ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Σκληρά μέτρα λιτότητας παντού

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Νέα, πιο δραστικά μέτρα λιτότητας σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα που χρησιμοποιεί και η ελληνική κυβέρνηση, της «δημοσιονομικής πειθαρχίας». Στην πραγματικότητα, αυτό που επιχειρείται είναι από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση να έχει λιγότερες απώλειες το κεφάλαιο φορτώνοντας νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που έχουν συμφωνήσει για δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ από την τρόικα, είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν και σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, που προωθούν την καρατόμηση των εργασιακών, ασφαλιστικών και γενικότερων λαϊκών δικαιωμάτων. Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να φτάσει στη Λισαβόνα αντιπροσωπεία της τρόικας.

Η περίπτωση της Πορτογαλίας (όπως και της Ιρλανδίας), που εμφανίζεται από τους αστούς ως πιο πειθαρχημένη στα προγράμματα λιτότητας από την Ελλάδα, αποδεικνύει ότι παντού το κεφάλαιο προχωράει τη στρατηγική του, ώστε να πετύχει να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, να χτυπηθούν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις για να ξεκινήσει από καλύτερους όρους ξανά την κερδοφορία του. Φυσικά οι αντιστάσεις σε κάθε χώρα παίζουν το ρόλο τους και βασικός παράγοντας είναι το ταξικό κίνημα, που μπορεί να καθυστερήσει ή και να αποτρέψει νέα αντιλαϊκά μέτρα και, βέβαια, να χαράξει άλλη στρατηγική, ρήξης με τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Μέτρα και στην Ιταλία

Ψήφο εμπιστοσύνης (με 316 ψήφους υπέρ και 302 κατά) έλαβε χτες από την ιταλική Βουλή η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη των έκτακτων μέτρων λιτότητας ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα μέτρα αυτά, υπεράσπισης της πλουτοκρατίας και νέου χτυπήματος του λαού, είχαν εγκριθεί την προηγούμενη βδομάδα και από τη Γερουσία. Αφορούν σε «πάγωμα» των μισθών, περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, ριζική αλλαγή στη διοικητική διαίρεση της χώρας. Επιπλέον, αυξάνονται ο ΦΠΑ από το 20% στο 21%, και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα από το 2014 και όχι από το 2016, όπως προβλεπόταν, ενώ «για τα μάτια του κόσμου» θα υπάρξει μια έκτακτη εισφορά 3% για όσους διαθέτουν ετήσια εισοδήματα που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ, που αφορούν μικρό αριθμό κεφαλαιοκρατών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, που επισκέπτεται τη Ρώμη, επαίνεσε την ιταλική κυβέρνηση για τη δέσμη μέτρων λιτότητας.

Σχολεία σε... απόγνωση

Ενδεικτικά του κλίματος και της κατάστασης που υπάρχει στη χώρα είναι τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι γονείς τους στη νέα σχολική χρονιά. Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», στο Μαρτσιανίζε, κοντά στη Νάπολη, το σχολείο αναγκάστηκε να δανειστεί τους πάγκους της εκκλησίας προκειμένου να παρακολουθήσουν τα παιδιά μαθήματα, ενώ σε πολλές περιφέρειες της χώρας οι μαθητές προμηθεύονται από το σπίτι τους χαρτί υγείας. Στην πόλη Λατίνα λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν για κιμωλίες, χαρτική ύλη, ενώ σε πολλά άλλα σχολεία οι μαθητές στοιβάζονται στις τάξεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό στο Μπερταρέλι του Μιλάνου, όπου δημιουργήθηκε μια τάξη με 56 μαθητές!

  • Στη Μαδρίτη, χτες το βράδυ, χιλιάδες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις δαπάνες για την Παιδεία (απολύσεις εκπαιδευτικών, αύξηση μαθητών ανά τάξη) από τις τοπικές κυβερνήσεις, κάτι που θα χειροτερέψει την ποιότητα της εκπαίδευσης. Να σημειωθεί πως στην Ισπανία σχεδόν το 30% των μαθητών παρατάνε το σχολείο και η ανεργία ανάμεσα στους νέους έχει φτάσει στο 45%. Η χτεσινή διαδήλωση έρχεται λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή της 48ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών σε 400 σχολεία της Μαδρίτης στις 20 και 21 Σεπτέμβρη.
ΧΙΛΗ
Κινητοποιήσεις σε Παιδεία και Υγεία

Οι διαδηλώσεις στη Χιλή συνεχίζονται
Οι διαδηλώσεις στη Χιλή συνεχίζονται
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαντιάγο και άλλων πόλεων της Χιλής, ξανά, οι φοιτητές, η πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και η Ενωση Δασκάλων της Χιλής, οι οποίοι διαδήλωσαν χτες, απαιτώντας «Δωρεάν δημόσια και ποιοτική Παιδεία».

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Χιλής - FECH Καμίλα Βαγιέχο, ενώ οι λαϊκές οργανώσεις τονίζουν ότι αποδέχονται το «διάλογο» με την κυβέρνηση αλλά με τους όρους που θέτει το «κίνημα» για τερματισμό της καταστολής και αποδοχή της «δωρεάν και ποιοτικής Παιδείας» ως βάσης οποιουδήποτε διαλόγου.

Στο μεταξύ, αναμενόταν χτες να ολοκληρωθεί η απεργιακή κινητοποίηση, 48 ωρών, που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον τομέα Υγείας σε τοπικό επίπεδο με βασικό αίτημα τη δημόσια καθολική Υγεία που αποτελεί αναφαίρετο λαϊκό δικαίωμα. Την απεργία κήρυξε η Εθνική Συνομοσπονδία Δημοτικών Υπαλλήλων στην Υγεία (CONFUSAM), ενώ η ανακοίνωση του συνδικάτου σημειώνει ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας έχει λήξει από τον προηγούμενο Νοέμβρη και η νέα δεν έχει υπογραφεί παρά την προκαταρκτική συμφωνία που προβλέπει αυξήσεις αποδοχών, αλλά και χρηματοδότηση για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και τις τοπικές κλινικές. Αντιθέτως, η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα προωθεί σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Τέλος, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών και καταγγελία πραγματοποίησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Χιλής, Λαουτάρο Καρμόνα, μετά την επίθεση ενάντια στην έδρα του κόμματος στο κέντρο του Σαντιάγο μετά τις διαδηλώσεις μνήμης και αντίστασης την 11η Σεπτέμβρη (στη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος του Πινοτσέτ) από προβοκατόρικες δυνάμεις και με τη συμβολή των δυνάμεων καταστολής.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι Κοσσοβάροι προκαλούν με ιμπεριαλιστικές πλάτες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ._ Βαραίνει το κλίμα έντασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, στα διοικητικά όρια με τη Σερβία όσο πλησιάζει η ημερομηνία της 16ης του μήνα, οπότε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι έχει ανακοινώσει ότι θα επιχειρήσει την ανακατάληψη των τελωνειακών μεθοριακών φυλακίων (που στα τέλη Ιούλη είχαν προκαλέσει θερμά επεισόδια με ένα νεκρό) με πρόσχημα την εφαρμογή της έννομης τάξης.

Χτες, ο Θάτσι κατηγόρησε τη Σερβία ότι «επεξεργάζεται βίαια σχέδια» για να εμποδίσει την ανακατάληψη των επίμαχων μεθοριακών φυλακίων του Γιάρινιε και Μπρίνιακ από τους Κοσσοβάρους Αλβανούς αστυνομικούς που αναμένεται να γίνει σε συνεργασία με τις ιμπεριαλιστικές αποστολές ΝΑΤΟ και ΕΕ στο προτεκτοράτο. «Είναι εντελώς ανεύθυνο να προετοιμάζει η Σερβία τις παράνομες και εγκληματικές (σ.σ. παράλληλες διοικητικές) δομές ώστε να εμποδίσουν την ανάληψη μεθοριακών και τελωνειακών καθηκόντων από τις νόμιμες αρχές» δήλωσε ο Θάτσι διαβεβαιώνοντας ότι παρά τις αντιδράσεις της Σερβίας θα πραγματοποιήσει την επιχείρηση «με την τεχνική επίβλεψη της EULEX» (της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ) από τις 16 του μήνα.

Ωστόσο, ο υφυπουργός του σερβικού υπουργείου για το Κοσσυφοπέδιο Ολιβερ Ιβάνοβιτς προειδοποίησε την Πρίστινα να μην πραγματοποιήσει τις απειλές της αποκαλώντας το παραπάνω σχέδιο «μη ρεαλιστικό» και επισημαίνοντας τους μεγάλους κινδύνους που επιφυλάσσει για την περιοχή ένας νέος κύκλος έντασης. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι Σέρβοι του βορείου Κοσσυφοπεδίου θα εμποδίσουν αυτά τα σχέδια «με αποφασιστικότητα, αν και τα οδοφράγματα και οι εντάσεις δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Οντως, από αργά προχτές βράδυ οι Σέρβοι του βόρειου Κοσσυφοπεδίου έστησαν ή ενίσχυσαν παλιότερα μπλόκα στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, στο Ζβέτσαν και στο Λεπόσαβιτς εμποδίζοντας την διέλευση Γερμανών στρατιωτών της ΝΑΤΟικής ΚFOR. Η κατάσταση στα οδοφράγματα χαρακτηρίζεται ήρεμη, αλλά τεταμένη καθώς έχει διακοπεί η συγκοινωνία μεταξύ Ζβέτσαν και Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, ενόψει και των σχεδίων ανακατάληψης των επίμαχων μεθοριακών τελωνείων...

Στο ζήτημα του νέου κύκλου διένεξης Βελιγραδίου-Πρίστινας ενέμπλεξε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς και την Ελλάδα, καθώς απαντώντας σε Ερώτηση για την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη στην περιοχή, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Αθήνα έχει μία πολύ σημαντική θέση και μπορεί να βοηθήσει στη διεξαγωγή του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις στις πλέον φυλασσόμενες περιοχές

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τουλάχιστον 27 νεκροί είναι το αποτέλεσμα των συντονισμένων επιθέσεων που πραγματοποίησαν δυνάμεις των «Ταλιμπάν» την Τρίτη στην Καμπούλ, με στόχο το αρχηγείο του ΝΑΤΟ, την αμερικανική πρεσβεία, τις αφγανικές μυστικές υπηρεσίες και κτίρια της αστυνομίας. Οι επιθέσεις που φέρονται να πραγματοποιήθηκαν από έξι μόνο «μαχητές των Ταλιμπάν», προκάλεσαν πανικό στα πλέον φυλασσόμενα οικοδομικά τετράγωνα της αφγανικής πρωτεύουσας, ενώ οι μάχες των «μαχητών» με τις κατοχικές δυνάμεις και τον αφγανικό στρατό κράτησαν περισσότερο από 20 ώρες, μέχρι να σκοτωθούν όλοι οι καμικάζι. Οι επιθέσεις ξεκίνησαν με συντονισμένες εκρήξεις, οι οποίες εκτυλίχθηκαν διαδοχικά και συνεχίστηκαν με τους ένοπλους «Ταλιμπάν», που κράτησαν τη μάχη μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.

ΡΩΣΙΑ
Αντιδράσεις για την αντιπυραυλική ασπίδα

Η Ρωσία απαιτεί από τις ΗΠΑ εγγυήσεις ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, που αναπτύσσεται στην Ευρώπη, δεν θα στρέφεται εναντίον της. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, που εκδόθηκε με αφορμή τη συμφωνία των ΗΠΑ με τη Ρουμανία για την ανάπτυξη ως το 2015 στο ρουμανικό έδαφος στοιχείων του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας με βαλλιστικούς πυραύλους «SM-3» στην αεροπορική βάση Ντεβεσέλου στα ανατολικά της χώρας και παρουσία 200 Αμερικανών στρατιωτών. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, καθώς και για την ελάχιστη πρόοδο στο διάλογο ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ για την αντιπυραυλική άμυνα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, μια σειρά ντόπιοι εμπειρογνώμονες εισηγούνται στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας την άμεση ανάπτυξη των διαστημικών στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας και τον εξοπλισμό τους με νέους βαλλιστικούς πυραύλους, που θα είναι σε θέση να παρακάμψουν τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Τα ραντάρ στην Τουρκία

Επίσης χτες ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σελτζούκ Ουνάλ η οριστικοποίηση του νομικού πλαισίου και των διευθετήσεων, που απαιτούνται για την εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τουρκία. Το σύστημα θα λειτουργήσει πριν το 2012 και θα είναι συνδεδεμένο με εκτοξευτήρες βαλλιστικών πυραύλων που βρίσκονται σε πλοία της «Συμμαχίας» στη Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι παράλληλα με το σύστημα ραντάρ στην Τουρκία θα αναπτυχθούν και πύραυλοι τύπου «Πάτριοτ».


Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ