Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
«Φωτιά» οι τιμές και τον Ιούλη

Παραπέρα ανατιμήσεις 4,4% στο τελευταίο 12μηνο

Τρανταχτές ανατιμήσεις σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης εμφανίζει ο επίσημα καταγραφόμενος πληθωρισμός. Σε μέσα επίπεδα για το τελευταίο 12μηνο, Ιούνης 2011 προς Αύγουστο 2010, «έτρεχε» με ρυθμό 4,4% σε μια περίοδο που η επιδρομή σε μισθούς, συντάξεις, μεροκάματα, η μαζική ανεργία, συνολικά η εφαρμοζόμενη πολιτική, έχουν διαμορφώσει συνθήκες εξαθλίωσης για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ο επίσημος τιμάριθμος καταρτίζεται με τη λογική των μέσων όρων, κατά συνέπεια είναι ξεκομμένος, πέρα για πέρα, από την πραγματικότητα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων με εισοδήματα που δε φτάνουν ούτε για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών. Τους επόμενους μήνες ο τιμάριθμος θα σηκώσει ξανά κεφάλι καθώς θα ξεκινήσει και η παραπέρα επιβάρυνση από αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), από τη σύγκριση των τιμών Ιούλη 2011 προς Ιούλη 2010 προκύπτει μεσοσταθμική αύξηση 2,4% σε συνέχεια της αύξησης 5,5% που καταγράφηκε στο αμέσως προηγούμενο 12μηνο.

Στις επιμέρους κατηγορίες εμφανίζονται ανατιμήσεις: στέγαση: 8,3%, διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: 3,7%, μεταφορές: 4,5%. Ανατιμήσεις καταγράφηκαν στα παρακάτω εμπορεύματα: ψάρια φρέσκα: 8,9%, φρούτα: 11,6%, βενζίνες: 10,4%, πατάτες: 3,5%, λάδια: 4,1%, ιδιωτικές κλινικές: 6,4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ