ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πρόκληση για τους σπουδαστές το κλείσιμο της ΑΕΝ

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

Η αναστολή λειτουργίας της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, αποτελεί πρόκληση για τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους. Είναι συνέπεια της πολιτικής της υποχρηματοδότησης της ναυτικής εκπαίδευσης, με πρόσχημα τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την καπιταλιστική κρίση, που στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση και παράδοσή της στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, με αφορμή την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδη να ανασταλεί η λειτουργία της ΑΕΝ, λόγω της ακαταλληλότητας των κτιρίων.

Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, αναφέρει: «Την ώρα που η λαϊκή οικογένεια αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην κάλυψη ακόμα και των βασικών αναγκών της, η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έρχεται να την επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Η μεταφορά των σπουδαστών σε άλλες ΑΕΝ, σε συνδυασμό και με την έλλειψη καθηγητών, κτιριακών εγκαταστάσεων και υλικοτεχνικών υποδομών, υποβαθμίζει τη ναυτική εκπαίδευση και φορτώνει με νέα βάρη τη λαϊκή οικογένεια καθώς είναι αδύνατον να στεγαστούν όλοι οι σπουδαστές στις υπάρχουσες σπουδαστικές εστίες.

Και όλα αυτά την ίδια ώρα που το εφοπλιστικό κεφάλαιο φουσκώνει από κέρδη, απαλλάσσεται από φόρους και χρέη προς το ΝΑΤ, ενώ η κυβέρνηση τσακίζει τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών.

Καλούμε τους σπουδαστές της ΑΕΝ να μην αποδεχτούν την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Να απαντήσουν με την οργάνωση της πάλης τους, μέσα από το σωματείο τους, στο πλευρό των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων και του ΠΑΜΕ. Να απαιτήσουν την άμεση λειτουργία της σχολής, με ασφαλείς κτιριακές και σύγχρονες εγκαταστάσεις. Να διεκδικήσουν να μην φορτωθούν νέα βάρη στις πλάτες τις δικές τους και των γονιών τους».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση έχει ταξικό περιεχόμενο

Τη συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΝ ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των μεταναστών καταγγέλλει η Νομαρχιακή Οργάνωση Γερμανίας του ΚΚΕ, με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση των Ελληνόπουλων στο εξωτερικό και τη στάση των παραπάνω πολιτικών δυνάμεων ειδικά στη Βαυαρία.

Οπως καταγγέλλει η ΝΟ Γερμανίας του ΚΚΕ:

«Αυτές τις μέρες προωθείται στη βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που υποβαθμίζει, κατηγοριοποιεί, ή και κλείνει σχολεία, που βάζει από την πόρτα τις επιχειρήσεις, τους ιδιώτες, τις ΜΚΟ, τους χορηγούς, την ώρα που οι γονείς - μετανάστες πληρώνουν ακριβά βάζοντας οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη και ενώ οι καθηγητές ήδη βιώνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Η κοινή ανακοίνωση για το νομοσχέδιο που κυκλοφόρησαν στη Βαυαρία από κοινού το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ. κι ο ΣΥΝ αποτελεί μια συμπαιγνία που επιχειρεί μάταια να μακιγιάρει το νομοσχέδιο έκτρωμα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Η κολεγιά των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΝ είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας τους ότι η επιχειρηματική δράση στα σχολεία όπως συνολικά στην Παιδεία και την Υγεία αποτελεί δεδομένο. Οι ίδιες δυνάμεις «είδαν» ως μόνο πρόβλημα, το ότι δε θα δεχτούν από την επόμενη χρονιά νέα παιδιά στο σχολείο.

Η επικίνδυνη για το λαό και τους Ελληνες μετανάστες σύμπραξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, μεταξύ άλλων, επιδιώκει να αποτρέψει τη συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου και οι Ελληνες μετανάστες, η εργατική λαϊκή οικογένεια να περιοριστούν σε ψευτοδιορθώσεις και μικροβελτιώσεις άρθρων, σε αναβολές και εξαιρέσεις, με βασική επιδίωξη να μείνει ανέγγιχτο το αντιδραστικό περιεχόμενο που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της εργατικής λαϊκής οικογένειας των μεταναστών.

Το ίδιο επικίνδυνο είναι και το αποπροσανατολιστικό δηλητήριο που χύνουν δυνάμεις και φορείς που συνυπογράφουν την κοινή ανακοίνωση, όπως και η Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας, της οποίας η ηγεσία βγάζει λάδι την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και την αστική τάξη της χώρας, θεωρώντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα στην Παιδεία δήθεν επιβλήθηκαν από ξένες δυνάμεις, χωρίς τη θέληση και λόγω της εθελόδουλης τάχα στάσης τους.

Τα αντεργατικά μέτρα που παίρνονται όπως και το νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση έχουν ταξικό περιεχόμενο, στόχο έχουν να φτηνύνει ο εργάτης μετανάστης, να μαθαίνει τα στοιχειώδη, ανάγνωση και γραφή και να είναι φτηνό ευέλικτο δυναμικό για το κεφάλαιο», επισημαίνει μεταξύ άλλων η Οργάνωση Γερμανίας του ΚΚΕ.

Και καταλήγει:

«Οι μετανάστες πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη, το νομοσχέδιο δεν παίρνει ούτε βελτίωση, ούτε διάλογο, ούτε ρετουσάρισμα γι' αυτό και απορρίπτεται από την πλειοψηφία των Ελλήνων μεταναστών αφού βάζει ταφόπλακα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών τους.

Με το ΚΚΕ, με τις ταξικές συσπειρώσεις και τις αγωνιστικές μεταναστευτικές οργανώσεις, οι μετανάστες του μόχθου δυναμώνουν την πάλη τους για:

  • Συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου.
  • Να μην κλείσει ή συμπτυχθεί κανένα ελληνικό σχολείο χωρίς να εξασφαλιστεί η ουσιαστική ένταξη των Ελλήνων μεταναστών σε ένα ενιαίο, δημόσιο, αποκλειστικά δωρεάν, γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο θα παρέχει ταυτόχρονα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, εθίμων και παραδόσεων της χώρας μας με ευθύνη του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και θα είναι αρμονικά ενταγμένο στο εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να συνεχίσει τη ζωή του είτε παραμείνει στη Γερμανία, είτε στην Ελλάδα.
  • Ενα σχολείο χωρίς καμία κατηγοριοποίηση και φραγμούς για τα παιδιά της εργατικής τάξης, όπως είναι το σημερινό ταξικό Γερμανικό αλλά και Ελληνικό σχολείο.
  • Καμιά επιχειρηματική δράση στα σχολεία.
  • Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό κι επιστημονικό προσωπικό, βιβλία, υποδομές, αναλώσιμα.
  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία ανάκλησης εκπαιδευτικών και να δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να συμπληρώσουν την πενταετία.
  • Να εξασφαλιστεί πλήρης μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς στην εκπαίδευση ελληνοπαίδων εξωτερικού».
«Οχι» στην απαγόρευση συνδικαλιστικής - πολιτικής δράσης

Ψηφίσματα καταδίκης της εγκυκλίου που ανασύρθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

Τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά που απαγορεύει την συνδικαλιστική και πολιτική δράση στα σχολεία, καταγγέλλει με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση των προέδρων ΕΛΜΕ που συνεδρίασε το προηγούμενο Σάββατο, καθώς και το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων.

Θυμίζουμε ότι από τη διοίκηση της εκπαίδευσης στον Πειραιά ανασύρθηκε εγκύκλιος του 1985 σύμφωνα με την οποία: «Απαγορεύεται κάθε ομιλία πολιτικού περιεχομένου προς τους μαθητές ή εκπαιδευτικούς μέσα στο χώρο των σχολείων από εκπροσώπους κομμάτων, φορείς συλλογικών οργάνων ή άλλα πρόσωπα» και ότι αντίστοιχη εγκύκλιος είχε σταλεί και το 2009, με κυβέρνηση της ΝΔ.

Η ΓΣ των προέδρων ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος των Χανίων τονίζουν σχετικά ότι:

«Πρόκειται για πλήρη ευθυγράμμιση με την κυβερνητική πολιτική και την Υπουργό Παιδείας, που πρόσφατα δήλωσε πως "τα κόμματα δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια", ενώ με το νέο νόμο-πλαίσιο χτυπιέται η λειτουργία των φοιτητικών παρατάξεων μέσα στα Πανεπιστήμια. Είναι συνέχεια της αντιδραστικής λογικής, που λέει: "έξω τα κόμματα από τα σχολεία, έξω τα κόμματα από τα συνδικάτα".

Την ίδια ώρα, στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια μπορούν να μπαίνουν οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί, οι εγκεκριμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πολιτική και συνδικαλιστική δράση δεν μπαίνουν στο γύψο. Εχουν κερδηθεί με αιματηρούς αγώνες. Αποδεικνύεται ότι αυταρχισμός και καταστολή πάνε μαζί με την αντιλαϊκή πολιτική».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σχεδιάζονται μετακινήσεις εκπαιδευτικών και εκτός Περιφέρειας

Την πρόθεσή του να τοποθετήσει εκπαιδευτικούς εκτός της Περιφέρειας του Πειραιά εξέφρασε ανοιχτά χτες ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΕΛΜΕ στη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών του Πειραιά, μετά από απόφαση της ΓΣ της ΕΛΜΕ, ο διευθυντής δήλωσε χαρακτηριστικά πως «θα κάνουμε ό,τι είναι νόμιμο και ό,τι λένε οι νόμοι». Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να αποτρέψουν αυτή την προοπτική και η ΕΛΜΕ αποφάσισε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σήμερα, στη 1 το μεσημέρι.

Κατά τη χτεσινή κινητοποίηση, οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ απαίτησαν επίσης από το διευθυντή να αποστείλει έγγραφο στα σχολεία, όπως είχε υποσχεθεί, ώστε να μη δημιουργούνται πολυπληθή τμήματα καθώς σε σχολεία του Πειραιά υπάρχουν αρκετά τμήματα με 27 μαθητές και άνω.

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκδήλωση για την Παιδεία

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η πρόταση του ΚΚΕ για την Παιδεία», την Πέμπτη 29/9, στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χ. Τσακίρης» στη Σταυρούπολη.

ΧΙΟΣ
Σύσκεψη εκπαιδευτικών

Σήμερα, στις 8 το βράδυ

Ανοιχτή σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης σε κάθε σχολείο μαζί με τους μαθητές και τους γονείς τους, διοργανώνει η Επιτροπή Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στη Χίο. Καλεί τους δασκάλους, τους νηπιαγωγούς, τους καθηγητές, τους αναπληρωτές, τους ωρομίσθιους των ΕΣΠΑ, της Ειδικής Αγωγής, τους αδιόριστους, σήμερα Τρίτη, στην αίθουσα Χίου Διδασκάλου, στις 8 το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ