ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ
Καταδίκη του αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ για 20ή φορά

Συνολικά 186 χώρες υπερψήφισαν την πρόταση της Κούβας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Για 20ή φορά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε το σχέδιο ψηφίσματος της Κούβας για την άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο νησί. Συνολικά 186 χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Κούβας, δύο κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ), τρεις επέλεξαν την αποχή (Νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία, Παλάου), ενώ η Λιβύη και η Σουηδία δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Πρόκειται για μια ακόμη ψηφοφορία - μη δεσμευτικού χαρακτήρα - που καταδικάζει τον απάνθρωπο αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ κατά του Νησιού της Επανάστασης, ο οποίος έχει σαν αποτέλεσμα οι οικονομικές απώλειες που έχει υποστεί η Κούβα έως το Δεκέμβρη του 2010 να έχουν φτάσει τα 975 δισεκατομμύρια δολάρια, λαμβάνοντας υπόψη την υποτίμηση του δολαρίου έναντι του χρυσού από το 1961 έως το 2010. Ο αποκλεισμός, όπως είναι γνωστό, έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή του κουβανικού λαού.

«Παρά τις ολοένα και περισσότερες φωνές που απαιτούν να αλλάξει η κυβέρνηση των ΗΠΑ την πολιτική της προς την Κούβα, να άρει τον αποκλεισμό και να ομαλοποιήσει τις διμερείς σχέσεις με το νησί, η κυβέρνηση Ομπάμα διατηρεί και ενισχύει την πολιτική αποκλεισμού», σημειώνεται στο κείμενο που έχει καταθέσει η Κούβα. Ο αποκλεισμός «αντιπροσωπεύει μια πράξη μονομερούς επιθετικότητας, μιας μόνιμης απειλής ενάντια στη σταθερότητα ενός κράτους. Ο αποκλεισμός παραβιάζει συστηματικά τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών των ΗΠΑ με την απαγόρευση ταξιδιών στην Κούβα, καταπατά τα κυρίαρχα δικαιώματα πολλών άλλων κρατών λόγω του εξωεδαφικού του χαρακτήρα», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη ψηφοφορία το 1992, 59 χώρες είχαν υπερψηφίσει την πρόταση της Κούβας για άρση του αποκλεισμού, 3 είχαν ταχθεί κατά και 71 απείχαν την ψηφοφορίας. Πέρσι συνολικά 187 χώρες ψήφισαν υπέρ και μόνο δύο κατά (ΗΠΑ και Ισραήλ), ενώ τρεις απείχαν (Μικρονησία, Παλάου και τα Νησιά Μάρσαλ).

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Αυτοκτονία άνεργης μητέρας για δάνειο στην τράπεζα

Οι τραγικές συνέπειες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στην Ουγγαρία αναδείχτηκαν για άλλη μια φορά με αφορμή την αυτοκτονία της 51χρονης Εύας Στάισζνι στις 6 Οκτώβρη. Η γυναίκα αυτή πρόσφατα απολύθηκε από τη δουλειά της στο μετρό της Βουδαπέστης και βρέθηκε αντιμέτωπη με την τράπεζα από την οποία είχε πάρει στεγαστικό δάνειο, αφού δεν μπορούσε να καταβάλει τις δόσεις της. Η απόφαση της τράπεζας ήταν να προχωρήσει σε κατάσχεση του σπιτιού στο οποίο διέμενε με την 21χρονη κόρη της. Οταν η αστυνομία με εντολή της τράπεζας πήγε να τη βγάλει από το σπίτι, η άνεργη μητέρα προχώρησε στο απονενοημένο διάβημα πηδώντας από το παράθυρο. Σύμφωνα πλέον με επίσημα στοιχεία, 1.200.000 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα της μη δυνατότητας καταβολής των δόσεων των στεγαστικών δανείων και την άμεση απειλή της κατάσχεσης των σπιτιών τους.

Ετσι το ζήτημα της στέγης και της εκμετάλλευσής του από το σημερινό αστικό σύστημα εξελίσσεται σε μια πραγματική μάστιγα για τα λαϊκά στρώματα. Το ζήτημα της στέγης όπως και άλλες βασικές λαϊκές ανάγκες είχαν λυθεί στην διάρκεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και επανήλθαν και πάλι στο προσκήνιο με την καπιταλιστική παλινόρθωση εδώ και 20 χρόνια.

Την αλληλεγγύη τους στην οικογένεια της τραγικής μητέρας εξέφρασαν το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας και το Σωματείο των Εργαζομένων στο Μετρό της Βουδαπέστης και καλούν τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την σημερινή κηδεία της Εύας σε σιωπηλή διαμαρτυρία καταδίκης αυτής της βάρβαρης πολιτικής που οδηγεί τους ανθρώπους σε απόγνωση.

ΚΥΠΡΟΣ
Μερίδιο στο κοίτασμα διεκδικεί η «Delek»

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ξεκάθαρες διεκδικήσεις στο «οικόπεδο 12» προβάλλει πλέον η ισραηλινή «Delek», σύμφωνα με πληροφορίες, ζητώντας αρχικά, από την «Noble Energy», στην οποία είναι μέτοχος, ποσοστό 30% των δικαιωμάτων του «οικοπέδου Αφροδίτη». Το αίτημα εξετάζεται από τη Λευκωσία, για το αν η συγκεκριμένη εταιρεία πληρεί τα προβλεπόμενα κριτήρια, ενώ προετοιμάζεται άμεσα ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων. Η «Delek» προωθεί επίσης την πρότασή της για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού προς την Κύπρο και τερματικού σταθμού επεξεργασίας και υγροποίησης του αερίου, προσπαθώντας με το αζημίωτο να εξασφαλίσει την τροφοδότηση της Κύπρου με φυσικό αέριο, μέχρι να επιτύχει η Κυπριακή Δημοκρατία κάλυψη των αναγκών της από τα δικά της κοιτάσματα.

Για παραβίαση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, από την Κυπριακή Δημοκρατία, κάνει λόγο η Αγκυρα, με αφορμή τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Λευκωσία σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι οι θαλάσσιες περιοχές όπου θα έχει αρμοδιότητα η Τουρκία στη Μεσόγειο πρέπει να είναι ανάλογες προς το μέγεθος των ακτών της. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις ανήκουν στον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγό Νετζντέντ Οζέλ, ο οποίος επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι με τις έρευνες που ήδη διεξάγει, η Κυπριακή Δημοκρατία σαμποτάρει τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ υποστήριξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί όλο το νησί, προσθέτοντας ότι η Τουρκία στοχεύει να κάνει έρευνες σε ολόκληρη τη χώρα - και σε περιοχές που ανήκουν στην ΑΟΖ της Κύπρου - μέχρι το 2023.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Υπογραφή συμφωνιών για το φυσικό αέριο

ΣΜΥΡΝΗ.--

Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποίησε χτες ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας - Αζερμπαϊτζάν, που έλαβε χώρα στη Σμύρνη, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις ενεργειακές συμφωνίες και δη για το φυσικό αέριο, που υπογράφηκαν. Η συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν αποκαλύφθηκε λεπτομερώς, ωστόσο πρόκειται για το σχέδιο «Σάχντενιζ 2», με το Αζερμπαϊτζάν να δηλώνει ότι η παραγωγή φυσικού αερίου του θα ξεκινήσει το 2016 - 17, ενώ υπογράφηκε και συμφωνία για την αγορά φυσικού αερίου και τη μεταφορά του από το Αζερμπαϊτζάν προς την Τουρκία.

Σε κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αζέρος Πρόεδρος σημείωσε ότι η υπογραφή των χτεσινών συμφωνιών αναβαθμίζει το επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών και ενισχύουν τους δεσμούς τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν έχουν στρατηγική συνεργασία τόσο στον τομέα του εμπορίου όσο και της άμυνας, με τον Ρ. Ερντογάν στις δηλώσεις του να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», καθώς επίσης και τη δέσμευσή τους για ηρεμία και σταθερότητα στην περιοχή.

ΔΑΝΙΑ
Η δήθεν ελευθερία της ... έκφρασης

Μόλις ένα βράδυ παρέμεινε σε λειτουργία συγκεκριμένη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο που αναφερόταν στην ανακοίνωση της καταδίκης σε φυλάκιση αντιστασιακού από τη Δανία επειδή είχε στηρίξει επαναστατικά απελευθερωτικά κινήματα, καθώς με παρέμβαση του κράτους έκλεισε. Πρόκειται για σελίδα στο «Facebook» με τίτλο «Τολμάς κι εσύ να ενισχύσεις το "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" (PFLP) με 10 κορόνες;», το οποίο είχε ανοίξει μια ομάδα υποστηρικτών του Δανού αντιστασιακού. Οπως υποστήριξε η διοίκηση του «Facebook», η συγκεκριμένη σελίδα δεν πληρούσε τους όρους διαφάνειας του «Facebook» καθώς ομάδες που είναι τρομοκρατικές, απειλητικές ή σπείρουν το μίσος είναι ανεπιθύμητες. Η συγκεκριμένη ενέργεια αποδεικνύει περίτρανα την παρέμβαση του αστικού κράτους (στη συγκεκριμένη περίπτωση του δανέζικου) σε όλα τα επίπεδα, καθώς και το κατά πόσο στην πραγματικότητα υπάρχει «ελευθερία λόγου» τόσο στο «Facebook», αλλά και αλλού.

Υπενθυμίζεται πως ο 72χρονος αντιστασιακός από τη Δανία Αντον Νίλσεν, πρόεδρος της Οργάνωσης Αντιστασιακών «Χορσερόντ Στουτχόφ Φορενινγκέν», οδηγήθηκε στη φυλακή στις 4 Οκτώβρη για να εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο μηνών, επειδή, όπως κατηγορήθηκε, προχώρησε στην «ενίσχυση της τρομοκρατίας». Η συγκεκριμένη αντιστασιακή οργάνωση είχε συγκεντρώσει οικονομική ενίσχυση για τις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC) και το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (PFLP), οι οποίες για τον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την κρατική τρομοκρατία έχουν χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατικές οργανώσεις» από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ