ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
Κατεβαίνουν τη Δευτέρα στον Πειραιά

Κινητοποίηση στο υπουργείο Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κάνουν οι σπουδαστές από τη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας τη λειτουργία της σχολής τους

Δυναμική κινητοποίηση τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, έξω από το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προγραμματίζουν οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, που αγωνίζονται και διεκδικούν τη συνέχιση της λειτουργίας της. Οι σπουδαστές συνεχίζουν την κατάληψη της σχολής και απαιτούν από το υπουργείο να λύσει άμεσα τα προβλήματα στατικότητας των κτιρίων και έναρξης των μαθημάτων τους.

Στο πλευρό τους βρέθηκε προχτές αντιπροσωπεία της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και της ΠΕΜΕΝ με επικεφαλής τον Θανάση Βαγγελάκη, Α' Γραμματέα της ΠΕΜΕΝ.

Τις κτιριακές εγκαταστάσεις της ΑΕΝ επισκέφθηκε χτες κλιμάκιο του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και συμμετείχε σε σύσκεψη με τη διεύθυνση της σχολής και παράγοντες του Δήμου Θερμαϊκού, όπου συζητήθηκε το θέμα των κτιριακών υποδομών. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου αρχικά δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή σπουδαστών και του στελέχους της ΠΕΜΕΝ στη σύσκεψη και στη συνέχεια αρνήθηκαν να δώσουν απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα των σπουδαστών για το μέλλον της σχολής. Επίσης, δε δεσμεύτηκαν για την έναρξη των μαθημάτων και δήλωσαν ότι στις 15 Νοέμβρη θα δώσουν οριστική απάντηση, για ένα πρόβλημα που είναι γνωστό εδώ και 6 χρόνια. Από τον Απρίλη του 2005 εντοπίστηκαν τα προβλήματα στατικότητας του κτιρίου και από τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου, καθώς καθυστερούσε η αντιμετώπισή τους, η ΠΕΜΕΝ ξεκίνησε παρεμβάσεις για την επίλυσή τους. Η τακτική του υπουργείου, 6 χρόνια μετά, να μη δίνει λύση στο πρόβλημα, επιβεβαιώνει ότι στόχος του δεν είναι απλά η αναστολή της λειτουργίας της σχολής για ένα μήνα, όπως αρχικά είχε ανακοινώσει, αλλά η κατάργησή της.

Ο Θανάσης Βαγγελάκης δήλωσε στους σπουδαστές τη στήριξη της ΠΕΜΕΝ στον αγώνα τους και τους κάλεσε να απαιτήσουν από το υπουργείο να διασφαλίσει την ασφάλεια των εκπαιδευομένων, την άμεση έναρξη της σχολικής χρονιάς και καμία παράτασή της, να εξασφαλίσει στέγαση και σίτιση για όλους τους σπουδαστές. Ακόμη, τους κάλεσε να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες, για δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ΣΣΕ και συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Ξεκαθάρισε ότι η επίθεση που δέχονται σήμερα εντάσσεται στο πλαίσιο της ολομέτωπης επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ για την ανατροπή των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Καυχιέται για τη «λειτουργία» του ΚΕΑΤ με απλήρωτους εργαζόμενους!

Συζητήθηκε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε - μία ακόμη - επίδειξη αναλγησίας, επιδόθηκε χτες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία πρόσληψη εργαζομένου στο Κέντρο Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) παρά τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό, αλλά και χρηματοδότηση. Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης της βουλευτού του ΚΚΕ, Βέρας Νικολαΐδου.

«Δεν πρόκειται να προσλάβουμε κανέναν και δεν πρόκειται να μονιμοποιήσουμε κανέναν» απάντησε κυνικά ο Α. Λοβέρδος, υποστηρίζοντας ότι το ΚΕΑΤ «λειτουργεί» και χρηματοδοτείται, αφού «έχουμε από τον τακτικό προϋπολογισμό αυτήν τη στιγμή ήδη πάρει για το ΚΕΑΤ 630.000 ευρώ».

Εντονη ήταν η αντίδραση της Β. Νικολαΐδου που επισήμανε: «Παρουσιάσατε μία εικόνα λες και μιλάμε για κάποιο άλλο ίδρυμα όταν λέτε ότι το ΚΕΑΤ λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί. Σας διαβεβαιώνω, εκτός αν δεν σας ενημερώνουν σωστά οι σύμβουλοί σας, ότι αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί». Συνέχισε λέγοντας ότι «οι συμβασιούχοι, που είναι περισσότεροι από τους μόνιμους εργαζόμενους, είναι σε επίσχεση εργασίας. Για ποια λειτουργία μιλάτε; Τα απογευματινά τμήματα, που υποτίθεται καλύπτουν το κενό της έλλειψης του Ειδικού Σχολείου, δεν λειτουργούν». Επίσης δήλωσε ότι «παραμένουν απλήρωτοι οι συμβασιούχοι για εννέα μήνες και έρχεστε και λέτε για το προσωπικό: "καμία πρόσληψη, καμία μονιμοποίηση". Μα, τι σας ζητάνε αυτοί που δουλεύουν τώρα εννέα μήνες; Το αυτονόητο. Είναι πολύ απάνθρωπο να συζητάτε και να μην απαντάτε αν θα δώσετε τα δεδουλευμένα αυτών των συγκεκριμένων εργαζομένων». Τέλος είπε πως «δεν λειτουργεί καμία χρηματοδότηση. Θέλετε να σας πω τι λειτουργεί; Δίνετε περισσότερα χρήματα σε συνδικαλιστικούς φορείς και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ακριβώς γιατί συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική»!

Συνεχίζουν τον αγώνα

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΚΕΑΤ, που συνδιοργάνωσαν οι Σύλλογοι Εργαζομένων, Γονέων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, με τη συμμετοχή φοιτητών και μαζικών φορέων της Καλλιθέας. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συναυλία του Μανώλη Ανδρουλιδάκη και κατέληξε σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου. Παράλληλα, συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων.

ΛΑΡΙΣΑ
Αγώνας για τη ζωή!

Συνέντευξη Τύπου για το πρόβλημα των ναρκωτικών έδωσαν χτες εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, του ΕΣΥΝ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ

Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών είναι αγώνας για την ίδια τη ζωή, όπου απαιτείται η κοινή δράση όλων των κοινωνικών δυνάμεων που θέλουν ν' αντισταθούν σ' αυτή την πολιτική που διαιωνίζει και αναπαράγει το πρόβλημα, υπογράμμισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, χτες, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του παραρτήματος του ΕΣΥΝ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ. Τόνισαν ότι με όλα αυτά τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση απενοχοποιείται στη συνείδηση των νέων η χρήση και εξάρτηση από ναρκωτικά και κάλεσαν όλους τους φορείς, τα σωματεία, τους μορφωτικούς και επιστημονικούς συλλόγους, την Ενωση και Ομοσπονδία Γονέων - Κηδεμόνων, να ταχθούν ενάντια στις τακτικές που αναπαράγουν και διαιωνίζουν το πρόβλημα των ναρκωτικών, που υποβαθμίζουν τα κέντρα πρόληψης, διαλύουν τα στεγνά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και να δραστηριοποιηθούν για τη δημιουργία ενός αντιναρκωτικού κινήματος που θα διεκδικεί:

  • ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά και στο διαχωρισμό σε μαλακά και σκληρά.
  • ΟΧΙ στην αποποινικοποίηση του χασίς.
  • Βαριές ποινές για τους εμπόρους. Ειδικευμένο σώμα δικαστών για τα ναρκωτικά.
  • Να μην κλείσει καμία θεραπευτική κοινότητα, καμία περικοπή αλλά αύξηση των κρατικών δαπανών για τις θεραπευτικές κοινότητες.
  • Δημιουργία Πανελλαδικού Δημόσιου Φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης, στα πλαίσια του υπουργείου Υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και επαρκές επιστημονικό προσωπικό ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΙΔΙΩΤΩΝ. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.
  • Ολοι οι εργαζόμενοι του φορέα να είναι μόνιμοι, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οι δομές αυτού του φορέα πρέπει να απλώνονται σε επίπεδο συνοικίας Δήμου, Νομού, Περιφέρειας, Επικράτειας, να λειτουργεί όλο το φάσμα πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη με ενιαία φιλοσοφία και κατεύθυνση σύγκρουσης με το πρόβλημα και τα αιτίες του. Στο ΔΣ του κεντρικού οργάνου, όπως και στις κατά τόπους δομές, να συμμετέχουν οι κοινωνικοί φορείς (Συνδικάτα, ΕΒΕ, Γονείς, Εκπαιδευτικοί, Πολιτιστικοί Φορείς) έτσι ώστε να κινητοποιηθούν όλοι ενάντια στο πρόβλημα των ναρκωτικών.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Στηρίζει την τοξικοεξάρτηση και την αμάθεια

Διαιώνιση της τοξικοεξάρτησης, μετάθεση της πιάτσας του κέντρου στις γειτονιές, παραπέρα υποβάθμιση των νοσοκομείων, φέρνει η στάση της δημοτικής αρχής της Αθήνας που συμπλέοντας με την κυβέρνηση στηρίζει την χορήγηση μεθαδόνης ενάντια στα «στεγνά» προγράμματα.

Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό «ΜΕΓΚΑ» ο δήμαρχος Γ. Καμίνης μεταξύ άλλων είπε: «Εμείς έχουμε εναποθέσει πάρα πολλές ελπίδες τώρα στην αποκέντρωση του ΟΚΑΝΑ, που περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματά της. Δηλαδή να πάνε οι τοξικοεξαρτημένοι στα νοσοκομεία, να παίρνουν μεθαδόνη (...) Από τη στιγμή που θα πετύχει, όπως το εύχομαι να πετύχει, το πρόγραμμα αποκέντρωσης, θα δούμε την ιστορία στο κέντρο να μετριάζεται (...) Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, μέσα στον Οκτώβριο, όλοι αυτοί να ενταχθούν σε προγράμματα και να μοιραστούν στις γειτονιές της Αθήνας».

Επιδεικνύοντας υποκριτικό ενδιαφέρον για τους χρήστες αποσιωπά ότι η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ/ΝΔ έχει συρρικνώσει τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα, προωθώντας ταυτόχρονα την επέκταση των μονάδων υποκατάστασης στα νοσοκομεία και τις φυλακές, δηλαδή τη χορήγηση «κρατικής πρέζας» με στόχο τη μείωση της βλάβης, άρα τη διαχείριση του θανάτου. Καμία λύση δεν έρχεται έτσι. Μόνο με αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης με στεγνά προγράμματα, κοινωνικής επανένταξης, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και επαρκές επιστημονικό προσωπικό χωρίς συμμετοχή ιδιωτών.

Στο ίδιο πνεύμα σύμπλευσης με την κυβερνητική πολιτική, ο δήμαρχος αναπαρήγαγε και την κυβερνητική ψευδολογία και κινδυνολογία περί βανδαλισμών στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη: «Χθες συναντήθηκα με τους προέδρους των σχολικών επιτροπών, το βάλαμε κάτω το ζήτημα, το εξετάσαμε. Δυστυχώς, τελούν ακόμη 20 σχολεία υπό κατάληψη. Σε κάποια σχολεία είχαμε βανδαλισμούς (...) Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος είχα την ατυχία να παίρνω στα χέρια μου, να έρχονται στο πρώτο έτος τη δεκαετία του '90, τα παιδιά των καταλήψεων. Και έβλεπα ραγδαία να υποβαθμίζεται το επίπεδο της εκπαίδευσης. Η κατάληψη ως μέθοδος αγώνα, είτε αφορά τα σχολεία, είτε αφορά την καθαριότητα, είναι απαράδεκτο (...) Οταν μιλάμε πλέον για κατάληψη και βανδαλισμούς, μιλάμε για διάλυση» είπε μεταξύ άλλων, μεταθέτοντας την ευθύνη για το χαμηλό επίπεδο μόρφωσης όχι στο εκπαιδευτικό σύστημα το καθορισμένο από τις κυρίαρχες δυνάμεις του ευρωμονόδρομου αλλά στους μαθητές που αγωνίζονται ενάντιά του.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εκδήλωση της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά

Σήμερα, στις 6 το απόγευμα

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση, σήμερα Σάββατο, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΠ, με θέμα: «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά - Να διεκδικήσει η νεολαία ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις». Ομιλητής θα είναι ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ