Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τίμησαν τον κομμουνιστή Στέφανο Βελδεμίρη

Δολοφονήθηκε στους Αμπελόκηπους από χωροφύλακα στις 26/10/1961

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
«Η ουσιαστικότερη προσφορά στη θυσία του κομμουνιστή αγωνιστή Στέφανου Βελδεμίρη είναι να εντείνουμε τον αγώνα για την παρεμπόδιση και την ανατροπή της πολιτικής που εξοντώνει το λαό, για ριζική ανατροπή του συσχετισμού των δυνάμεων υπέρ του ΚΚΕ. Για εργατική λαϊκή οργάνωση και συμμαχία παντού. Για εργατική λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ με μονομερή διαγραφή του χρέους». Τα παραπάνω σημείωσε ο Χρήστος Κόφφας, στέλεχος του ΚΚΕ, μιλώντας χτες βράδυ, στην εκδήλωση τιμής στο νεολαίο κομμουνιστή και αγωνιστή της ΕΔΑ Στέφανο Βελδεμίρη, που διοργάνωσε η ΝΕ Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στο Δημαρχείο Αμπελοκήπων.

Ο Στέφανος Βελδεμίρης δολοφονήθηκε στις 26 Οκτώβρη του 1961, σε ηλικία 24 χρόνων, από το χωροφύλακα Σπύρο Φιλίππου, την ώρα που μαζί με το συναγωνιστή του Μόρφη Στεφούδη πετούσαν στο δρόμο προκηρύξεις της ΕΔΑ. Στο πλαίσιο της χτεσινής εκδήλωσης τοποθετήθηκε η προτομή του στο σημείο της δολοφονίας, στην οδό Φιλιππουπόλεως στους Αμπελόκηπους. Την προτομή φιλοτέχνησε ο συνταξιούχος οικοδόμος - γλύπτης Θανάσης Μαργαρίτης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του οικοδόμου Δημήτρη Κοτζαρίδη, που προστέθηκε στη μεγάλη αλυσίδα των νεκρών αγωνιστών στην πατρίδα μας, που έπεσαν στον αγώνα για κοινωνική προκοπή, κοινωνικά δικαιώματα. Ο Γιώργος Βελδεμίρης ανέφερε συγκινημένος, μιλώντας για τον αδελφό του: «Ο Στέφανος είχε βαθιά πίστη στα ιδανικά του σοσιαλισμού και τον κομμουνισμό. Εδινε καθημερινά τη μάχη για τα προβλήματα του λαού. Εμψύχωνε τους συντρόφους του με θάρρος και πολλές φορές ακόμα και με θράσος απέναντι στους ανθρώπους της εξουσίας».

Ο Χ. Κόφφας αναφέρθηκε στις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής, με την κυβέρνηση Καραμανλή να εντείνει την επίθεση κατά των δικαιωμάτων του λαού, στις εκλογές βίας και νοθείας, στη δράση του παρακρατικού μηχανισμού με στόχο την ΕΔΑ, τους κομμουνιστές.

Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ο Στέφανος Βελδεμίρης έζησε όλη τη φρίκη των οργανωμένων εκτελέσεων των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών. Ολο το πλέγμα των νόμων της Μεταξικής δικτατορίας και του εμφυλίου. Η δράση μέσα σε τέτοιες συνθήκες απαιτεί αντικειμενικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τίποτα δεν ήταν εύκολο. Η ίδια η δράση του Στέφανου, οι μαρτυρίες των συντρόφων του, των συναγωνιστών του φανερώνουν μια πολυσύνθετη ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Είχε πνεύμα πρωτόβουλο, συνελάμβανε το κύριο, είχε θάρρος που έφθανε τα όρια του άφοβου ανθρώπου. Οι αντοχές του είναι καθαρό υπήρξαν ανεξάντλητες. Πέρασε αλώβητος όλα τα μαρτύρια που υφίσταντο οι αγωνιστές της εποχής. Μένει αταλάντευτα πιστός στον τελικό σκοπό του αγώνα. Παιδί του ΚΚΕ, παιδί της Νεολαίας Λαμπράκη. Ξεχώριζε και αυτό τον καθιστούσε ιδιαίτερα επικίνδυνο για το σύστημα.

Ο Στέφανος Βελδεμίρης με τη θυσία του παραμένει αθάνατος. Συνεχίζουμε στα βήματα που χάραξε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ