους θέλουν τους ανάπηρους εκτός της ειδικής αγωγής και άνεργους. Αποτελέσματα της αντιαναπηρικής πολιτικής βιώσαμε όλη αυτή τη χρόνια με το κλείσιμο της σχολής κωφών, την υποχρηματοδότηση και τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού πολλών ειδικών κέντρων και τη μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων για πολλούς μήνες. Τη σειρά του έχει τώρα και το ΚΕΑΤ που ενώ από την αρχή της περσινής χρονιάς έχει αφήσει τους εργαζόμενους απλήρωτους για μήνες στην αστική εταιρεία "Πρωτοπορία", τους μαθητές χωρίς βιβλία αφού το μοναδικό τυπογραφείο έμεινε κλειστό, τώρα θέλει να μειώσει στο ελάχιστο τους μαθητές. Ολ' αυτά όταν πάνω από 1.500 κωφά παιδιά και πολύ περισσότερα βαρύκωα είναι εκτός ειδικής αγωγής. Ενώ πάνω από 180.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες στη χώρα μας είναι εκτός ειδικής αγωγής. Η βαρβαρότητα στ' όνομα των κερδών σ' όλο της το μεγαλείο».

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Απλήρωτοι για τρίτο συνεχόμενο μήνα παραμένουν οι 557 εργαζόμενοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όπως αναφέρει σε επιστολή του ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει από τις 23 Ιούνη σε κινητοποιήσεις με 3ωρες στάσεις εργασίας απαιτώντας από τη διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η διοίκηση δε δεσμεύεται ούτε για την καταβολή των δεδουλευμένων αλλά ούτε και για την ίδια την προοπτική του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Οι εργαζόμενοι είναι επαγγελματίες νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, διασώστες και διοικητικοί υπάλληλοι και καλύπτουν όλη την Ελλάδα. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές άρχισαν εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, αλλά επιδεινώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «ΦΙΛΕΡΗΜΟΣ»
Η αποφασιστική τους στάση έφερε αποτέλεσμα

Η αποφασιστική στάση των εργαζομένων και η παρέμβαση της Γραμματείας Ρόδου του ΠΑΜΕ ανάγκασε την εργοδοσία στο ξενοδοχείο «Φιλέρημος» να δεσμευτεί ότι τις επόμενες μέρες θα πληρώσει τα δεδουλευμένα που οφείλει στο προσωπικό.

Οπως καταγγέλλει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, η εργοδοσία του ξενοδοχείου συστηματικά αφήνει το προσωπικό απλήρωτο, επικαλούμενη οικονομική στενότητα. Για τη φετινή σεζόν, το σύνολο των εργαζομένων στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο έχουν πληρωθεί ως έναντι, μόνο ένα μικρό ποσό που δεν είναι καν ο μισθός ενός μήνα. Μάλιστα, σε ορισμένους εργαζόμενους οφείλονται χρήματα από την περσινή χρονιά, ενώ δεν εφαρμόζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις.

Προχτές το πρωί, οι καμαριέρες σταμάτησαν τη δουλειά, απαιτώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα, ενώ άμεσα συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παρέμβαση, απαιτώντας να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Κάτω από την πίεση η εργοδοσία τελικά δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες μέρες θα πληρώσει.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ» - ΧΑΛΚΙΔΑ
Προς επίσχεση εργασίας

Σε επίσχεση εργασίας και ασφαλιστικά μέτρα κατά της εργοδοσίας αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα οι 50 εργαζόμενοι του εργοστασίου σωληνουργίας της «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ» στη Χαλκίδα (ιδιοκτησίας Πρ. Εμφιετζόγλου), καθώς παραμένουν απλήρωτοι για πέντε περίπου μήνες.

Την απόφαση αυτή πήραν σε έκτακτη γενική συνέλευση που έκαναν προχτές στο χώρο του εργοστασίου, αφού εκτός από το γεγονός ότι η εργοδοσία τούς έχει απλήρωτους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, την προηγούμενη Πέμπτη η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος για χρέη της επιχείρησης περίπου 200.000 ευρώ...

Στο μεταξύ η εργοδοσία δεν κάνει γνωστές τις προθέσεις της - παρά τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων - ούτε για την καταβολή των δεδουλευμένων ούτε για την καταβολή των χρεών προς τη ΔΕΗ και γενικά τη λειτουργία του εργοστασίου. Η αντεργατική αυτή στάση, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των εργαζομένων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι παλιοί στο εργοστάσιο και έχουν τη σχετική εμπειρία, ακόμα από την εποχή Τσαούσογλου (πρώην ιδιοκτήτης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ