Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΑΚ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ
Να ανακληθούν οι άδειες απόπλου στα διεθνή ύδατα

Η ΕΣΑΚ Ιχθυολόγων σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τους περιφερειάρχες που χορήγησαν άδειες απόπλου σε μηχανότρατες για να αλιεύσουν στα διεθνή ύδατα, τονίζοντας πως αυτό έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στα ιχθυοαποθέματα.

Στην ανακοίνωση καταδικάζεται η κυβερνητική πολιτική στην αλιεία, που μετακυλίει τις ευθύνες για τις άδειες απόπλου στα διεθνή ύδατα στους περιφερειάρχες, ενώ την ίδια στιγμή απαγορεύτηκε το ψάρεμα στις βιντζότρατες, που αποδεδειγμένα δεν προκαλούν προβλήματα στα ιχθυοαποθέματα. Επίσης, αναφέρεται πως «μερίδιο των ευθυνών έχουν και οι εκπρόσωποι των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων στο ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιχθυολόγων Δημοσίου, οι οποίοι υπεραμύνονται των αδειοδοτήσεων απόπλου στα διεθνή ύδατα με σκοπό την αλιεία επικαλούμενοι το φτηνό λαϊκίστικο επιχείρημα "να τα πιάσουν τα ψάρια οι ντόπιοι ψαράδες πριν τα πιάσουν οι Τούρκοι!!!"». Σημειώνεται ακόμα πως οι περιφερειάρχες με τις αδειοδοτήσεις που χορηγούν στους πλοιοκτήτες των μηχανότρατων επιχειρούν να ισχυροποιήσουν την κομματική τους πελατεία αδιαφορώντας ότι οι ενέργειές τους αποτελούν εφαλτήριο για την υπεραλίευση, που θα έχει επιπτώσεις στα αποθέματα και κατ' επέκταση στο εισόδημα των μικρομεσαίων ψαράδων.

Η ΕΣΑΚ Ιχθυολόγων θεωρεί ότι είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός μιας στρατηγικής αξιοποιώντας το Διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών και απαιτεί την άμεση ανάκληση των αδειών απόπλου για διενέργεια αλιείας στα διεθνή ύδατα και αξιοποίηση του δικαιώματος κατοχύρωσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ