ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Αρχίζουν με τη διοικητική σύνθλιψη και κατάργηση κλινών

Καταργούνται 10.998 οργανικές κλίνες που δε λειτούργησαν ποτέ, ενώ στα σχέδια είναι και η περαιτέρω μείωση και των λειτουργουσών στα πλαίσια των συγχωνεύσεων των κλινικών

Με τη διοικητική σύνθλιψη των νοσοκομειακών μονάδων ξεκινά το σχέδιο των συγχωνεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία που οδηγούν στη μείωση των παροχών για τους ασθενείς αλλά και μεγαλύτερη ενταντικοποίηση και απώλεια εισοδημάτων για τους εργαζόμενους

Τις οριστικές αποφάσεις γνωστοποίησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ όπως είπαν ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος και Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και οι συγχωνεύσεις των κλινικών (λειτουργούν 17.00) και των εργαστηρίων (λειτουργούν 800). Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν χτες οριστικοποιήθηκαν τα εξής:

Οι οργανικές κλίνες μειώνονται από 46.873 σε 35.815, δηλαδή στις λειτουργούσες σήμερα κλίνες. Δηλαδή, κλείνουν 10.998 κλίνες που δεν άνοιξαν ποτέ. Κι αντί η κυβέρνηση να τις αναπτύξει, τις διαγράφει ενώ στα σχέδιά της είναι να κλείσει και απ' τις ήδη λειτουργούσες, όπως απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Τα παλιότερα σχέδια μιλούσαν για κατάργηση 3.000 λειτουργουσών κλινικών. Προκύπτει δηλαδή ένα μείγμα στα σχέδια της κυβέρνησης. Μ' άλλα λόγια, να κλείσουν ταυτόχρονα ένα σύνολο 14.000 κλινών, που να προέρχονται απ' τις οργανικές και τις λειτουργούσες και η αναλογία τους να προκύψει στο μέλλον. Τέλος, σταθερή είναι η απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει 550 κλίνες στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Θα λειτουργήσουν 82 νοσοκομεία ως κύρια, ενώ 49 γίνονται συνδεόμενα σε όλη την χώρα. Οι διοικητές και οι αναπληρωτές διοικητές μειώνονται σε 144 από 175 (Οι διοικητές από 131 γίνονται 77). Στα πλαίσια αυτών των διασυνδέσεων θα γίνονται και οι επικαλύψεις των ελλείψεων του προσωπικού όταν κάποιος είναι άρρωστος ή σε εφημερία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Αναφέρθηκε για πολλοστή φορά το παράδειγμα του ηλεκτρολόγου που λείπει στο «Αγία Σοφία» και υπάρχει στο «Αγλαΐα Κυριακού» ή η επικάλυψη ελλείψεων γιατρών ανάμεσα στα μαιευτήρια «Ελενα» και «Αλεξάνδρα». Οταν ρωτήθηκε ο υπουργός Υγείας αν γίνουν παρόμοιες μετακινήσεις και στα νησιά (π.χ. απ' το νοσοκομείο Σύρου στο νοσοκομείο της Νάξου) η απάντηση ήταν όχι. Η διασύνδεση και η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας θα γίνουν με υπουργικές αποφάσεις αναφέρθηκε απ' τον Α. Λοβέρδο.

Επίσης, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζονται 8 μετατροπές νοσοκομείων για τις οποίες δε δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία, γιατί θα αποφασιστούν στα «πλαίσια της συνένωσης των δυνάμεων», όπως παρουσιάζει τις συγχωνεύσεις η κυβέρνηση. Αναφέρθηκε, για παράδειγμα, το νοσοκομείο Λοιμωδών Θεσσαλονίκης, το οποίο το υπουργείο θα το ήθελε να γίνει κέντρο αίματος. «Αν το θέλουν κέντρο αποκατάστασης, ας το κάνουν» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Επίσης, προβλέπονται και έξι συνεργασίες, στις οποίες, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, τα νοσοκομεία διατηρούν την αυτοτέλειά τους αλλά θα υπάρξει συνεργασία σε επιστημονικό επίπεδο και τις ιατρικές υπηρεσίες. Οι συνεργασίες αυτές - θα οριστούν με κανονιστικό πλαίσιο - είναι οι εξής: «Ωνάσειο» με «Αττικό», «Μεταξά» με «Τζάνειο», νοσοκομεία Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, νοσοκομεία Λέρου και Ρόδου, Καραμανδάνειου Πατρών και Ρίο Πατρών, Γρεβενών και Καστοριάς.

Μέσα απ' αυτή την αρχιτεκτονική, όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, το «νέο ΕΣΥ» θα μπορεί να μετρηθεί, να αξιολογηθεί και να διοικηθεί. Διαφαίνεται καθαρότερα πια η απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργήσει τα νοσοκομεία ως αυτόνομες επιχειρησιακές μονάδες ενταγμένες στη λογική του ανταγωνισμού μεταξύ τους αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΓΑΙΑ»
Θύματα του επιχειρηματικού ανταγωνισμού

Στο δρόμο αφήνει κοντά στους 400 εργαζόμενους της «Γαίας» ο ανταγωνισμός των επιχειρηματιών Υγείας στον οποίο συμμετέχουν και οι τραπεζίτες. Χτες, το ΔΣ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία του με το «Γαία Μαιευτικό - Γυναικολογικό Κέντρο Αθηνών ΑΕ» από 11.8.2011. Το Κοινωφελές Ιδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» λειτουργεί και το ομώνυμο νοσοκομείο που είναι ΝΠΙΔ. Η χτεσινή απόφαση του ΔΣ του Ιδρύματος πάρθηκε με αφορμή την απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου που υλοποιεί απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, σύμφωνα με την οποία η συνεργασία μεταξύ του «Ερρίκος Ντυνάν» και της εταιρείας με την επωνυμία «Γαία Μαιευτικό - Γυναικολογικό Κέντρο Αθηνών ΑΕ», δεν εμπίπτει στην έννοια της συμπράξεως που προβλέπεται στο καταστατικό του ιδρύματος. Ο υπουργός Υγείας είχε ζητήσει συμμόρφωση με την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου σε ένα μήνα, ενώ παράλληλα παρουσίασε και κάποιες εναλλακτικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, πάντα στα πλαίσια της αγοράς.

Το ΔΣ του «Ερρίκος Ντυνάν» πήρε την απόφαση για τη συμμόρφωση με την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου, δηλώνοντας ταυτόχρονα «τη διεύρυνση των συνεργασιών, σε σωστές και συγκεκριμένες βάσεις, με το δημόσιο, τις ιατρικές σχολές, φορείς ασφαλιστικών ταμείων και ασφαλιστικές εταιρείες».

Επιχειρεί, δηλαδή, να διασφαλίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα, αφήνοντας στο δρόμο τους περισσότερους εργαζόμενους καθώς θα λειτουργήσει μόνο το «μαιευτικό γυναικολογικό τμήμα με το κατά νόμον αναγκαίο προσωπικό που διαθέτει, αφού θα αποστερηθεί του απασχολούμενου, μέσω της σύμπραξης με το "Γαία", προσωπικού», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ιδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν».

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
Μπλόκο στο χαράτσι των 5 ευρώ

Δυναμική κινητοποίηση και δίωρο αποκλεισμό των ταμείων του Κέντρου Υγείας Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, πραγματοποίησαν χτες δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας.

Κάλεσαν τον εργαζόμενο λαό να αρνηθεί να πληρώσει το 5ευρω και τις έξτρα εξετάσεις που χρεώνονται στις τσέπες των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων. Να παλέψει για να κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και στην Πρόνοια. Να δυναμώσει τον αγώνα του για την υπεράσπιση της λαϊκής Υγείας. Να παλέψει για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και στην Πρόνοια. Να διεκδικήσει δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, αναβαθμισμένη με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Οι ασθενείς και οι υγειονομικοί υποδέχθηκαν θετικά την κινητοποίηση και δήλωσαν τη συμπαράταξή τους στον αγώνα που πρωτοστατούν οι δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας.

    Περιοδεία στο νοσοκομείο της Λαμίας έκαναν χτες μέλη του ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και του συλλόγου Γυναικών ΟΓΕ. Την προηγούμενη Δευτέρα μέλη των παραπάνω οργανώσεων είχαν επισκεφτεί το Κέντρο Υγείας Στυλίδας ενώ σήμερα θα είναι στο σταθμό της «Λάρκο» στη Λάρυμνα.
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Παρέμβαση σε Κέντρα Υγείας

Παρέμβαση στα Κέντρα Υγείας της Τήνου, της Μήλου και στο Νοσοκομείο της Σύρας πραγματοποίησε η εκλεγμένη του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Νοτίου Αιγαίου, Λίλα Καφαντάρη, συνοδευόμενη από τον περιφερειακό σύμβουλο Βαγγέλη Σιγάλα. Κατά την επίσκεψη πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους των μονάδων υγείας, καθώς και με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρας.

Το κλιμάκιο ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους αλλά και διαπίστωσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο τα Κέντρα Υγείας στα νησιά μας όσο και το Δημόσιο Νοσοκομείο της Σύρας, με την τραγική έλλειψη προσωπικού, ιατρικό εξοπλισμό , αναλώσιμα κλπ. αλλά και τα προβλήματα που θα προκύψουν από τη συγχώνευση με το Νοσοκομείο της Νάξου.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι αναφέρθηκαν στις θέσεις του ΚΚΕ για αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και κάλεσαν το λαό και τους εργαζόμενους των νησιών να αγωνιστούν για να ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ στην Υγεία.

Δυναμική συγκέντρωση ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας έγινε χτες το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα. Στον πεζόδρομο όπου δόθηκε το αγωνιστικό ραντεβού, μίλησε ο Δημήτρης Χριστοφίδης εκ μέρους της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Συγκέντρωση έγινε και στο Αγρίνιο με ομιλητή τον Βαγγέλη Ραμόπουλο, μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, πικετοφορία στο Μεσολόγγι και εξορμήσεις με υλικό στη Ναύπακτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ