ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα η μαζική παράσταση για τους ανέργους

Από 7 έως 11 Νοέμβρη οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου

Από προηγούμενη κινητοποίηση των οικοδόμων για τους ανέργους του κλάδου
Από προηγούμενη κινητοποίηση των οικοδόμων για τους ανέργους του κλάδου
Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), απαιτώντας μέτρα για την προστασία των ανέργων, προχωρά σήμερα, Τρίτη 11 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων επισημαίνει:

«Συναγερμός. Ολοι στους δρόμους για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας. Ηρθε η ώρα να σηκώσουμε το μπόι μας. Να πούμε "δεν πάει άλλο!" Να βγούμε στο δρόμο για να μη μας καταντήσουν ζητιάνους. Να απαιτήσουμε τώρα να δοθεί έκτακτο επίδομα 1.400 ευρώ στους άνεργους οικοδόμους. Πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η ανεργία στον κλάδο βασανίζει τη ζωή χιλιάδων συναδέλφων. Είναι δεκάδες χιλιάδες οι συνάδελφοι που έχουν μήνες να κάνουν μεροκάματο. Χιλιάδες αναζητούν μεροκάματο στο εξωτερικό, κακοπληρωμένοι και σε άθλιες συνθήκες διαμονής και εργασίας. Οι πιο τυχεροί προσπαθούν να βουλώσουν τις τρύπες του οικογενειακού προϋπολογισμού κάνοντας ένα - δύο μεροκάματα τη βδομάδα. Αισθάνονται και περισσότερο τυχεροί αν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Η ανεργία, η συνεχής ακρίβεια, τα κακοπληρωμένα μεροκάματα έχουν οδηγήσει τις οικογένειές μας μπροστά σε δυσεπίλυτα προβλήματα. Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή και υποσχέσεις. Μέχρι τώρα κάναμε κράτει από το χασάπη, το σούπερ μάρκετ, το φούρναρη. Αλλα περιθώρια δεν υπάρχουν. Βγαίνουμε στους δρόμους, γιατί παλεύουμε για την επιβίωση των οικογενειών μας.

Είναι ζήτημα επιβίωσης να διεκδικήσουμε να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων. Δε δεχόμαστε καμιά απάντηση από την κυβέρνηση που να μας λέει «δίκιο έχετε αλλά δεν υπάρχουν λεφτά». Εχουμε βαρεθεί να ακούμε το ίδιο τροπάριο. Για μας λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά όμως λεφτά υπάρχουν για να πριμοδοτείται το κεφάλαιο και οι επιχειρήσεις με δεκάδες δισ. ευρώ. Γνωρίζουμε ότι δε θα καλυτερέψει η ζωή μας ακόμα και αν επιβάλουμε να παρθούν τα μέτρα που προτείνουμε για την άμεση ανακούφιση των ανέργων. Ομως, είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει, γιατί η ζωή των οικοδόμων και των οικογενειών τους έχει φτάσει στο χείλος του γκρεμού».

  • Η κεντρική εφορευτική επιτροπή του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας - που εκλέχτηκε από τη γενική συνέλευση στις 2 Οκτώβρη - στη συνεδρίασή της την περασμένη Πέμπτη 6 Οκτώβρη, αποφάσισε πως οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου θα διεξαχθούν από 7 μέχρι 11 Νοέμβρη 2011, στις έδρες των παραρτημάτων.
ΛΑΡΙΣΑ
Κοινός ο αγώνας κατά της ανεργίας

Πλατιά σύσκεψη για τον, από κοινού, συντονισμό της πάλης οργανώνουν, στις 14 Οκτώβρη, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οι τοπικές Γραμματείες ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ο Σύλλογος Γυναικών

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και ο Σύλλογος Γυναικών, (μέλος ΟΓΕ), οργανώνουν πλατιά σύσκεψη εργατικών σωματείων, συλλόγων ΕΒΕ, αγροτών, γυναικών, λαϊκών επιτροπών, ανέργων και εργαζομένων, την Παρασκευή 14 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ, στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να συζητηθεί η από κοινού οργάνωση της πάλης ενάντια στην ανεργία και για την προστασία των ανέργων.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η σύσκεψη κρίνεται επιβεβλημένη γιατί η ανεργία, τόσο στο Νομό Λάρισας, όσο και γενικότερα, παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις όσο οξύνεται η καπιταλιστική οικονομική κρίση, βυθίζοντας στην απόγνωση τους ανέργους και τις οικογένειές τους». Κι αφού αναφέρονται τα συγκεκριμένα στοιχεία που αναδεικνύουν το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος, τονίζεται: «Η ανεργία δεν θα περιορισθεί με την πολιτική της επιδότησης των εργοδοτών με χρήματα των εργαζομένων που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε και η ΝΔ, για να κάνουν δήθεν προσλήψεις. Αυτή η πολιτική, αποδεδειγμένα ανακυκλώνει την ανεργία με επιδοτούμενες ολιγόμηνες προσλήψεις μικρού μέρους των ανέργων στις θέσεις αυτών που θα απολύονται, εξασφαλίζοντας τζάμπα εργατικό δυναμικό και ζεστό χρήμα σε εργοδότες, αλλά και σε διάφορα ΚΕΚ που θα κάνουν σεμινάρια «κατάρτισης».

Η ανάπτυξη που υπόσχονται η κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου και ο ΣΕΒ, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, γιατί ο στόχος της είναι αποκλειστικά η ανάπτυξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου.

Το πρόβλημα της ανεργίας όπως και όλα τα προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους, είναι απόρροια του καπιταλιστικού συστήματος που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των εργαζομένων, προκειμένου να βγάζουν οι καπιταλιστές όσο περισσότερα κέρδη μπορούν, αλλά και των πολιτικών των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), που υπηρετούν συνειδητά αυτά τα συμφέροντα.

Κατά συνέπεια, οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουμε ότι η ανεργία θα λυθεί μέσα σ' αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, το οποίο έχει ως μοναδικό σκοπό το καπιταλιστικό κέρδος και όχι την ικανοποίηση των αναγκών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Η εξασφάλιση πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους, με εισόδημα που θα καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και η εξασφάλιση δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, φτηνής και ποιοτικής κατοικίας, ενέργειας, επικοινωνιών και μεταφορών, προϋποθέτει να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία τα μέσα παραγωγής και να πάρει την εξουσία η εργατική τάξη από τους καπιταλιστές. Επομένως, η πάλη των ανέργων και εργαζομένων πρέπει να έχει τέτοιο προσανατολισμό, διεκδικώντας παράλληλα τη λήψη άμεσων μέτρων οικονομικής ανακούφισης των ανέργων και μέτρα περιορισμού της ανεργίας, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Στάση εργασίας την Πέμπτη 13 Οκτώβρη

Συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας, 1 μ.μ., και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

Με εξορμήσεις, συζητήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο του μετάλλου στην Αττική καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην τρίωρη στάση εργασίας μεθαύριο Πέμπτη 13 Οκτώβρη, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 μ.μ. και στη συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας στη 1 μ.μ. και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην άγρια αντιλαϊκή πολιτική και στην εντεινόμενη επίθεση της εργοδοσίας, όπως αυτή εκφράζεται με τις απολύσεις, την απλήρωτη εργασία κλπ., στον κλάδο.

«Η απάντηση πρέπει να είναι η οργάνωση της πάλης των μεταλλεργατών μέσα από τα ταξικά τους σωματεία στον κλάδο, με συντονισμένο αγώνα να απαντήσουν στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης», υπογραμμίζεται σε κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν: Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Ελευσίνας «Η ΜΑΣΣΙΝΑ», Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών Καθαριστών Πλοίων, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Συσπείρωση Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, Εργατοϋπαλληλική Ενότητα ΕΑΣ Υμηττού και Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στο εργοστάσιο «ΜΑΛΤΕΖΟΣ». Και σε άλλο σημείο, τονίζουν: «Κλιμακώνουμε την αντίδραση των μεταλλεργατών απέναντι στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και των βιομηχάνων, αλλά και στις ξεπουλημένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΠΟΕΜ, που υπονομεύουν κάθε προοπτική σύγκρουσης με τη στρατηγική του κεφαλαίου».

Το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» έχει ήδη προχωρήσει σε εξορμήσεις και συζητήσεις με εργαζόμενους σε μεγάλους χώρους δουλειάς όπως «ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ», «ΣΙΤΡΟΕΝ», «ΚΑΟΥΣΗΣ», «ΓΚΡΑΝΤΕΞ» κλπ. Ταυτόχρονα, προγραμματίζονται γενικές συνελεύσεις όπου θα συζητηθεί, εκτός απ' τη συμμετοχή των εργαζομένων στην 3ωρη στάση εργασίας, και η μαζική συμμετοχή τους στην απεργία στις 19 Οκτώβρη. Ιδιαίτερη βαρύτητα οι ταξικές δυνάμεις δίνουν στη συμμετοχή των ανέργων του κλάδου στις επερχόμενες κινητοποιήσεις, καθώς και στους χώρους εργασίας όπου οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Γενική Συνέλευση την Παρασκευή

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση στους ΟΤΑ και την αιρετή περιφέρεια, σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 14 Οκτώβρη, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5β πίσω από τη Μητρόπολη). Στη συνέλευση θα συζητηθεί η οργάνωση της πάλης και της δράσης του Συνδικάτου, ενάντια: Στις μαζικές απολύσεις στον κλάδο (συμβασιούχοι, αορίστου χρόνου και μόνιμοι). Στην ακόμα μεγαλύτερη περικοπή των αποδοχών τους με το νέο μισθολόγιο. Στη ληστεία του οικογενειακού προϋπολογισμού από τα απανωτά χαράτσια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ