ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μπλόκαραν πλοία εταιρειών που παραβιάζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις

Ενώ τα πληρώματα ήταν έξω από τα πλοία, άνθρωποι των εφοπλιστών και λιμενικοί «έβαλαν» φόρτωση!

Οι ναυτεργάτες υπερασπίστηκαν με τον αγώνα τους τις Συλλογικές Συμβάσεις
Οι ναυτεργάτες υπερασπίστηκαν με τον αγώνα τους τις Συλλογικές Συμβάσεις
Με μπλόκο στα πλοία των ακτοπλοϊκών εταιρειών που αποθρασυμένες από την αντιλαϊκή πολιτική και τα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα κουρελιάζουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ακτοπλοΐας, συνεχίστηκε χτες για 9η μέρα η απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών. Οι ναυτεργάτες αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις Συλλογικές Συμβάσεις τους και συνολικά τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, κατάφεραν να κρατήσουν ακινητοποιημένα μέχρι το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά τα καράβια της Hellenic Seaways (HSW) και της ΝΕΛ, δίνοντας τη μάχη μέσα σε ένα όργιο τρομοκρατίας και εκβιασμών, στο οποίο επιδόθηκαν οι εφοπλιστές με τη βοήθεια του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Ναυτιλίας (ΥΠΑΑΝ) και λιμενικών.

Από τα ξημερώματα, η HSW είχε ακροβολίσει στελέχη της σε όλα τα πλοία για να εκφοβίσουν τα πληρώματα. Ταυτόχρονα, εταιρείες και ΥΠΑΑΝ καλούσαν τον κόσμο να κατέβει στο λιμάνι, διαδίδοντας ότι τα πλοία θα αποπλεύσουν κανονικά!

Οι ναυτεργάτες απέναντι στους απεργοσπαστικούς τρομοκρατικούς μηχανισμούς, στις 11 το πρωί, έδωσαν την κατάλληλη απάντηση. Μαζικά τα πληρώματα, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), βγήκαν από τα πλοία της HSW, έκαναν πορεία και συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο της ΠΝΟ (οδός Κολοκοτρώνη), όπου ομόφωνα αποφάσισαν τη συνέχιση της κινητοποίησης για την εφαρμογή της ΣΣΕ.

Κατά το διάστημα που οι ναυτεργάτες βρίσκονταν στη συγκέντρωση, στα πλοία «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» και «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» βρισκόταν μόνο το πλήρωμα ασφαλείας. Παρόλα αυτά, ξεκίνησε η φόρτωση των δύο πλοίων.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, με την οποία ήρθαν αντιμέτωπα τα πληρώματα όταν επέστρεψαν στο λιμάνι, αποφασίστηκε το απόγευμα η αναστολή της κινητοποίησης.

Ο ταξικός αγώνας δε σταματά

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι η αγωνιστική στάση των ναυτεργατών απέναντι στα όσα διαδραματίστηκαν χτες 9η μέρα των κινητοποιήσεων, στο λιμάνι του Πειραιά, «η καθολική, γενική κινητοποίηση από τα πληρώματα της HSW στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΝΟ» όχι μόνο «έριξαν στο κενό τα σχέδια της εργοδοσίας και μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ», αλλά «οι ναυτεργάτες σφυρηλάτησαν τους δεσμούς» μεταξύ τους, «ανέβασαν τη συνδικαλιστική, ταξική τους συνείδηση και το επίπεδο της καλύτερης οργάνωσης για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».

Τα 3 σωματεία σημειώνουν ότι «αποφασίστηκε η αναστολή της κινητοποίησης», αλλά υπογραμμίστηκε «η ανάγκη επανάληψής της για τη συνέχιση του αγώνα για τις ΣΣΕ και το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι από την αντιλαϊκή πολιτική». «Αυτές οι 9 μέρες απεργιακής κινητοποίησης - καταλήγουν - ήταν μια σκληρή, ταξική μάχη των ναυτεργατών, των εργαζομένων. Αναδείχθηκαν οι ταξικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που αποτελούν την πλειοψηφία στις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ, πρωτοπόροι στην οργάνωση και τον αγώνα. Εγγύηση για την οργάνωση των ναυτεργατών, των συνταξιούχων, της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «LEDRA MARRIOTT»
Δεν διαπραγματεύονται τα δικαιώματά τους

Με όπλο τους την εκφρασμένη αλληλεγγύη δεκάδων σωματείων του κλάδου οι εργαζόμενοι απέρριψαν κάθε συζήτηση με την εργοδοσία για την απώλεια κατακτήσεων

Η κατάπτυστη επιστολή του προέδρου της Ομοσπονδίας, γραμματέα της ΠΑΣΚΕ Τουρισμού, προς τους εργαζόμενους του ΛΗΔΡΑ ΜΑΡΙΟΤ
Η κατάπτυστη επιστολή του προέδρου της Ομοσπονδίας, γραμματέα της ΠΑΣΚΕ Τουρισμού, προς τους εργαζόμενους του ΛΗΔΡΑ ΜΑΡΙΟΤ
Ηχηρό χαστούκι στην εργοδοσία και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Ledra Marriott», που στη Γενική τους Συνέλευση αποφάσισαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ στο τσάκισμα των δικαιωμάτων τους. Αποφάσισαν να μη συζητήσουν, να μη διαπραγματευτούν καμία από τις «προτάσεις» της εργοδοσίας για μείωση μισθών, απολύσεις, ευελιξία, επιμήκυνση του χρόνου εργασίας, άδειες άνευ αποδοχών, διαθεσιμότητες κλπ.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο, έχοντας την εκφρασμένη στήριξη, συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ταξικού κλαδικού συνδικάτου της Αθήνας και των επιχειρησιακών σωματείων και παίρνοντας δύναμη από αυτή, έκλεισαν τα αυτιά τους στα κελεύσματα του προέδρου της Ομοσπονδίας του κλάδου Π. Προύτζου, στελέχους της ΠΑΣΚΕ και εργαζόμενου στο «Ledra Marriott», που τους κάλεσε με επιστολή του να εξουσιοδοτήσουν το σωματείο να διαπραγματευτεί «τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση», να εκχωρήσουν δηλαδή κατακτήσεις τους!

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής χαιρετίζει την αποφασιστικής σημασίας απάντηση «των συναδέλφων μας στο ξενοδοχείο "Ledra Marriott" στα αντεργατικά σχέδια της πολυεθνικής και τους δηλώνουμε ότι κάθε απόπειρα να πειράξει έστω και έναν από αυτούς θα βρει όλο τον κλάδο απέναντί της. Στέλνουμε μήνυμα στους μεγαλοξενοδόχους να μετρήσουν από δω και πέρα πολύ καλά κάθε κίνηση που θα στρέφεται εναντίον των εργαζομένων. Η αντίδρασή μας θα είναι άμεση, δυναμική και μαζική».

Την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων στο ξενοδοχείο εκφράζουν με ανακοίνωσή τους: Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής.

Εχθροί του κινήματος, άξιοι συνεργάτες της εργοδοσίας!

«Το γραπτό του κάλεσμα να διαπραγματευτούν οι εκπρόσωποι του σωματείου με την εργοδοσία "τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των εργαζομένων και την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων" αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη ότι το βαρέλι του εργοδοτικού συνδικαλισμού πάτο δεν έχει», καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του το συνδικάτο της Αθήνας για τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, που έσπευσε με την επιστολή του προς τους εργαζόμενους στη γενική συνέλευση να στηρίξει τις επιδιώξεις της εργοδοσίας.

Στην ίδια επιστολή, το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ - με σαφή στόχο τη διάσπαση της ενότητας των εργαζομένων - επιτίθεται στο συνδικάτο της Αθήνας το οποίο και καλεί να κρατηθεί μακριά από τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο. «Υπάρχει σωματείο να διαχειριστεί τα συμφέροντά μας. Δεν ενδιαφέρουν κανέναν οι δογματισμοί και οι εμμονές», αναφέρει χαρακτηριστικά, φανερώνοντας ταυτόχρονα τον πραγματικό του ρόλο.

Η επίθεση αυτή, σημειώνει το συνδικάτο, «έχει στόχο να πλήξει την ταξική μας ενότητα και φανερώνει τον πανικό του μπροστά στην αποκάλυψη από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του εργοδοτικού και κυβερνητικού του ρόλου». Και υπογραμμίζει ότι το τουριστικό κεφάλαιο δεν θα μπορούσε να βρει «πιο γνήσιο και συνεπή υπερασπιστή των συμφερόντων του, από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και γραμματέα της ΠΑΣΚΕ Τουρισμού, μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησής του».

Επιτυχία της απεργίας στις συγκοινωνίες

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χτεσινή απεργία στις αστικές συγκοινωνίες ενάντια στις οδυνηρές συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής, τα μέτρα της οποίας προωθεί ταχύτατα η κυβέρνηση του κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, χτες απήργησαν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, το μετρό, το τραμ και τα τρόλεϊ. Οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό έκαναν 4ωρη στάση εργασίας.

Για το επόμενο διάστημα, το μόνο που έχει προγραμματιστεί είναι η γενική συνέλευση των εργαζομένων στα λεωφορεία που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 2 Νοεμβρίου και για αυτό το λόγο εκείνη τη μέρα θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας (11 π.μ. έως 5 μ.μ.). Επίσης, γενική συνέλευση, κατά πάσα πιθανότητα την ίδια μέρα, έχει αποφασιστεί να γίνει και στα τρόλεϊ.

Απεργία έχουν αύριο και οι εργαζόμενοι στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ ενάντια στην παραβίαση όρων της κλαδικής ΣΣΕ, της εκ περιτροπής εργασίας, των απλήρωτων μεροκάματων και άλλα. Να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία του κλάδου διαψεύδει τα όσα ακούστηκαν χτες περί αναβολής της απεργίας και δηλώνει ότι θα γίνει κανονικά. Στο πλαίσιο της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο σταθμό λεωφορείων στον Κηφισό.

H Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου έκαναν εξορμήσεις με δεκάδες συνδικαλιστές, για να κάνουν δική τους υπόθεση την ενημέρωση των εργαζομένων και διακίνησαν την Παρασκευή και προχτές Δευτέρα τον «Ρ» σε χώρους δουλειάς όπως στον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, στη ΣΥΝΦΑ, σε φαρμακαποθήκες, στις φαρμακοβιομηχανίες ΦΑΡΜΑΤΕΝ, GAP, Genesis Pharm, ΕΛΠΕΝ, ΛΑΒΙΦΑΡΜ, ενώ σε κάποιους χώρους οι εργαζόμενοι κάλεσαν το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία να κάνει περιοδεία, ώστε να κουβεντιάσουν πιο αναλυτικά.

Η Ομοσπονδία Φαρμάκου καταγγέλλει τη δολοφονική επίθεση ενάντια στους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ και σημειώνει πως «αυτοί οι μηχανισμοί πλάι στην οργανωμένη καταστολή έχουν σκοπό να χτυπήσουν το ταξικό κίνημα και να αποτρέψουν το δυνάμωμα του αγώνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ