ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΙΣΡΑΗΛ - ΕΛΛΑΔΑ 0-1
Σημαντική νίκη

Με το εκπληκτικό γκολ του Σωτήρη Νίνη, η Εθνική πέτυχε σπουδαία νίκη στο Ισραήλ

Eurokinissi

Με το εκπληκτικό γκολ του Σωτήρη Νίνη, η Εθνική πέτυχε σπουδαία νίκη στο Ισραήλ
Τα περισσότερα απ' όσα έπρεπε προπονητής και παίχτες τα έπραξαν σωστά. Ετσι υλοποίησαν το στόχο τους και η Εθνική αποχώρησε από το γήπεδο στο Τελ Αβίβ νικήτρια επί του Ισραήλ με 1-0 (60' Νίνης). Κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα πρόκρισης για τα τελικά του Euro 2012.

Με βασικό «όπλο» την ανασταλτική λειτουργία, υπομονή και επιμονή οι «γαλανόλευκοι» έφεραν τον αγώνα στα μέτρα τους. Δεν επέτρεψαν στους γηπεδούχους να τους απειλήσουν σοβαρά (με εξαίρεση το τελευταίο περίπου δεκάλεπτο), αντίθετα δημιούργησαν αυτοί αρκετές ευκαιρίες. Με καλύτερες τελικές επιλογές θα είχαν «κλειδώσει» τη νίκη νωρίτερα από τη στιγμή που ο Νίνης με εκπληκτική ατομική προσπάθεια διαμόρφωσε το σκορ.

Τα πανηγύρια της σημαντικής επιτυχίας, όμως δεν μπορούν να κρατήσουν πολύ. Την Τρίτη η Εθνική έχει ξανά αγώνα και όπως ανέφερε ο Σάντος (13 ματς αήττητος) «δε θα έχει αντίκρισμα η σημερινή νίκη αν δεν κερδίσουμε στη Λετονία». Για το χτεσινό παιχνίδι, δήλωσε: «Κάναμε πολύ καλή δουλειά στην άμυνά μας. Στο πρώτο ημίχρονο επιθετικά δεν τα καταφέραμε τόσο καλά γιατί κάναμε πολλά λάθη. Στο δεύτερο, βελτιωθήκαμε και στον επιθετικό τομέα. Συγχαρητήρια στους παίκτες».

Από την αναμέτρηση στη Ρίγα θ' απουσιάσουν σίγουρα οι τιμωρημένοι (2 κίτρινες κάρτες) Τοροσίδης, Κατσουράνης και μάλλον οι τραυματίες Καφές, Νίνης. Επιστρέφει ο Παπασταθόπουλος που εξέτισε την ποινή του.

ΙΣΡΑΗΛ: Αουάτ, Σπούνγκιν, Μπενχαΐμ, Γκέρσον, Καγιάλ, Κοέν (61' Χάτσο), Ραφαέλοφ, Σέχτερ (55' Νταμάρι), Μπεναγιούν, Ζάχαβι (55' Χεμέντ), Χαρούς.

ΕΛΛΑΔΑ: Σηφάκης, Τοροσίδης, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Ζαραδούκας, Καφές (42' Μάκος), Κατσουράνης, Νίνης (77' Φετφατζίδης), Καραγκούνης, Σαμαράς, Σαλπιγγίδης (84' Μανιάτης).

Στις άλλες αναμετρήσεις του 6ου προκριματικού ομίλου Μάλτα - Κροατία 1-3, Γεωργία - Λετονία 0-1. Η βαθμολογία: Ελλάδα 17 βαθμούς (7 αγώνες), Κροατία 16 (7), Ισραήλ 13 (8), Γεωργία 9 (8), Λετονία 7 (7) , Μάλτα 0 (6). Η επόμενη αγωνιστική (6/9): Κροατία - Ισραήλ, Μάλτα - Γεωργία, Λετονία - Ελλάδα.

  • Η εθνική ελπίδων - για τον 1ο προκριματικό όμιλο του οικείου Euro 2012 - κέρδισε στην Κύπρο με 2-0 (58' Φορτούνης, 93' Βέλλιος).
ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κλειδί η άμυνα

Η καλή άμυνα είναι το ζητούμενο για την Εθνική, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ομοσπονδιακού τεχνικού Ηλία Ζούρου, για το σημερινό ματς με την ΠΓΔΜ (18.30 ΕΤ1).

«Το ματς με τα Σκόπια είναι δύσκολο, γιατί είναι μία ομάδα πολύ μαχητική, στα όρια του σκληρού. Είμαστε έτοιμοι, συγκεντρωμένοι κι ευελπιστώ η ομάδα να παίξει όπως περιμένουμε. Να παίξει καλή άμυνα, γιατί στην επίθεση θα βρούμε τον τρόπο. Είναι δύσκολο το ανορθόδοξο σχήμα που χρησιμοποιούν, αλλά έχουμε δουλέψει κάποια σχήματα. Ο αντίπαλος έχει ψηλούς που σουτάρουν και τον ΜακΚάλεμπ που είναι πραγματική σφαίρα στην επίθεση».

Για την ομοιογένεια στην Εθνική ομάδα: «Δεν μπορείς να έχει τόσους αυτοματισμούς όταν έχεις μία ολοκαίνουρια ομάδα και με παιδιά που δε διαθέτουν πολλή εμπειρία. Ο χρόνος είναι λίγος και δε λειτουργεί υπέρ ημών, αλλά μέσα από τα παιχνίδια θα γαλουχηθούμε. Η ομάδα είναι το "Α" και το "Ω". Ετσι κερδίζουμε κι έτσι χάνουμε. Παίζουν πέντε, αλλά και οι επτά που είναι στον πάγκο πρέπει να είναι έτοιμοι να μπουν ανά πάσα στιγμή να βοηθήσουν».

Το υπόλοιπο σημερινό πρόγραμμα: Γ' ΟΜΙΛΟΣ: Φινλανδία-Βοσνία, Κροατία-Μαυροβούνιο. Δ' ΟΜΙΛΟΣ: Ουκρανία-Βουλγαρία, Ρωσία-Βέλγιο, Σλοβενία-Γεωργία.

ΑΥΡΙΟ: Α' ΟΜΙΛΟΣ: Πολωνία-Τουρκία, Μ. Βρετανία-Πορτογαλία, Λιθουανία-Ισπανία. Β' ΟΜΙΛΟΣ: Ιταλία-Γαλλία, Ισραήλ-Λετονία, Γερμανία-Σερβία. Γ' ΟΜΙΛΟΣ: Βοσνία-Κροατία, ΠΓΔΜ-Φινλανδία, Μαυροβούνιο-Ελλάδα. Δ' ΟΜΙΛΟΣ: Βουλγαρία-Ρωσία, Γεωργία-Ουκρανία, Βέλγιο-Σλοβενία.

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Για τη διάκριση αλλά και να τεστάρουν την κατάστασή τους - ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (Τόκιο, 7-16/10) - θα αγωνιστούν σήμερα (ευελπιστούν και αύριο) οι επτά Ελληνες/ίδες γυμναστές/ιες στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης (Γάνδη). Συγκεκριμένα, οι Μάρας (μονόζυγο), Κοσμίδης (ασκήσεις εδάφους), Τσολακίδης (δίζυγο), Πετρούνιας (κρίκους), Μιλλούση και Μπισμπίκου (ασύμμετρους ζυγούς και δοκό ισορροπίας), Μητράκου (ασκήσεις εδάφους). Στη διοργάνωση συμμετέχουν 159 αθλητές και αθλήτριες (102 άνδρες, 57 γυναίκες) από 34 χώρες. Σήμερα θα διεξαχθούν οι προκριματικοί των οργάνων (10:30 - 22:30 ώρα Ελλάδας) και αύριο οι τελικοί (14:30 - 19:00).

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Η πρώτη πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου για την ελληνική κωπηλασία είναι γεγονός. Ο Απόστολος και ο Νίκος Γκουντούλας πήραν την 3η θέση στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που συνεχίζεται στο Μπλεντ της Σλοβενίας και σφράγισαν όχι μόνο την πρόκρισή τους στο μεγάλο τελικό του Σαββάτου, αλλά και την παρουσία της βάρκας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΙΒΟΥ
Εκτός η Παπαγεωργίου

Εκτός τελικού στη σφυροβολία βρέθηκε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου. Η αθλήτρια κατέλαβε την 10η θέση με βολή στα 66.77μ, επίδοση που σημείωσε στην τρίτη της προσπάθεια. Οι προηγούμενες βολές της ήταν 64.38μ. και 65.58μ.

Το όριο για συμμετοχή στον τελικό ήταν τα 71 μέτρα ενώ η καλύτερη φετινή επίδοση της Παπαγεωργίου ήταν 70.73μ.

ΕΘΝΙΚΗ ΒΟΛΕΪ
Αγώνας και προβλήματα

Με θέληση αλλά και πίστη ότι μπορούν να ξεπεράσουν τα - δικά τους καθώς και αυτά που θα θέσουν οι αντίπαλοι - προβλήματα και να φτάσουν στη νίκη, τα μέλη της εθνικής ομάδας βόλεϊ αντιμετωπίζουν σήμερα και αύριο (κλειστό γυμναστήριο Τρικάλων, 19.30) - για το Προολυμπιακό τουρνουά - τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη.

Χαρακτηριστική - της κατάστασης - είναι η τοποθέτηση του αρχηγού της ομάδας Ν. Ρουμελιώτη, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. «Η εθνική ομάδα έχει περάσει από πάρα πολλά δύσκολα σημεία. Μέχρι και τελευταία στιγμή δεν ξέραμε αρκετοί από τους αθλητές αν θα έρχονταν. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι δύο προπονητές (σ.σ. Λεώνης, Δρίκος), αυτή τη στιγμή η εθνική ομάδα ίσως αγωνιζόταν με έφηβους και παίδες.

Τα προβλήματα υπάρχουν και δυστυχώς μας έχουν φέρει σε τέτοιο σημείο που δεν μπορούμε να τα βάλουμε στην άκρη και να συνεχίσουμε με καθαρό μυαλό. Θα τα αντιμετωπίσουμε όμως μετά τα δύο ματς με τη Βοσνία. Πιστεύω στη νίκη, θα παίξουμε για τους προπονητές μας».

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΜΑΡΑΚΑΝΑ
Νέα απεργία των εργαζομένων

Για δεύτερη φορά τις τελευταίες δύο βδομάδες οι εργάτες στο στάδιο «Μαρακανά» του Ρίο Ντε Τζανέιρο αποφάσισαν να απεργήσουν, αφού θεωρούν ότι δεν εισακούστηκαν τα αιτήματά τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Πριν από λίγο καιρό ένας εργάτης είχε τραυματιστεί σοβαρά όταν εξερράγη ένα βαρέλι με χημικό υλικό. Τότε η ανακατασκευή του σταδίου είχε σταματήσει και τα αιτήματα έκαναν λόγο για καλύτερους μισθούς, μεγαλύτερη ασφάλεια και οικογενειακή υγειονομική περίθαλψη. «Μας υποσχέθηκαν να αυξήσουν το βασικό μισθό και δεν το έπραξαν ακόμα. Επίσης, είναι σημαντικό για τους εργάτες να συμπεριλάβουν τα μέλη της οικογένειάς τους στο υγειονομικό σχέδιο», δήλωσε στο «Reuters» ο εκπρόσωπος των εργατών Λουίζ Φονσέκα.

Υπομνήματα και ασφαλιστικά μέτρα

Κατέθεσαν χτες, στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ (η οποία επανεξετάζει, ύστερα από απόφαση του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου, την υπόθεση πλαστογραφίας του Γγηραιού), τα υπομνήματα τους οι ΠΑΕ Ηρακλής και Αστέρας Τρίπολης. Απίθανο ενδεχόμενο θεωρούνταν η έκδοση απόφασης πριν τη Δευτέρα. Από την απόφαση θα κριθεί (μάλλον προσωρινά) αν στη Super League θα παραμείνει ο Ηρακλής, ο Αστέρα Τρίπολης ή κανένας από τους δύο. Υπάρχει το ενδεχόμενο - βάσει των κείμενων διατάξεων - να υποβιβαστούν αμφότεροι και να προβιβασθούν ισάριθμες ΠΑΕ από τη Football League.

Χτες επίσης η ΠΑΕ ΑΕΚ κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην ΠΑΕ Καβάλα. Η «κιτρινόμαυρη» εταιρεία διεκδικεί - χρόνια - ένα ποσό (μεγαλύτερο των 40 εκατ. ευρώ) το οποίο της έχει επιδικαστεί για υπεξαίρεση από τον Μ. Ψωμιάδη και μέλη της οικογένειάς του, την περίοδο που κατείχαν την ΠΑΕ ΑΕΚ. Με τα ασφαλιστικά στην Ενωση επιχειρούν να μπλοκάρουν τη μεταβίβαση των μετοχών από την οικογένεια Ψωμιάδη, μήπως καταφέρουν να πάρουν κάποιο ποσό (ρευστό ή από περιουσιακά στοιχεία της ΠΑΕ Καβάλα). Η εξέλιξη αυτή δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια των «Αργοναυτών» να πάρουν τελικά άδεια και να διατηρηθούν στη Super League.

Την Τρίτη έχει οριστεί να εκδικαστεί (Διαιτητικό Δικαστήριο) η αίτηση των ΠΑΕ Λάρισας και Πανσερραϊκού. Θέλουν ανατροπή της απόφασης (Επιτροπής Εφέσεων) μη υποβιβασμού των Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Δύσκολη αποστολή

Να ανατρέψει τα δεδομένα θα επιχειρήσει απόψε (16:30) η ΑΕΚ στην πόλη Πρεσόφ (Σλοβακία), όπου φιλοξενούνται οι αγώνες του 1ου προκριματικού ομίλου στο Champions League ανδρών. Αντιμετωπίζει - στην πρώτη της συμμετοχή στη διοργάνωση - την πανίσχυρη Παρτιζάν Βελιγραδίου. Οι «κιτρινόμαυροι» θα προσπαθήσουν να κάνουν την υπέρβαση και να προκριθούν στον τελικό. Αν τα καταφέρουν θα διεκδικήσουν το μοναδικό εισιτήριο πρόκρισης στους «24» από τη νικήτρια του αγώνα Τατράν Πρεσόφ (Σλοβακία) - Πόρτο Βιτάλις (Πορτογαλία). Αν όχι, θα αντιμετωπίσουν στο μικρό τελικό για την τρίτη θέση την ηττημένη. Ο δεύτερος και τρίτος του ομίλου θα συνεχίσουν στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας και ο τέταρτος στο δεύτερο γύρο.

Χτες, επίσης, για το Champions League, η πρωταθλήτρια Ελλάδας στις γυναίκες Ορμή - στην πρεμιέρα του α΄ προκριματικού ομίλου, οι αγώνες του οποίου φιλοξενούνται στην Πάτρα - κέρδισε την ελβετική Μπρουλ με 27-26. Σήμερα αντιμετωπίζει την Πορτογαλική Ζιλ Ενές Λάγκος και αύριο με την Ολλανδική Ντάλφσεν. Στην επόμενη φάση προκρίνονται οι δύο πρώτες της βαθμολογίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ