ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΩΝ «Η ΜΗΤΕΡΑ»
Νέα μείωση προϋπολογισμού για λειτουργικές ανάγκες

Ο οικονομικός στραγγαλισμός αφήνει απροστάτευτα παιδιά και μητέρες

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων
Ακόμα περισσότερο σφίγγει η κυβέρνηση τη θηλιά του οικονομικού στραγγαλισμού στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» καθώς χτες αποφασίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου νέα μείωση του προϋπολογισμού σε 1,018 εκατ. ευρώ για τις λειτουργικές ανάγκες. Ο αρχικός προϋπολογισμός για τις λειτουργικές ανάγκες προέβλεπε 2,38 εκατ. ευρώ, που στη συνέχεια μειώθηκαν στα 1,85 εκατ. ευρώ, ποσά που έτσι κι αλλιώς δεν επαρκούσαν για τις αυξημένες ανάγκες του Κέντρου.

Το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» φιλοξενεί 77 παιδιά ηλικίας από μερικών μηνών μέχρι 8 ετών, έχει προγράμματα υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών, αναζήτησης ριζών και τον «Οίκο Μητέρας». Ωστόσο, η διαχρονική υποχρηματοδότηση αυτού του τόσο ευαίσθητου τομέα προστασίας εγκαταλελειμμένου παιδιού και μητέρας έχει σαν συνέπεια την υποβάθμιση όλων των υπηρεσιών. Είναι ενδεικτικό ότι ο «Οίκος Μητέρας» εδώ και καιρό δε λειτουργεί, ενώ πολλά εγκαταλελειμμένα νεογνά «στοιβάζονται» στα μαιευτήρια γιατί δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στο Κέντρο.

«Ολα τα υπολογίζουν με γνώμονα τη μείωση του "κόστους", ακόμα και το κρέας» υπογραμμίζει η Τασούλα Παπαδογιαννάκη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου. «Ετσι πέφτουν η ποσότητα και η ποιότητα του φαγητού. Με την ίδια λογική η καθαριότητα, εν μέρει η φύλαξη του Κέντρου και η περιποίηση του κήπου έχουν δοθεί σε ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία με ό,τι αυτό σημαίνει για τις υπηρεσίες που παρέχονται και για τα δικαιώματα των εργαζομένων που απασχολούν. Σε έναν τέτοιο χώρο, όπου είναι απαραίτητη η μόνιμη και σταθερή απασχόληση, το υπουργείο προσέλαβε πρόσφατα 12 βρεφοκόμους με 8μηνες συμβάσεις και υπολογίζει ότι θα πάρει άλλα 17 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων - όπως κοινωνικούς λειτουργούς - με ελαστικές μορφές εργασίας. Επίσης ο "Οίκος Μητέρας" έχει καιρό να λειτουργήσει, δε φτάνουν καν στις δομές του οι εγκαταλειμμένες μητέρες, αφού διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν εμπλακεί στον τομέα αυτό. Το υπάρχον προσωπικό απαξιώνεται και ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατάργηση του οίκου. Επιπλέον υπάρχουν παιδιά που είναι στα μαιευτήρια και δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στο Κέντρο. Το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ότι ανοίγει Τμήμα Νεογνών, αλλά χωρίς να επαρκεί το προσωπικό».

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Σε απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι

Αντιμέτωποι με τις συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής βρίσκονται οι 110 απλήρωτοι εργαζόμενοι στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας, που βρίσκονται σε εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα, με ορατό τον κίνδυνο να πεταχθούν στο δρόμο. Οι εργαζόμενοι δε γνωρίζουν αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν εκεί, αφού πρόσφατα η ΑΤΕ ξεκαθάρισε ότι παύει τη χρηματοδότηση και ζητάει για αποπληρωμή των χρεών την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ενωσης. Ετσι, σήμερα, προχωρούν σε 24ωρη απεργία με αιχμή διεκδίκησης την καταβολή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση της εργασίας τους.

Συγκεκριμένα, ζητά να βάλει «στο χέρι» τα 2 σούπερ μάρκετ, άλλα ακίνητα και τις μετοχές που κατέχει στη ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΩΔΩΝΗ η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας. Εξέλιξη που δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά επακόλουθο της βήμα βήμα εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής που οδήγησε στο ξεκλήρισμα τη φτωχή και μεσαία αγροτιά, στη μείωση την εγχώρια παραγωγή και διάθεση των προϊόντων. Συνυφασμένος με αυτήν την αντιαγροτική πολιτική είναι και ο οικονομικός στραγγαλισμός - πτώχευση των αγροτικών ενώσεων, που επιταχύνει ο νόμος για τους συνεταιρισμούς με την κατάργηση των Ενώσεων και το πέταγμα στο δρόμο εκατοντάδων εργαζομένων σε αυτές.

Οι παραπάνω αξιώσεις της ΑΤΕ από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας σκιαγραφούν τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας για απεμπλοκή τής υπό ιδιωτικοποίηση ΑΤΕ από δραστηριότητες μη χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα. Συνδέονται και με τη δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση της ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΩΔΩΝΗ, όπου η ΑΤΕ κατέχει ήδη το 67,7% των μετοχών.

ΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια

Σε κινητοποίηση και συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Ηρακλείου καλεί η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου αύριο Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη στις 10 το πρωί, ενάντια στην προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης με αφορμή μήνυση του πολυκαταστήματος «ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΦΩΚΑΣ ΑΕ» σε βάρος του προέδρου και της γραμματέα του σωματείου που πρωτοστάτησαν ενάντια στην άδικη απόλυση δυο εργαζομένων στην επιχείρηση.

Να αναφέρουμε ότι η επιχείρηση προχώρησε στη μήνυση των δυο συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ μετά από σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στις απολύσεις που έγιναν στις 12/8/2010. Από την πρώτη στιγμή, η επιχείρηση προσπάθησε να εμποδίσει την επαφή των εργαζομένων με το σωματείο με τη βοήθεια της αστυνομίας και την επιστράτευση απειλών και δικηγόρων. Οι προσπάθειες αυτές όμως έπεσαν στο κενό, αφού ο αγώνας στηρίχθηκε όχι μόνο από τα μέλη του σωματείου, αλλά και από άλλους κλάδους, με αποτέλεσμα η εργοδοσία να στριμωχτεί.

Τότε, αξιοποίησε το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που ψήφισαν οι κυβερνήσεις των μεγαλεμπόρων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προκειμένου να σύρει τους συνδικαλιστές στα δικαστήρια.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Είναι γνωστό και στους μεγαλεμπόρους, αλλά και στους συναδέλφους μας ότι δεν πρόκειται να μας σταματήσουν τέτοιου είδους διώξεις! Οι διώξεις αυτές μας ατσαλώνουν ακόμα πιο πολύ, μας κάνουν ακόμα πιο αποφασισμένους να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, με εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους, γιατί εμείς είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου και δεν ανεχόμαστε αυτοί να τσεπώνουν τα κέρδη από τον ιδρώτα μας και εμείς να εισπράττουμε απολύσεις, μειωμένους μισθούς και δικαιώματα!».

Κλείνοντας, η Ενωση καλεί συνδικάτα, φορείς και κάθε συνάδελφο να συμμετάσχει στην κινητοποίηση αύριο Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη έξω από τα δικαστήρια.

Δράση για τα ΒΑΕ

Σήμερα στις 5 το απόγευμα πραγματοποιείται η κοινή συνεδρίαση των επιχειρησιακών σωματείων του Επισιτισμού - Τουρισμού και εργαζομένων του κλάδου, με πρωτοβουλία των κλαδικών συνδικάτων της Αθήνας και του Πειραιά, στα γραφεία του συνδικάτου της Αθήνας (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια). Σκοπός της κοινής συνεδρίασης είναι η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της πανελλαδικής απεργίας (23 Αυγούστου) και η οργάνωση των επόμενων αγωνιστικών βημάτων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ΒΑΕ.

Νέα σύσκεψη για τις εξελίξεις στο ζήτημα των ΒΑΕ διοργανώνει, αύριο Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της (Ζήνωνος 7-9, 2ος όροφος), η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Πρόκειται για τη δεύτερη σύσκεψη που διοργανώνει η Ομοσπονδία για την ανάληψη και νέων πρωτοβουλιών ενημέρωσης του κλάδου, καθώς και αγωνιστικών πρωτοβουλιών ενάντια στο πετσόκομμα των ΒΑΕ.

Αλυσίδα μεταμοσχεύσεων σε πέντε ασθενείς

Ζωή σε συνανθρώπους του χάρισε ένας άτυχος 48χρονος από την Κρήτη που κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία μετά από πτώση. Η δωρεά οργάνων έγινε στις 26.8.2011 από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων, όπου νοσηλευόταν ο δότης.

Οι μεταμοσχεύσεις έγιναν στο Λαϊκό Νοσοκομείο, στο Πανεπιστημιακό του Ρίου και στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, όπου τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύστηκαν επιτυχώς ως εξής:

  • Το ήπαρ σε άντρα 60 ετών στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.
  • Ο ένας νεφρός στο Πανεπιστημιακό του Ρίου σε άντρα 50 ετών, ο οποίος υποβαλλόταν 17 χρόνια σε αιμοκάθαρση.
  • Ο δεύτερος νεφρός στο Λαϊκό σε άνδρα 64 ετών, που υποβαλλόταν 10 χρόνια σε αιμοκάθαρση .
  • Οι κερατοειδείς σε δύο ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης.
Σύσκεψη της ΣΕΑΑΝ

Σύσκεψη πραγματοποιεί αύριο, Πέμπτη, στις 3 μ.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων στα γραφεία της, Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερωτηματικά από έγγραφο προς τη Διεύθυνση Αλλοδαπών

Eρωτηματικά προκαλεί έγγραφο που απέστειλε, για λογαριασμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας προς τα Τμήματα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης την περασμένη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ζητά από τα Τμήματα Αδειών Διαμονής των νομών Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φωκίδας να αποστέλλουν «στη Διεύθυνσή μας, σε καθημερινή βάση, μέσω τηλεομοιοτυπίας (φαξ), τις διεκπεραιωθείσες εργασίες εκάστου υπαλλήλου (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας) του Τμήματός σας».

Το ζητούμενο που θέτει η Γενική Διεύθυνση δεν μπορεί να μετρηθεί στην πράξη. Η διάρκεια διεκπεραίωσης μιας υπόθεσης εξαρτάται από το αντικείμενό της. Μπορεί να είναι μια απλή πληροφορία αλλά μπορεί να είναι και μια σύνθετη διαδικασία που θέλει μέρες για να ολοκληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση, βασικό όπλο στην ταχύτερη διεκπεραίωση είναι η στελέχωση των υπηρεσιών με το αναγκαίο προσωπικό ενώ στην πράξη υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο στα συγκεκριμένα τμήματα, αλλά γενικά στο Δημόσιο με την πολιτική της μία πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις.

Από την άλλη, η δικαιολογία της Γενικής Διεύθυνσης, για τα στοιχεία που ζητά, ότι υπήρξε καταγγελία ενός πολίτη πως αυτές οι υπηρεσίες δεν κάνουν εγκαίρως τη δουλειά τους, είναι το λιγότερο προσχηματική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ