ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για την προστασία των ανέργων

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας
Με παράσταση διαμαρτυρίας, χτες, στο υπουργείο Εργασίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και άνεργοι εργάτες του κλάδου απαίτησαν άμεσα μέτρα για την ελάχιστη ανακούφιση των άνεργων οικοδόμων. Η ανεργία στον κλάδο έχει φτάσει σε οριακό σημείο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην οικοδομή να μην έχουν κάνει έστω κι ένα μεροκάματο εδώ και μήνες και ξεπερνάει το 70%. Ταυτόχρονα, η συνολικότερη άγρια αντιλαϊκή και αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, έχει ως συνέπεια οι εργάτες του κλάδου να μην μπορούν να συντηρήσουν ακόμη και τις οικογένειές τους.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων όπως:

  • Εκτακτο επίδομα 1.400 ευρώ για τους άνεργους οικοδόμους.
  • Πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Επιπλέον, το Συνδικάτο Οικοδόμων, με έγγραφο προς την ηγεσία του υπουργείου, απαιτεί: Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας, συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια, πάγωμα δανείων, δωρεάν παιδικούς σταθμούς, πλήρη και σταθερή εργασία. Στην πρώτη γραμμή μπαίνει και το ζήτημα της πραγματοποίησης έργων με δημόσιες επενδύσεις, που να υπηρετούν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών όπως κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης κ.λπ.

Με πανό «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία - Τώρα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων», άνεργοι οικοδόμοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συνδικάτου τους. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου είναι η ανεργία», λέει στο «Ρ» ο Βαγγέλης Αγάς, οικοδόμος μπογιατζής και συνεχίζει: «Είμαι άνεργος τους τελευταίους 7 μήνες και εδώ κι ένα μήνα έχει τελειώσει και το ταμείο ανεργίας, αλλά τα έξοδα και οι υποχρεώσεις τρέχουν».

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Ομοσπονδίας πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, όπου εκτός από τα άμεσα μέτρα για την ελάχιστη ανακούφιση των ανέργων, απαίτησε επίσης: Να ξεπαγώσουν τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ενώ έθεσε και το ζήτημα της απαλοιφής του όρου της «αποκλειστικότητας» στην άσκηση του οικοδομικού επαγγέλματος ως προϋπόθεσης για την καταβολή του χειμερινού επιδόματος. Απ' την πλευρά της, η κυβέρνηση απάντησε ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» για το έκτακτο επίδομα και το ξεπάγωμα των προγραμμάτων του ΟΕΚ, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη «δίχως όρους και προϋποθέσεις», ενώ δήλωσε πως «εξετάζει» το ζήτημα του χειμερινού επιδόματος.

«Η απάντηση "δεν υπάρχουν λεφτά" είναι η μόνιμη απάντηση που παίρνουμε, ωστόσο, λεφτά παίρνουνε απ' τις τσέπες μας με την αισχρή και βάρβαρη φορολογία και πηγαίνουν στις τσέπες των τραπεζιτών και του κεφαλαίου, ενώ οι οικογένειες των οικοδόμων βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού», τόνισε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας αμέσως μετά τη συνάντηση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
Συνεχίζουν με καταλήψεις και συγκεντρώσεις

Προκλητική η στάση συνδικαλιστών της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ, που με αιτήματα όπως προσωρινή εξαίρεση του κλάδου από τα μέτρα ή μείωση της χασούρας, σπέρνουν τον αποπροσανατολισμό

Καταλήψεις και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και χτες σε υπηρεσίες του Δημοσίου και σε πρώην ΔΕΚΟ ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που καρατομεί μισθούς και συντάξεις, φέρνει νέα φορολογική καταιγίδα, καταργεί τις ισχύουσες ΣΣΕ στις ΔΕΚΟ και τις κλαδικές ΣΣΕ συνολικά στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα, εκτός από καταλήψεις, θα ξεκινήσει 48ωρη απεργία στο υπουργείο Πολιτισμού.

Χτες έγιναν καταλήψεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Πανεπιστημίου και στο τμήμα Συντάξεων στη Κάνιγγος, στο Μετοχικό Ταμείο, στο Τελωνείο Αθηνών στη Μεταμόρφωση, στο υπουργείο Εσωτερικών στην Κλαυθμώνος, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη Β. Σοφίας και αλλού. Η κατάληψη στο κτίριο της ΕΥΔΑΠ στα Ιλίσια, που ξεκίνησε προχτές, συνεχίστηκε χτες και αποφασίστηκε να παραταθεί μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις σε πολύ περισσότερες υπηρεσίες, ενώ στάσεις εργασίας θα γίνουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και από την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων, στην Αττική.

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας ξεκινάνε πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις οι Ομοσπονδίες Εφοριακών, Τελωνειακών και Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα: η Ομοσπονδία Εφοριακών θα κάνει δύο συνεχόμενες 48ωρες απεργίες από τις 17 Οκτώβρη. Η Ομοσπονδία Τελωνειακών τρεις συνεχόμενες 48ωρες απεργίες από τις 18 Οκτώβρη. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών κάνει μία 24ωρη απεργία στις 17 Οκτώβρη και συνεχίζει με τέσσερις συνεχόμενες 48ωρες απεργίες (τελευταία μέρα απεργίας είναι η 27η Οκτώβρη).

Υπονομευτές των αγώνων

Παρά το μπαράζ κινητοποιήσεων πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που βρίσκονται στις ηγεσίες των Ομοσπονδιών προσπαθούν να εμποδίσουν κάθε φωνή που αναδεικνύει την ανάγκη ενιαίας αγωνιστικής απάντησης. Καθημερινά πλέον καταγράφονται τέτοιες ενέργειες, κυρίως από τα στελέχη της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ.

Χτες συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ προσπάθησαν, χωρίς να τα καταφέρουν, να φιμώσουν το βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου, για να μη μιλήσει στους εργαζόμενους στην κατάληψη της ΕΥΔΑΠ. Το επιχείρημα που επικαλέστηκαν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι συνδικαλιστές του κυβερνώντος κόμματος, είναι ότι «δε θέλουμε εδώ τα κόμματα»!..

Κομμάτι της τακτικής αυτών των δυνάμεων είναι να δρουν συντεχνιακά για να κρατούν τους εργαζόμενους διαιρεμένους. Παράλληλα, να αρθρώνουν αιτήματα όπως προσωρινή εξαίρεση του κλάδου ή περί μείωσης της χασούρας. Ακόμα, σε κάθε κινητοποίηση επιδιώκουν να επικρατούν συνθήκες... νεκροταφείου, χωρίς ουσιαστικές συζητήσεις, αποφεύγοντας συστηματικά το συντονισμό της δράσης.

Απεργία τραπεζοϋπαλλήλων στις 18 και 19 Οκτώβρη

Την απόφαση να κηρύξει απεργία στις 18 Οκτώβρη πήρε προχτές η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ έτσι ώστε ο κλάδος να πραγματοποιήσει στην πράξη 48ωρη σε συνδυασμό με την πανεργατική απεργία στις 19 Οκτώβρη. Ομως, η συνδικαλιστική πλειοψηφία δεν μπορεί να κρύψει πίσω από τις απεργιακές αποφάσεις τις τεράστιες ευθύνες που έχει για τις σημερινές εξελίξεις και ότι και σήμερα στηρίζει τη βάρβαρη αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική.

Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και των άλλων παρατάξεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Μεταξύ άλλων είπαν ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τώρα θέμα για την Αγροτική Τράπεζα (όπου μειώνονται εκ νέου οι μισθοί των εργαζομένων με το πολυνομοσχέδιο) γιατί θα προκληθεί «κοινωνικός αυτοματισμός»! Εμφάνισαν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς και μέτρα ως «αυθαιρεσία της κυβέρνησης» και «αθέτηση υποσχέσεων του υπουργού». Δηλαδή προσπαθούν να πουν ότι αιτία των προβλημάτων των εργαζομένων είναι η ανήθικη κυβερνητική πρακτική. Ακόμα χειρότερα ως λύση προβάλλουν να πείσουν την κυβέρνηση ότι με τις διαφορετικές επιχειρησιακές συμβάσεις «νοθεύεται ο ανταγωνισμός». Υστερα από όλα αυτά η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι σωστά πορεύεται η ηγεσία της ΟΤΟΕ και πρότεινε να ληφθούν πρωτοβουλίες για να συμμετάσχει στο κίνημα της «Γουόλ Στριτ»!

Οτι η πλειοψηφία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την απεργία ως άλλοθι επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για κλιμάκωση του αγώνα με αίτημα την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ. Η απόρριψη του στόχου αυτού δείχνει την υποταγή τους στην πολιτική που χτυπά τις κλαδικές ΣΣΕ και ότι το μόνο που θέλουν είναι να παζαρέψουν τη χασούρα. Οι ταξικές δυνάμεις στιγμάτισαν αυτές τις ενέργειες και τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας, αποκαλύπτοντας τον επικίνδυνο ρόλο της.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Σήμερα σύσκεψη για οργάνωση της δράσης

Σύσκεψη οργανώνουν σήμερα στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πίσω από Μητρόπολη) οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλώντας σε συμμετοχή τους εργαζόμενους στα υπουργεία και τους Δημόσιους Οργανισμούς.

Αποκλεισμός των γραφείων της ΕΥΑΘ

Τα γραφεία της Εταιρίας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) στην οδό Τσιμισκή, απέκλεισαν συμβολικά χτες το πρωί οι εργαζόμενοι και ακύρωσαν τη διενέργεια διαγωνισμού για παραχώρηση έργων της ΕΥΑΘ σε εργολάβους. Οι εργαζόμενοι που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, στην εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο, δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Στο πλευρό τους, βρέθηκαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΥΑΘ, προανήγγειλε κινητοποιήσεις διαρκείας και νέες καταλήψεις και ακυρώσεις διαγωνισμών. Με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που «συμπλέουν με τα κομματικά τους αφεντικά και βάζουν πλάτη σ' αυτούς που καταληστεύουν το λαό. Είναι απόλυτα υπεύθυνοι και υπόλογοι για τη συντριβή του βιοτικού επιπέδου του λαού και κάποια στιγμή, όπως και τα αφεντικά τους, πρέπει να λογοδοτήσουν.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Αύριο η στάση εργασίας

Στη 1 μ.μ. η συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν αύριο, Πέμπτη 13 Οκτώβρη, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 μ.μ. και σε συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας στη 1 μ.μ., οι μεταλλεργάτες της Αττικής, μετά από κάλεσμα που απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην άγρια αντιλαϊκή πολιτική και στην εντεινόμενη επίθεση της εργοδοσίας, όπως αυτή εκφράζεται με τις απολύσεις, την απλήρωτη εργασία κλπ., στον κλάδο.

«Η απάντηση πρέπει να είναι η οργάνωση της πάλης των μεταλλεργατών μέσα από τα ταξικά τους σωματεία στον κλάδο με συντονισμένο αγώνα, να απαντήσουν στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης», υπογραμμίζεται σε κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν: Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Ελευσίνας «Η ΜΑΣΣΙΝΑ», Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών Καθαριστών Πλοίων, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Συσπείρωση Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, Εργατοϋπαλληλική Ενότητα ΕΑΣ Υμηττού και Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στο εργοστάσιο «ΜΑΛΤΕΖΟΣ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ