ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
Πήραν οι γονείς «τη σκυτάλη» του αγώνα

Αγωνιστικά απαντούν εργαζόμενοι, μαθητές και οι γονείς τους στην ποινικοποίηση του αγώνα τους από το δικαστήριο

Από κινητοποίηση εργαζομένων, μαθητών και γονιών έξω από το ΚΕΑΤ την περασμένη βδομάδα
Από κινητοποίηση εργαζομένων, μαθητών και γονιών έξω από το ΚΕΑΤ την περασμένη βδομάδα
Νέες αγωνιστικές αποφάσεις πήραν οι εργαζόμενοι του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), καθώς και οι γονείς των μαθητών του Κέντρου. Εργαζόμενοι, μαθητές και οι γονείς τους απαντούν με αυτόν τον τρόπο στις συνεχείς προσπάθειες εκφοβισμού της διοίκησης και της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την απόφαση του δικαστηρίου, ότι ο αγώνας τους είναι «παράνομος και καταχρηστικός». Ωστόσο την Κυριακή «τη σκυτάλη» του αγώνα πήραν γονείς και μαθητές αποφασίζοντας στη Γενική τους Συνέλευση να συνεχίσουν αυτοί την κατάληψη του κτιρίου του Κέντρου.

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε 48ωρη απεργία, ενώ σήμερα, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές πραγματοποιούν στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση έξω από το ΚΕΑΤ (Θησέως 210, Καλλιθέα).

«Κανείς δεν πρέπει να μείνει αδιάφορος μπροστά στην επιχείρηση ποινικοποίησης της κινητοποίησής μας. Οταν φτάνουν να απαγορεύουν τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων - όπως οι τυφλοί - είναι βέβαιο, ότι σύντομα δε θα διστάσουν να απαγορεύσουν οποιοδήποτε αγώνα, αν έγκαιρα δεν τους εμποδίσουμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΑΤ και καλεί σωματεία εργαζομένων, φορείς του αναπηρικού κινήματος, εργαζομένους, γονείς, ανάπηρους να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους και να συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση.

Επίσης καταγγέλλει την κυβέρνηση και τα δικαστήρια, που «έκριναν σε αγαστή σύμπνοια, ότι ο αγώνας μας για να μπορούν τα τυφλά παιδιά να μορφώνονται και να συμμετέχουν ισότιμα στη ζωή, ο αγώνας μας για να πληρωθούν οι συμβασιούχοι συνάδελφοί μας, που εδώ και 9 μήνες εξαναγκάζονται με αφόρητες πιέσεις και απειλές να προσφέρουν δωρεάν την εργασία τους, είναι "παράνομος και καταχρηστικός"! Τόλμησαν να μας κατηγορήσουν ότι αφήσαμε τα τυφλά παιδιά απροστάτευτα και νηστικά, όταν αυτοί τους στερούν εδώ και χρόνια βιβλία και εκπαιδευτικούς. (...) «Απαγόρευσαν το σημαντικότερο όπλο μας, το δικαίωμά μας στην απεργία, για να μπορέσουν ανενόχλητοι να ολοκληρώσουν το εγκληματικό έργο τους: να διαλύσουν το μοναδικό πανελλαδικά δημόσιο ειδικό κέντρο για τυφλούς, για χάρη των μεγαλοεπιχειρηματιών - εμπόρων της αναπηρίας», καταλήγει.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προωθεί μερική απασχόληση των φοιτητών εντός του ιδρύματος...

...σε εφαρμογή των λεγόμενων «ανταποδοτικών υποτροφιών» του νόμου - πλαισίου

Σε παραπέρα ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του Πανεπιστημίου μέσα από την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου προχωρά η Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναλάβει για την ανάπτυξη των ιδίων εσόδων του Πανεπιστημίου ώστε να διαχειριστεί την υποχρηματοδότηση από το υπουργείο, δημιουργεί και λειτουργεί επιχειρήσεις, όπως κυλικεία, e-shop, εκδοτικό οίκο, ενοικίαση ποδηλάτων. Μάλιστα, στις εταιρείες που στήνει αποφάσισε να απασχολεί φοιτητές με 4ωρη εργασία ορισμένου χρόνου, προβάλλοντας αυτή την πρωτοβουλία της ως «στήριξη των φοιτητών στη δύσκολη οικονομική συγκυρία». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τις «ανταποδοτικές υποτροφίες», που προβλέπονται στο νόμο - πλαίσιο.

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει ρόλο εργοδότη, που αναζητά φθηνούς, ελαστικούς, ευέλικτους εργάτες και υπαλλήλους, ανάμεσα στους φοιτητές, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά πόσο έχει επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση των ίδιων και των οικογενειών τους. Γνωρίζει πως συνεχώς αυξάνεται το ποσοστό των φοιτητών που αναγκάζονται να δουλέψουν, παράλληλα με τις σπουδές τους, για να τα βγάλουν πέρα και πως αναζητούν «ό,τι δουλειά να 'ναι». Και νομιμοποιεί αυτή την κατάσταση, καθιστώντας αυτονόητο πως οι φοιτητές πρέπει να δουλεύουν προκειμένου να τα βγάζουν πέρα με τις σπουδές τους κι όχι να τους εξασφαλίζονται εντελώς δωρεάν όλα εκείνα που είναι απαραίτητα γι' αυτές (σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, συγγράμματα, υποστηρικτικά υλικά κ.ο.κ).

Με ανακοίνωσή της η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την Πρυτανεία του ΑΠΘ, που κατά τ' άλλα προσπαθεί να σηκώσει σύννεφο σκόνης προβάλλοντας τις υποτιθέμενες διαφωνίες της στο νέο νόμο. Καλεί τους εργαζόμενους φοιτητές να ενταχθούν στην πάλη, με το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η "δύσκολη οικονομική συγκυρία", αντίθετα απ' ό,τι φαίνεται να εκτιμούν οι πρυτανικές αρχές, δεν είναι μπόρα που έπεσε από τον ουρανό και θα περάσει. Είναι η καπιταλιστική οικονομική κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που αποτελεί πραγματική θύελλα στο εισόδημα και στα κοινωνικά δικαιώματα, στην ίδια τη ζωή των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους. Η δραματική υποχρηματοδότηση της Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες δεν είναι "περιορισμός της σπατάλης", αλλά μέτρο (εργαλείο) για τη διασφάλιση των κεφαλαίων τεράστιων μονοπωλιακών ομίλων, στη βάση των επιταγών κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ. Οι "πρόθυμοι σύμμαχοί" τους, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, βάλανε και αυτοί την υπογραφή τους.

Δεν είναι η "δύσκολη οικονομική συγκυρία" που έφερε το νέο νόμο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι βασικοί σχεδιασμοί υπήρχαν και εφαρμόζονταν σταδιακά από τους προηγούμενους νόμους. Περιγράφονται στη Συνθήκη της Μπολόνια, στη Συνθήκη της Λισαβόνας, στη "Λευκή Βίβλο", στις ευρωενωσιακές οδηγίες. Αποτελούν μέρος του προγράμματος και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Στο Πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και της εξουσίας του ο φοιτητής δε θα έχει ανάγκη να εργάζεται, θα είναι ολοκληρωτικά εξασφαλισμένη η φοιτητική μέριμνα. Θα του παρέχεται δωρεάν ό,τι χρειάζεται για τις σπουδές του, θα μπορεί απρόσκοπτα να τις ολοκληρώσει, θα γνωρίζει έγκαιρα πού θα εργαστεί πάνω στο αντικείμενό του, στο πλαίσιο του πανεθνικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας. Σ' αυτό το Πανεπιστήμιο η Εκπαίδευση θα είναι ενιαία, ανώτατη και δωρεάν, θα υπηρετείται η ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για την καπιταλιστική κερδοφορία».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μαζικές αντιδράσεις στα υποκατάστατα μέσω νοσοκομείων

Από τη συγκέντρωση φορέων και κατοίκων της Νίκαιας έξω από το νοσοκομείο την περασμένη Παρασκευή
Από τη συγκέντρωση φορέων και κατοίκων της Νίκαιας έξω από το νοσοκομείο την περασμένη Παρασκευή
Με πρόσχημα τις καλύτερες παροχές στους χρήστες, την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μέσα από σχετική φιέστα που διοργανώθηκε χτες στον Πειραιά, ανακοίνωσε το κλείσιμο της μονάδας χορήγησης υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ. Η διανομή των υποκαταστάτων και της συντήρησης της εξάρτησης θα γίνεται πλέον από τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής. «Πριν από ένα χρόνο από αυτή τη θέση σε αυτό το χώρο... που μας φιλοξένησε, είχαμε πει ότι στοχεύουμε και θα επιδιώξουμε να κλείσουμε τον ΟΚΑΝΑ του Πειραιά, όχι πετάγοντας τους ασθενείς στο δρόμο, αλλά προσπαθώντας με έναν άλλον τρόπο ανθρώπινο και σύμφωνο με τα δεδομένα της υγείας να τους φροντίσουμε, να τους θεραπεύσουμε εκεί που πρέπει», ισχυρίστηκε ο υπουργός Υγείας σε μία προσπάθεια να εξωραΐσει την πολιτική διαιώνισης του ναρκω-εθισμού.

Στην ίδια κατεύθυνση με τον υπουργό εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος έκανε λόγο για υλοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος των κατοίκων, προσθέτοντας ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να γίνει ο Πειραιάς η καθαρότερη πόλη.

Νωρίτερα, κινητοποίηση ενάντια στη μετατροπή του Τζάνειου σε κέντρο χορήγησης υποκατάστατων και συντήρησης της τοξικοεξάρτησης πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, η Επιτροπή Αγώνα Τζανείου του ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι τοπικού συλλόγου γυναικών. Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου έχει ήδη πάρει απόφαση κατά αυτής της απόφασης του υπουργείου Υγείας. Τα ναρκωτικά αποτελούν έναν ιδιότυπο τρόπο κρατικής καταστολής του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, που βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβερνητικής επίθεσης, τόνιζαν οι συγκεντρωμένοι, σημειώνοντας πως δεν είναι τυχαίο πως ενώ πληθαίνουν τα προγράμματα υποκαταστάτων, δεν επιχορηγείται η πρόληψη και τα στεγνά προγράμματα κλείνουν. Τα ναρκωτικά, επισήμαιναν, είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και καλούσαν τον πειραϊκό λαό και τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο να μη γίνουν συνένοχοι στη διάδοση της ναρκω-κουλτούρας και να υπερασπιστούν το δικαίωμα των νέων στην απεξάρτηση και στην κοινωνική επανένταξη.

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας το περασμένο Σάββατοκύριακο και χτες το πρωί, κάτοικοι, εκπρόσωποι μαζικών φορέων, γονείς και μαθητές των δύο σχολείων που γειτνιάζουν με το νοσοκομείο της Νίκαιας εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στη διάθεση μέσα από το νοσοκομείο υποκαταστάτων της ναρκω-εξάρτησης.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ο αγώνας ενάντια στο νόμο συνεχίζεται

Την απαίτηση για δωρεάν πάσο και μετακινήσεις εξέφρασαν, με κινητοποιήσεις έξω από καταστήματα της εταιρείας «Γερμανός», οι δυνάμεις του ΜΑΣ το περασμένο Σάββατο

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών δε σταματάει τις κινητοποιήσεις για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο και να μην περάσει καμία ρύθμιση που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα των φοιτητών και των σπουδαστών. Το Σάββατο έκανε κινητοποιήσεις σε πολλά υποκαταστήματα της εταιρείας «Γερμανός» στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, τα οποία έχουν οριστεί ως σημεία αγοράς των νέων «πάσο» (στην τιμή των 2,5 ευρώ). Οι φοιτητές και οι σπουδαστές συμμετείχαν στην κινητοποίηση σε υποκαταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και στις περιοχές Δάφνη, Αμπελόκηποι, Γκύζη, Ζωγράφου, Καλλιθέα, Πειραιάς, Περιστέρι, Αιγάλεω. Στη Θεσσαλονίκη κινητοποιήθηκαν σε υποκαταστήματα της εταιρείας «Γερμανός» στην οδό Τσιμισκή, στην Αριστοτέλους και σε εμπορικό κέντρο στην περιοχή των Γιαννιτσών.

Δήλωσαν πως τα πάσο πρέπει να δοθούν δωρεάν. Απαίτησαν δωρεάν μετακίνηση φοιτητών, μαθητών, σπουδαστών, στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στην Αθήνα, οι δυνάμεις του ΜΑΣ κατήγγειλαν τους διευθυντές υποκαταστημάτων (Πειραιάς και Καλλιθέα) που κάλεσαν την αστυνομία, για να σταματήσουν την κινητοποίηση. Οι κινητοποιήσεις έγιναν κανονικά και θα συνεχιστούν.

Το ΜΑΣ συνεχίζει τη δράση του με ενημερώσεις και εξορμήσεις στα σχολεία και ενάντια στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, ενώ προχωρά και σε καταλήψεις σε εστιατόρια και και τις φοιτητικές και σπουδαστικές λέσχες, για τη δωρεάν σίτιση των φοιτητών.

Αύριο, καλεί σε συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ κόντρα στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών, στις νέες περικοπές στις συντάξεις. Καλεί στη συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια, με προσυγκέντρωση των φοιτητικών Συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα, στις 9.30 στα Χαυτεία.

Την Παρασκευή, 7 Οκτώβρη, καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στις 11 η ώρα. Δε σταματά και τις κινητοποιήσεις για τα πάσο και τη δωρεάν διανομή.

Το επόμενο Σάββατο, 8 Οκτώβρη, θα επαναλάβει τις κινητοποιήσεις στα υποκαταστήματα της «Γερμανός» και θα πραγματοποιήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Επίσης, καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα με τη συμμετοχή στην 24ωρη γενική πανελλαδική - πανεργατική απεργία των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Χτες, η Επιτροπή Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στο ΤΕΙ Αθήνας έκανε παράσταση στη διοίκηση του ιδρύματος, για το θέμα των οικοτρόφων σπουδαστών, στους οποίους κόπηκε η δωρεάν σίτιση. Ωστόσο, δε βρέθηκε κανένας υπεύθυνος να απαντήσει στα αιτήματά τους. Υπενθυμίζουμε πως το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας έκοψε τη χρηματοδότηση για τη σίτιση των σπουδαστών που στεγάζονται στη Φοιτητική Εστία Αθηνών (ΦΕΑ). Οι σπουδαστές, πλέον, αν θέλουν να τρώνε στη λέσχη θα πρέπει να πληρώνουν 4,5 ευρώ!

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Δωρεάν δόθηκαν τα δωμάτια των εστιών στους φοιτητές

Οργανωμένη και συντονισμένη παρέμβαση του ΜΑΣ στην Εφορία των Εστιών

Την υπεράσπιση στην πράξη της δωρεάν στέγασης για τους φοιτητές επέβαλε με τη χτεσινή του δυναμική κινητοποίηση το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ με τη στήριξη του ΠΑΜΕ διεκδίκησαν οργανωμένα και με συντεταγμένο τρόπο να παραδοθούν τα δωμάτια των εστιών δωρεάν, χωρίς να επιβαρύνονται οι φοιτητές και οι οικογένειές τους με τα ενοίκια (45 ευρώ το μήνα) που ζητά το Πανεπιστήμιο. Από το πρωί το ΜΑΣ βρέθηκε στην Εφορία των Εστιών, δίπλα στους φοιτητές και τους γονείς, που για να παραλάβουν τα δωμάτια θα έπρεπε να πληρώσουν συνολικά 135 ευρώ (δυο ενοίκια μπροστά και την εγγύηση). Με οργανωμένο και συντονισμένο σχέδιο το ΜΑΣ πήρε και παρέδωσε χωρίς πληρωμή σε φοιτητές και γονείς τα κλειδιά, σύμφωνα με τα βιβλία καταγραφής των δωματίων που τηρούνται από τη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας και στη συνέχεια, αφού εγκαταστάθηκαν οι φοιτητές στα δωμάτια, τα βιβλία καταγραφής επιστράφηκαν ανέγγιχτα στη διοίκηση του ιδρύματος.

Μια κίνηση συμβολική και συνάμα ουσιαστική που συνάντησε την καθολική αποδοχή φοιτητών και γονιών, έμπρακτη ανάσα και κουράγιο για τις δυσκολίες και τα βάσανα που αντιμετωπίζει η εργατική λαϊκή οικογένεια για να σπουδάσει τα παιδιά της, που καταδεικνύει πως η γενίκευση του οργανωμένου συλλογικού αγώνα στη γραμμή της απειθαρχίας με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική μπορεί να έχει αποτελέσματα. Η κινητοποίηση και τα αποτελέσματά της ενόχλησαν την πρυτανεία που ανακάλυψε τάχα εκβιασμό προς τους εργαζόμενους των Εφοριών και, με σχετική ανακοίνωση που τοιχοκόλλησε στις εστίες, έκανε λόγο για «αφαίρεση από ομάδα ατόμων» κλειδιών και βιβλίων που «καθιστούν αδύνατη την παράδοση κλειδιών και δωματίων στους δικαιούχους φοιτητές και φοιτήτριες»...

Αντίστοιχα στο ΤΕΙ Λάρισας

Σε συμβολική κατάληψη του Τμήματος Σπουδαστικής Μέριμνας προχώρησαν οι δυνάμεις του ΜΑΣ στο ΤΕΙ Λάρισας, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση για όλους. Η κατάληψη έγινε την ώρα που οι πρωτοετείς σπουδαστές επρόκειτο να πληρώσουν το χαράτσι των 200 ευρώ, που τους επιβάλλεται από τη διοίκηση του Ιδρύματος, για να παραλάβουν τα κλειδιά των δωματίων τους στις φοιτητικές εστίες. Μετά την κινητοποίηση, η διοίκηση του ΤΕΙ αναγκάστηκε να δώσει τα κλειδιά στους σπουδαστές, χωρίς να πληρώσουν. Ομως, δεν πήρε πίσω την απόφασή της για το «χαράτσι», καθώς η οριστική απόφαση θα παρθεί σε συνεδρίασή της που θα γίνει τις επόμενες μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ