ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΤΑΞΙ
Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας

Μαζική σύσκεψη αυτοαπασχολούμενων ταξιτζήδων χτες στο συνδικάτο Οικοδόμων για την οργάνωση του αγώνα από τη βάση του κλάδου

«Η συνέχιση και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας θα εξαρτηθεί από τη συσπείρωση των συναδέλφων μας στις Επιτροπές Αγώνα, από το ξεμπρόστιασμα της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στη βάση του κλάδου. Για την "Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία" (ΕΠΣ) και τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ στα ταξί, ο αγώνας δεν τελείωσε, όπως δεν τελείωσε για τη συντριπτική πλειοψηφία των ταξιτζήδων που επέμεναν στη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Οι συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων στα ταξί βγαίνουν ενισχυμένες από τούτη την απεργιακή μάχη και ίσως αυτό να είναι και το μεγαλύτερο "κέρδος" των βιοπαλαιστών συναδέλφων που ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί με τις δικές μας».

Τα παραπάνω τόνισε ο Π. Μαυρίκης, επικεφαλής της ΕΠΣ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποίησαν οι Επιτροπές Αγώνα της Αθήνας και του Πειραιά, χτες το απόγευμα, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, λίγες ώρες μετά την απόφαση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας του κλάδου να σταματήσει την απεργία.

Καινούριος κόσμος που γνωρίστηκε με τις Επιτροπές Αγώνα κατά τη διάρκεια της απεργίας, συμμετείχε στη σύσκεψη εκφράζοντας την οργή του για τη συνδικαλιστική ηγεσία της Ομοσπονδίας, που «ξεπούλησε τον αγώνα», όπως έλεγε, αλλά και την απαίτηση για καλύτερη οργάνωση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα. Προσέθεταν ακόμη την ανάγκη ο αγώνας τους να ενωθεί με τους αγώνες των υπόλοιπων εργαζομένων και άλλων επαγγελματικών ομάδων που πλήττονται εξίσου από τη σημερινή πολιτική, και καταδίκασαν για μία ακόμη φορά τη στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας που όταν ο εργαζόμενος λαός απεργεί και βγαίνει στους δρόμους, αυτή δεν κήρυξε «ούτε μία ώρα στάση εργασίας».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και δικηγόροι που συσπειρώνονται στη «Δημοκρατική Συσπείρωση», οι οποίοι ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για το σημείωμα προς τις δικαστικές αρχές που έχει συνταχθεί σε συνεργασία με τις Επιτροπές Αγώνα, ώστε να υπάρχει ενιαία πολιτική τοποθέτηση των χιλιάδων ταξιτζήδων που καλούνται για καταθέσεις στα αστυνομικά τμήματα. Ο Αντ. Αντανασιώτης εξέφρασε την πρόθεση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» να συμπαρασταθεί και νομικά στους διωκόμενους ταξιτζήδες, για τη μαχητική νομική υποστήριξη των διωκόμενων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για αναστολή της απεργίας πάρθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας των ταξί, παρά το γεγονός ότι 21 σωματεία της επαρχίας ζητούσαν συνέχιση της απεργίας, έναντι 11 που συνηγορούσαν στην αναστολή.

«ΣΧΕΔΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 2011 - 2015»
Προετοιμάζουν τα νέα χαράτσια

Εξίσωση ειδικών φόρων πετρελαίου θέρμανσης - κίνησης. Ξεζουμίζουν τη λαϊκή κατοικία

Εκρηκτικές ανατιμήσεις πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών, εκτίναξη των φόρων για την αγορά Α' κατοικίας, μοντέλο «φορολογικής διοίκησης» στην υπηρεσία των κυοφορούμενων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι ανάμεσα στα μέτρα που κλιμακώνει το υπουργείο Οικονομικών για τα επόμενα χρόνια.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ευ. Βενιζέλος δημοσιοποίησε το «στρατηγικό σχέδιο 2011-2015 για την ελληνική φορολογική διοίκηση», με βάση και τις γενικές προδιαγραφές που έχουν συναποφασίσει με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, οι «μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας θα επιφέρουν μείωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ανάπτυξη των μεσαίων και μεγάλων, ιδίως εκείνων που ανήκουν σε τομείς με εξαγωγικό προσανατολισμό». Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό ότι δρομολογούν τις προϋποθέσεις για μαζικά λουκέτα απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, για τη συγκέντρωση της πίτας στις ισχυρές επιχειρήσεις και ομίλους για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας».

Επανέρχονται και στο γνωστό τροπάρι για τη «γήρανση του πληθυσμού», την... «αύξηση για δαπάνες υγείας και συντάξεις» που ήδη έχουν πετσοκόψει προκειμένου να δικαιολογήσουν τους νέους αντιλαϊκούς φόρους και «εξοικονομήσεις» που ετοιμάζουν σε όφελος της πλουτοκρατίας.

Στα μέτρα που ήδη προαναγγέλλουν περιέχονται και τα παρακάτω:

  • Σταδιακή προσέγγιση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, όπως αναφέρουν με «επιδότηση κόστους στους καταναλωτές», δηλαδή για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων της φτώχειας που γεννοβολάει η πολιτική τους.
  • Σταδιακή προσέγγιση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων με τις εμπορικές τιμές, που με τη σειρά θα συμπαρασύρει προς το πάνω και μια σειρά από άλλα χαράτσια που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές, όπως τους ετήσιους φόρους «κατοχής», το ΤΑΠ, που πληρώνεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και από τους ενοικιαστές, τα τεκμήρια φορολόγησης στη μικρή περιουσία. Διογκωμένους φόρους θα πληρώνουν επίσης οι αγοραστές ακινήτων (φόροι μεταβίβασης), όπως επίσης για γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές.
  • Κατάργηση μεγάλου αριθμού ΔΟΥ και «μεταφορά» στα ΚΕΠ ή σε άλλες υπηρεσίες. Να σημειωθεί ότι οι νευραλγικές θέσεις και το ελεγκτικό έργο στις μεγάλες επιχειρήσεις εκχωρείται σε ιδιώτες.
  • Η πρόκληση έχει και συνέχεια με την εισαγωγή «προγραμμάτων διαμόρφωσης φορολογικής συνείδησης» στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Επαγγέλλονται ευνοϊκές ρυθμίσεις στους καταθέτες της Ελβετίας και άλλους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας. Να σημειωθεί ότι με άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις (επαναπατρισμός κεφαλαίων) τους εκχωρούν καθεστώς προκλητικής φορολογικής αμνηστίας και μάλιστα αντί πινακίου φακής.
ΛΑΡΙΣΑ
Κατεδαφίζεται το εργοστάσιο της ΕΒΖ!

Με απόφαση της κυβέρνησης προχωρά η αποξήλωση των μηχανημάτων και η κατεδάφιση του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη Λάρισα, που μετατρέπεται σε οικόπεδα!

Μ' αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει το «έγκλημα» σε βάρος της ΕΒΖ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ, πριν λίγα χρόνια, προχωρώντας στο κλείσιμο των εργοστασίων της ΕΒΖ στη Λάρισα και την Ξάνθη, με την υπόσχεση ότι θα τις μετατρέψει σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης και ζωοτροφών, κάτι που ποτέ δεν έγινε.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, εκείνη η απόφαση της ΝΔ, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων της ΕΒΖ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, πάρθηκε στο πλαίσιο της καταστροφικής ΚΑΠ της ΕΕ κι ενώ είχε προηγηθεί η παράδοση από τη χώρα μας στην ΕΕ του 50,01% της εθνικής ποσόστωσης παραγωγής ζάχαρης.

Το ΕΚΛ υπενθυμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ, που ήταν τότε στην αξιωματική αντιπολίτευση, εμφανιζόταν, υποκριτικά, κατά του κλεισίματος των εργοστασίων και υπέρ των δικαιωμάτων των αγροτών και των εργαζομένων στην ΕΒΖ. Και επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ήταν η απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας μόνιμων και εποχιακά εργαζομένων στην ΕΒΖ, η δραστική μείωση της τευτλοκαλλιέργειας και του εισοδήματος χιλιάδων αγροτών, η μεγάλη αύξηση εισαγωγής ζάχαρης από άλλες χώρες, αλλά και το γενικότερο πρόβλημα στην τοπική οικονομία.

Εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή του στην κυβερνητική απόφαση που ακυρώνει κάθε προοπτική επαναλειτουργίας του εργοστασίου της ΕΒΖ στη Λάρισα και, παράλληλα, δημιουργεί πρόβλημα εργασιακής ανασφάλειας σε ορισμένους εργαζόμενους που παρέμειναν, το ΕΚΛ δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί το δικαίωμα στη δουλειά όλων των εργαζομένων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία αυταπάτη, προετοιμασία του αγώνα

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το δίκαιο αγώνα στα ταξί τονίζεται:

«Δεν υπάρχει κακή και καλή απελευθέρωση με κανόνες, όπως προωθούν η κυβέρνηση, η ΝΔ και άλλα κόμματα, για να οδηγήσουν τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους στον αποπροσανατολισμό, την ηττοπάθεια και την κάμψη των αγωνιστικών διαθέσεων στον κλάδο των ταξί.

Οι μικροί ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από το δίκαιο αγώνα για τα δικαιώματά τους: Καμιά αυταπάτη, προετοιμασία του αγώνα, μαζική καλή οργάνωση με καθαρούς στόχους και γραμμή σύγκρουσης ενάντια στα σχέδια δημιουργίας μεγάλων εταιρειών στον κλάδο, συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Το ΚΚΕ θα στέκεται στο πλευρό τους, θα βοηθήσει για την οργάνωση της αντεπίθεσης για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία και το μεροκάματο, ενάντια στην καταστροφή και τη φτώχεια που φέρνουν στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους για τα κέρδη των μονοπωλίων».

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
«Φωτιά» οι τιμές και τον Ιούλη

Παραπέρα ανατιμήσεις 4,4% στο τελευταίο 12μηνο

Τρανταχτές ανατιμήσεις σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης εμφανίζει ο επίσημα καταγραφόμενος πληθωρισμός. Σε μέσα επίπεδα για το τελευταίο 12μηνο, Ιούνης 2011 προς Αύγουστο 2010, «έτρεχε» με ρυθμό 4,4% σε μια περίοδο που η επιδρομή σε μισθούς, συντάξεις, μεροκάματα, η μαζική ανεργία, συνολικά η εφαρμοζόμενη πολιτική, έχουν διαμορφώσει συνθήκες εξαθλίωσης για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ο επίσημος τιμάριθμος καταρτίζεται με τη λογική των μέσων όρων, κατά συνέπεια είναι ξεκομμένος, πέρα για πέρα, από την πραγματικότητα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων με εισοδήματα που δε φτάνουν ούτε για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών. Τους επόμενους μήνες ο τιμάριθμος θα σηκώσει ξανά κεφάλι καθώς θα ξεκινήσει και η παραπέρα επιβάρυνση από αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), από τη σύγκριση των τιμών Ιούλη 2011 προς Ιούλη 2010 προκύπτει μεσοσταθμική αύξηση 2,4% σε συνέχεια της αύξησης 5,5% που καταγράφηκε στο αμέσως προηγούμενο 12μηνο.

Στις επιμέρους κατηγορίες εμφανίζονται ανατιμήσεις: στέγαση: 8,3%, διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: 3,7%, μεταφορές: 4,5%. Ανατιμήσεις καταγράφηκαν στα παρακάτω εμπορεύματα: ψάρια φρέσκα: 8,9%, φρούτα: 11,6%, βενζίνες: 10,4%, πατάτες: 3,5%, λάδια: 4,1%, ιδιωτικές κλινικές: 6,4%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ