Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΩΝ «Η ΜΗΤΕΡΑ»
Νέα μείωση προϋπολογισμού για λειτουργικές ανάγκες

Ο οικονομικός στραγγαλισμός αφήνει απροστάτευτα παιδιά και μητέρες

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων
Ακόμα περισσότερο σφίγγει η κυβέρνηση τη θηλιά του οικονομικού στραγγαλισμού στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» καθώς χτες αποφασίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου νέα μείωση του προϋπολογισμού σε 1,018 εκατ. ευρώ για τις λειτουργικές ανάγκες. Ο αρχικός προϋπολογισμός για τις λειτουργικές ανάγκες προέβλεπε 2,38 εκατ. ευρώ, που στη συνέχεια μειώθηκαν στα 1,85 εκατ. ευρώ, ποσά που έτσι κι αλλιώς δεν επαρκούσαν για τις αυξημένες ανάγκες του Κέντρου.

Το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» φιλοξενεί 77 παιδιά ηλικίας από μερικών μηνών μέχρι 8 ετών, έχει προγράμματα υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών, αναζήτησης ριζών και τον «Οίκο Μητέρας». Ωστόσο, η διαχρονική υποχρηματοδότηση αυτού του τόσο ευαίσθητου τομέα προστασίας εγκαταλελειμμένου παιδιού και μητέρας έχει σαν συνέπεια την υποβάθμιση όλων των υπηρεσιών. Είναι ενδεικτικό ότι ο «Οίκος Μητέρας» εδώ και καιρό δε λειτουργεί, ενώ πολλά εγκαταλελειμμένα νεογνά «στοιβάζονται» στα μαιευτήρια γιατί δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στο Κέντρο.

«Ολα τα υπολογίζουν με γνώμονα τη μείωση του "κόστους", ακόμα και το κρέας» υπογραμμίζει η Τασούλα Παπαδογιαννάκη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου. «Ετσι πέφτουν η ποσότητα και η ποιότητα του φαγητού. Με την ίδια λογική η καθαριότητα, εν μέρει η φύλαξη του Κέντρου και η περιποίηση του κήπου έχουν δοθεί σε ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία με ό,τι αυτό σημαίνει για τις υπηρεσίες που παρέχονται και για τα δικαιώματα των εργαζομένων που απασχολούν. Σε έναν τέτοιο χώρο, όπου είναι απαραίτητη η μόνιμη και σταθερή απασχόληση, το υπουργείο προσέλαβε πρόσφατα 12 βρεφοκόμους με 8μηνες συμβάσεις και υπολογίζει ότι θα πάρει άλλα 17 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων - όπως κοινωνικούς λειτουργούς - με ελαστικές μορφές εργασίας. Επίσης ο "Οίκος Μητέρας" έχει καιρό να λειτουργήσει, δε φτάνουν καν στις δομές του οι εγκαταλειμμένες μητέρες, αφού διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν εμπλακεί στον τομέα αυτό. Το υπάρχον προσωπικό απαξιώνεται και ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατάργηση του οίκου. Επιπλέον υπάρχουν παιδιά που είναι στα μαιευτήρια και δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στο Κέντρο. Το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ότι ανοίγει Τμήμα Νεογνών, αλλά χωρίς να επαρκεί το προσωπικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ