ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Μόνο ρύζι και χυμοί για τα βρέφη και τα νήπια!

Από παλιότερη κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς
Από παλιότερη κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς
Τέλος το φαγητό από σήμερα για τα παιδιά στους 4 παιδικούς σταθμούς του Περάματος, καθώς το μόνο που έχει μείνει στις αποθήκες τους είναι ρύζι και χυμοί, ενώ σε λίγες μέρες θα είναι αδύνατη και η παραμονή των παιδιών στους σταθμούς, αφού εξαντλούνται όλα τα είδη σχετικά με την υγιεινή και την καθαριότητα. Από τις 26 Οκτώβρη η διευθύντρια των παιδικών σταθμών έχει προειδοποιήσει με σχετικό της έγγραφο το Δήμο του Περάματος για τη δραματική αυτή εξέλιξη, χωρίς μέχρι και χτες να είχε ληφθεί το παραμικρό μέτρο και όχι μόνο αυτό.

Στις 27 Οκτώβρη δηλαδή ακριβώς την επόμενη μέρα από το έγγραφο της διευθύντριας, έγινε δυναμική παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής Περάματος στο Δήμο, όπου ο δήμαρχος Π. Ζουμπούλης (εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ) είχε δεσμευτεί ότι την ίδια μέρα θα δίνονταν 10.000 ευρώ για την τροφοδοσία των παιδικών σταθμών, προκειμένου να λυθεί πρόσκαιρα το πρόβλημα, δέσμευση που αποδείχτηκε απροκάλυπτος εμπαιγμός απέναντι στις εργατικές λαϊκές οικογένειες του Περάματος! Γεγονός που αποδεικνύει ανάγλυφα ότι η Τοπική Διοίκηση είναι ξεκάθαρα φορέας της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της στάσης πληρωμών που ήδη βιώνουν οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δαπάνες.

Σήμερα το πρωί, θα γίνει συνάντηση της Λαϊκής Επιτροπής με τις εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς για την οργάνωση της δράσης μαζί με τους γονείς και την κοινή παρέμβαση στο Δήμο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χτες στο «Ρ» η διευθύντρια των παιδικών σταθμών για να εξασφαλιστεί χτες το φαγητό στα παιδιά, εργαζόμενες αναγκάστηκαν να φέρουν υλικά από τα σπίτια τους, ενώ φρούτα έχουν να φάνε τα παιδιά για βδομάδες! «Για σήμερα φαγητό δεν υπάρχει και οι γονείς θα ειδοποιηθούν να παραλάβουν τα παιδιά τους νωρίς προκειμένου να μη μείνουν νηστικά». Το μόνο που θα τους προσφερθεί είναι γάλα και ψωμί. Επιπλέον, το πετρέλαιο επαρκεί για 2 με 3 μέρες ακόμα, όπως και τα απορρυπαντικά και συνολικά τα ήδη για την υγιεινή και την καθαριότητα.

Η Λαϊκή Επιτροπή καλεί το λαό του Περάματος να μην επιτρέψει το κλείσιμο των παιδικών σταθμών, τον υποσιτισμό των παιδιών, να απαιτήσει την κατάργηση των τροφείων. Δίνει το σύνθημα του αγωνιστικού ξεσηκωμού για την οργάνωσης της πάλης, την ανατροπή αυτής της πολιτικής του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΒΟΛΟΥ
Αρνήθηκε ψήφισμα καταδίκης της δολοφονικής επίθεσης

Tην άρνηση τόσο της Δημοτικής Αρχής Βόλου - στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ - όσο και της μείζονος μειοψηφίας, της παράταξης της Ζέτας Μακρή - στηρίχτηκε από τη ΝΔ - να καταδικάσουν, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την προσχεδιασμένη δολοφονική επίθεση εντεταλμένων κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών εναντίον του ΠΑΜΕ, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«

Δεν περιμέναμε βέβαια να ψηφίσουν το δικό μας κείμενο - ψήφισμα καταδίκης της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του ΠΑΜΕ και γενικότερα κατά του λαού, επίθεση που εξυπηρετεί την πολιτική της κυβέρνησης, της πλουτοκρατίας και των άλλων αστικών κομμάτων.

Ωστόσο, στο δικό της σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο του Βόλου δεν αναφέρεται ούτε μια κουβέντα για την καταδίκη της επίθεσης (ως αντιπρόταση σε ψήφισμα των εργαζομένων στο δήμο Βόλου για την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και την εργασιακή εφεδρεία), με το οποίο συμφώνησε και η Ζ. Μακρή. Η στάση τους αυτή είναι επικίνδυνη γιατί δείχνει ανοχή στα σχεδιασμένα τραμπούκικα, προβοκατόρικα, δολοφονικά χτυπήματα από συγκεκριμένους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς, που η ιστορική και πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι χρησιμοποιούνται για να ανακόψουν και να τρομοκρατήσουν τους αγώνες του λαού μας, θρηνώντας νεκρούς και σήμερα από τη δράση τους («Marfin», Κοτζαρίδης).

Πλειοψηφία και μείζονα μειοψηφία αποδεικνύονται κατ' αυτό τον τρόπο εχθροί και αντίπαλοι του εργατικού λαϊκού κινήματος, πράγμα που φαίνεται και από τη συναίνεσή τους στη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στους "καλλικρατικούς" δήμους».

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέα πρόβα εμπλοκής ιδιωτών στην καθαριότητα

Καταγγελία της ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης

Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης πως αν εμπλακούν ιδιωτικές εταιρίες στην αποκομιδή των απορριμμάτων αυτό θα γίνει μόνο μετά από συνεννόηση με το σύλλογο εργαζομένων και μόνο με προσωπικό του δήμου, από την Παρασκευή, η εταιρεία «ΔΙΑΣ» πραγματοποιεί αποκομιδή με δικά της απορριμματοφόρα και δικό της προσωπικό.

Για άλλη μια φορά η διοίκηση του δήμου, με πρόσχημα τη συσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους, αναθέτει κομμάτι της καθαριότητας στους ιδιώτες. Την ίδια ώρα δεν προμηθεύεται ανταλλακτικά ώστε τα συνεργεία του δήμου να επιδιορθώσουν τα απορριμματοφόρα που κάθονται παροπλισμένα εδώ και μήνες.

Με ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» σημειώνει:

«Κανέναν δεν μπορεί να πείσει πλέον η διοίκηση Μπουτάρη ότι δεν συνεχίζει την ίδια πολιτική της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου για την απαξίωση και διάλυση της υπηρεσίας καθαριότητας. Αλλωστε η στάση της διοίκησης εντάσσεται στο γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό που ομολογήθηκε από υπουργούς της κυβέρνησης τις ημέρες της απεργίας των εργαζομένων και έχει να κάνει με την παράδοση στους ιδιώτες του χρυσοφόρου τομέα γι' αυτούς των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων. Με τον τελευταίο νόμο για τις εφεδρείες - απολύσεις θέλουν να τελειώνουν με το εναπομείναν μόνιμο προσωπικό, αφού πρώτος στόχος τους είναι η απόλυση των εργατοτεχνιτών των δήμων (ΥΕ, ΔΕ κατηγορίες). Νόμο που η διοίκηση Μπουτάρη έκανε ξεκάθαρο ότι θα εφαρμόσει.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, αξιοποιώντας την εμπειρία των πολυήμερων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, να δώσουν ακόμα πιο αποφασιστικά και μαζικά τη μάχη ενάντια στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου και όσων στηρίζουν ή συναινούν σ' αυτήν την πολιτική. Να συστρατευθούν με τη ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ, να παλέψουν για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο εργατικό κίνημα υπέρ των ταξικών δυνάμεων. Ο αγώνας από εδώ και εμπρός θα είναι ακόμα πιο σκληρός. Να καταργήσουμε με τη δράση μας στην πράξη τους αντεργατικούς νόμους και αποφάσεις τους».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Αγωνιστική πρωτοβουλία για τις καθαρίστριες των σχολείων

Παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο, στη 1 το μεσημέρι στο Δημαρχείο, διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης με αφορμή τα εκρηκτικά προβλήματα των καθαριστριών και καθαριστών στα δημόσια σχολεία και τις επιπτώσεις στην υγιεινή των μαθητών. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε από κοινού με καθαρίστριες και καθαριστές σχολείων Α'βάθμιας και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγείων που συμμετείχαν σε σύσκεψη που συγκάλεσε η διοίκηση του ΕΚΚΙ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η ΕΛΜΕ - ΚΙ, δυνάμεις του ΠΑΜΕ, από το σωματείο Δημοτικών Υπαλλήλων και από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Από τη σύσκεψη προέκυψε ότι οι καθαρίστριες στο νομό παραμένουν από 2 έως 9 μήνες απλήρωτες και για το διάστημα αυτό εργάζονται ανασφάλιστες. Οχι μόνο δεν έχουν πάρει καμία αύξηση, αντίθετα υπέστησαν μείωση, όταν οι μηνιαίοι «μισθοί» τους δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ! Επιπλέον, σε αρκετές δεν έχει καταβληθεί ούτε το επίδομα των περσινών πανελλαδικών εξετάσεων. Ελάχιστες μόνιμες καθαρίστριες έχουν απομείνει, ενώ έγιναν καταγγελίες ότι επιχειρείται σε αυτές να επιβληθούν επιπλέον καθήκοντα στο δήμο ή σε σχολεία, άλλα από εκείνα της αρμοδιότητάς τους. Οι περισσότερες έχουν υποχρεωθεί να υπογράφουν απαράδεκτες συμβάσεις έργου τις οποίες ανανεώνουν κάθε χρόνο, διάρκειας 10 μηνών, με βάση τις οποίες αμείβονται με εξευτελιστικά μεροκάματα, δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν εργασιακά δικαιώματα, ενώ δεν μπορούν να γραφτούν κατά τη διάρκεια της απόλυσής τους στο Ταμείο Ανεργίας.

Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε ότι η καθαριότητα των σχολικών χώρων πρέπει να αναδειχθεί σαν μείζον ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με την υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων, που μεταξύ άλλων προβλέπει: Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται. Σταθερή ανά μήνα καταβολή των δεδουλευμένων. Πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλο το χρόνο. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Εξω οι εργολάβοι από τα σχολεία. Ούτε ένα ευρώ από τους γονείς για την καθαριότητα των σχολικών χώρων.

Οι καθαρίστριες που συμμετείχαν στη σύσκεψη αποφάσισαν να γραφτούν στο ταξικό τους σωματείο των ιδιωτικών υπαλλήλων, συγκροτώντας πενταμελή σωματειακή επιτροπή αγώνα στο πλαίσιό του.

Αιματηρή συμπλοκή στο Μενίδι

Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ Ρομά σημειώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Μενίδι, με αποτέλεσμα ένας 25χρονος να χάσει τη ζωή του και άλλοι πέντε να τραυματιστούν.

Εγκύκλιοι για βαθμολόγιο - μισθολόγιο

Στην άμεση εφαρμογή του νόμου για το νέο βαθμολόγιο - μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία και τη δραστική συρρίκνωση των δομών του κράτους προχωρεί η κυβέρνηση καθώς χθες εκδόθηκαν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης οι έξι πρώτες εφαρμοστικές εγκύκλιοι. Ετσι οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων με τις οποίες οι δημόσιοι υπάλληλοι κατατάσσονται στο νέο βαθμολόγιο το οποίο θα επηρεάσει δραστικά και τη μισθοδοσία τους. Επίσης προωθείται άμεσα η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων στο δημόσιο πλην των εξαιρέσεων που ορίζει ο νόμος και αρχίζει η εφαρμογή των διατάξεων περί εργασιακής εφεδρείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ