Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μπλόκαραν πλοία εταιρειών που παραβιάζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις

Ενώ τα πληρώματα ήταν έξω από τα πλοία, άνθρωποι των εφοπλιστών και λιμενικοί «έβαλαν» φόρτωση!

Οι ναυτεργάτες υπερασπίστηκαν με τον αγώνα τους τις Συλλογικές Συμβάσεις
Οι ναυτεργάτες υπερασπίστηκαν με τον αγώνα τους τις Συλλογικές Συμβάσεις
Με μπλόκο στα πλοία των ακτοπλοϊκών εταιρειών που αποθρασυμένες από την αντιλαϊκή πολιτική και τα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα κουρελιάζουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ακτοπλοΐας, συνεχίστηκε χτες για 9η μέρα η απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών. Οι ναυτεργάτες αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις Συλλογικές Συμβάσεις τους και συνολικά τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, κατάφεραν να κρατήσουν ακινητοποιημένα μέχρι το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά τα καράβια της Hellenic Seaways (HSW) και της ΝΕΛ, δίνοντας τη μάχη μέσα σε ένα όργιο τρομοκρατίας και εκβιασμών, στο οποίο επιδόθηκαν οι εφοπλιστές με τη βοήθεια του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Ναυτιλίας (ΥΠΑΑΝ) και λιμενικών.

Από τα ξημερώματα, η HSW είχε ακροβολίσει στελέχη της σε όλα τα πλοία για να εκφοβίσουν τα πληρώματα. Ταυτόχρονα, εταιρείες και ΥΠΑΑΝ καλούσαν τον κόσμο να κατέβει στο λιμάνι, διαδίδοντας ότι τα πλοία θα αποπλεύσουν κανονικά!

Οι ναυτεργάτες απέναντι στους απεργοσπαστικούς τρομοκρατικούς μηχανισμούς, στις 11 το πρωί, έδωσαν την κατάλληλη απάντηση. Μαζικά τα πληρώματα, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), βγήκαν από τα πλοία της HSW, έκαναν πορεία και συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο της ΠΝΟ (οδός Κολοκοτρώνη), όπου ομόφωνα αποφάσισαν τη συνέχιση της κινητοποίησης για την εφαρμογή της ΣΣΕ.

Κατά το διάστημα που οι ναυτεργάτες βρίσκονταν στη συγκέντρωση, στα πλοία «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» και «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» βρισκόταν μόνο το πλήρωμα ασφαλείας. Παρόλα αυτά, ξεκίνησε η φόρτωση των δύο πλοίων.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, με την οποία ήρθαν αντιμέτωπα τα πληρώματα όταν επέστρεψαν στο λιμάνι, αποφασίστηκε το απόγευμα η αναστολή της κινητοποίησης.

Ο ταξικός αγώνας δε σταματά

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι η αγωνιστική στάση των ναυτεργατών απέναντι στα όσα διαδραματίστηκαν χτες 9η μέρα των κινητοποιήσεων, στο λιμάνι του Πειραιά, «η καθολική, γενική κινητοποίηση από τα πληρώματα της HSW στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΝΟ» όχι μόνο «έριξαν στο κενό τα σχέδια της εργοδοσίας και μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ», αλλά «οι ναυτεργάτες σφυρηλάτησαν τους δεσμούς» μεταξύ τους, «ανέβασαν τη συνδικαλιστική, ταξική τους συνείδηση και το επίπεδο της καλύτερης οργάνωσης για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».

Τα 3 σωματεία σημειώνουν ότι «αποφασίστηκε η αναστολή της κινητοποίησης», αλλά υπογραμμίστηκε «η ανάγκη επανάληψής της για τη συνέχιση του αγώνα για τις ΣΣΕ και το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι από την αντιλαϊκή πολιτική». «Αυτές οι 9 μέρες απεργιακής κινητοποίησης - καταλήγουν - ήταν μια σκληρή, ταξική μάχη των ναυτεργατών, των εργαζομένων. Αναδείχθηκαν οι ταξικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που αποτελούν την πλειοψηφία στις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ, πρωτοπόροι στην οργάνωση και τον αγώνα. Εγγύηση για την οργάνωση των ναυτεργατών, των συνταξιούχων, της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ