ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Ανησυχία για την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ.--

Η ενίσχυση της συνεργασίας και η περαιτέρω ανάπτυξη της ομάδας ήταν τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν τη Δευτέρα τους αρχηγούς κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (Κίνα, Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, αναφέρονται στην παγκόσμια και περιφερειακή οικονομική κατάσταση και εκφράζουν τη δέσμευση να ενισχύσουν την οικονομική και ενεργειακή συνεργασία τους, ενώ χαρακτήρισαν τις οικονομίες τους «σταθερές» και «ελκυστικές για επενδύσεις», προσβλέποντας στο «άνοιγμα» των αγορών τους. Συζήτησαν για τα οικονομικά προβλήματα της ΕΕ και των ΗΠΑ και την πιθανότητα να ξεσπάσει μια νέα οικονομική κρίση που θα επηρεάσει και τις περιοχές τους. Αποφάσισαν να έχουν συχνές συναντήσεις οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς και τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας που θα χρηματοδοτεί συγκεκριμένα προγράμματα βελτίωσης των μεταφορών και των υποδομών, ενέργειες που έχουν σαν στόχο να κυριαρχήσουν στην πλούσια σε ενεργειακά αποθέματα περιοχή, περιορίζοντας τη δυτική επιρροή, στα πλαίσια φυσικά των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Θυμίζουμε ότι τη Μόσχα επισκέφθηκε τη Δευτέρα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη της Λαγκάρντ σε χώρα εκτός ΕΕ μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στο ΔΝΤ τον Ιούλη και ανάμεσα στα θέματα συζήτησης ήταν και το ενδεχόμενο η Μόσχα να προσφέρει 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της οικονομίας της Ευρωζώνης, φυσικά με ανταλλάγματα.

ΡΩΣΙΑ – ΕΕ
Μεγαλύτερη ενεργειακή αλληλεξάρτηση

Οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων επιχαίρουν για τα κέρδη που έρχονται από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων των χωρών
Οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων επιχαίρουν για τα κέρδη που έρχονται από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων των χωρών
Ολα πλέον είναι έτοιμα για τη λειτουργία του «Βόρειου ρεύματος» (Nord Stream), του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, κόστους 12 δισ. δολαρίων, που θα συνδέσει τη Ρωσία με τη Γερμανία διασχίζοντας τη Βαλτική, σε μήκος 1.128 χιλιομέτρων.

Η χωρητικότητα της πρώτης γραμμής του αγωγού είναι 27,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ωστόσο η ολοκλήρωση της δεύτερης γραμμής το 2012 θα αυξήσει τη μεταφορική ικανότητά του σε 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και υπολογίζεται πως θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο 26 εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Το ρωσικό ενεργειακό μεγαθήριο της «Gazprom» έχει ήδη υπογράψει μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου μέσω αυτού του αγωγού με τους πελάτες της σε Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο και υπολογίζει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της εταιρείας, Σεργκέι Κουπριάνοφ, να αυξήσει το μερίδιό της στην κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο από το 25%, που είναι σήμερα, στο 30% μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αλλοι σημαντικοί ενεργειακοί προμηθευτές των ευρωπαϊκών αγορών είναι η Νορβηγία (30%), η Αλγερία (15%) και το Κατάρ (10%).

Οπως δήλωσε ο Σ. Κουπριάνοφ, στόχος του ρωσικού μεγαθηρίου δεν είναι η αποκλειστική κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών με ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά η κερδοφορία της «Gazprom», που θα πρέπει να εξασφαλιστεί μέσα από τις ανάλογες τιμές πώλησης του προϊόντος της στις χώρες της ΕΕ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, δήλωσε πως η λειτουργία του νέου αγωγού «θα συμβάλει στο καθεστώς της ασφάλειας στην Ευρώπη», υπολογίζοντας στην ακόμη μεγαλύτερη διαπλοκή των ρωσικών καπιταλιστικών συμφερόντων με τα αντίστοιχα της ΕΕ. Ωστόσο, γίνεται φανερό πως το «κουβάρι» των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών γύρω από τα ζητήματα της ενέργειας και μέσα στο εσωτερικό της ίδιας της ΕΕ κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην «ασφάλεια» της Ευρώπης.


Ι.Π.

ΙΤΑΛΙΑ
Ανακοίνωση για παραίτηση Σ. Μπερλουσκόνι

Οξύνεται η καπιταλιστική κρίση και η αδυναμία διαχείρισής της από το αστικό σύστημα

ΡΩΜΗ.--

Προς παραίτηση βαίνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού η υπερψήφιση του ισολογισμού του οικονομικού έτους 2010 στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ανέδειξε το γεγονός ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δε διαθέτει πλέον την πλειοψηφία. Ως αποτέλεσμα αυτού, μετά την συνάντηση που είχε ο Ιταλός πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, χτες το βράδυ, υποσχέθηκε να παραιτηθεί μετά όμως την έγκριση των νέων μέτρων λιτότητας από το κοινοβούλιο, ψηφοφορία που αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τον ισολογισμό, αυτός εγκρίθηκε με 308 ψήφους, ενώ απαιτούνταν 316 για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των 630 εδρών. Το λεγόμενο «αντιπολιτευόμενο» «Δημοκρατικό Κόμμα» επέλεξε να παραστεί στη Βουλή, αλλά να απέχει της ψηφοφορίας, όπως και οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος «Ιταλία των Αξιών» και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος «Udc». Το «Δημοκρατικό Κόμμα» ζητά τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης (αλά Ελλάδα), με επικεφαλής τον πρώην επίτροπο Μάριο Μόντι, ώστε με άλλο τρόπο διαχείρισης να εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συναποφασίσει οι κυρίαρχες δυνάμεις της χώρας με την τρόικα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο αρχηγός του «Δημοκρατικού Κόμματος» Λουίτζι Μπερσάνι απαίτησε την παραίτηση του Μπερλουσκόνι, ενώ νωρίτερα, ο μέχρι τώρα κυβερνητικός σύμμαχος Ουμπέρτο Μπόσι της «Λίγκας του Βορρά» τού ζήτησε να αποχωρήσει και να παραδώσει την πρωθυπουργία στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και γραμματέα του «Λαού της Ελευθερίας» Αντζελίνο Αλφάνο.

Οι συγκεκριμένες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία σημειώνονται στο φόντο μιας βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και των δεδομένων της οικονομίας, όπου το επιτόκιο των 10ετών κρατικών ομολόγων έφτασε χτες στο 6,76% και το χρέος βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ και προσεγγίζει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ. Οι κυρίαρχες δυνάμεις της χώρας που εξυπηρετούν το κεφάλαιο ανησυχούν σοβαρά για το ενδεχόμενο να απευθυνθεί η Ιταλία στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, κάτι που θα εντείνει τη βαθιά κρίση στην Ευρωζώνη.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Στάσεις εργασίας στις δημόσιες συγκοινωνίες

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Σε στάσεις εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες της Πορτογαλίας, διαμαρτυρόμενοι για τα επιβαλλόμενα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, με πρόσχημα τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Οι εργαζόμενοι στο μετρό, στους σιδηρόδρομους, στα λεωφορεία και στα «φέρι μπόουτ» προχώρησαν στις στάσεις εργασίας, αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας τα οποία φέρνουν και μαζικές απολύσεις, την κατάργηση των δικαιωμάτων και την ιδιωτικοποίηση και συγχώνευση των εταιρειών στις συγκοινωνίες. Σύμφωνα με τα συνδικάτα «σχεδόν το 100% των εργαζομένων» συμμετείχε στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ η διοίκηση του οργανισμού των σιδηροδρόμων ανακοίνωσε πως μόνο το τρένο που συνδέει τη Λισαβόνα με τη Μαδρίτη πραγματοποίησε κανονικά δρομολόγια.

Την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση της Πορτογαλίας είχε συμφωνήσει με την τρόικα στην υποτιθέμενη «βοήθεια» των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, προχωρώντας σε τεράστιες περικοπές, λιτότητα και αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Εκτός των άλλων έχει προχωρήσει στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, σε περισσότερες περικοπές στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας, στην υπαγωγή περισσότερων προϊόντων σε 23% ΦΠΑ, στη μείωση φοροαπαλλαγών στους μισθωτούς, στην αύξηση των ωρών εργασίας και στη μείωση των επίσημων αργιών. Εξαιτίας της δυσαρέσκειας και της αγανάκτησης των εργαζομένων οι δύο βασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (CGTP-IN) και η Γενική Ενωση Εργατών (UGT) έχουν προγραμματίσει γενική απεργία στις 24 του Νοέμβρη, ενώ το ερχόμενο Σάββατο αναμένονται διαδηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών.

ΗΠΑ
Ενας στους έξι Αμερικανούς φτωχός...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο πραγματικά διαρκής πόλεμος, εκτός των γνωστών ιμπεριαλιστικών πολέμων σε Ιράκ, Αφγανιστάν και αλλού, του κεφαλαίου και της εξουσίας στις ΗΠΑ είναι ενάντια στον ίδιο τον αμερικανικό λαό, ενάντια στους εργαζόμενους. Και προκαλεί εκατόμβες θυμάτων.

Τα νέα στοιχεία είναι συντριπτικά αφού ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έφτασε το 2010 στα 49,1 εκατομμύρια σε σύνολο πληθυσμού 300 εκατομμυρίων, σύμφωνα με προδημοσίευση της επίσημης έκθεσης του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ (σ.σ. σε ανάλογα στοιχεία είχαμε αναφερθεί στο «Ριζοσπάστη» του περασμένου Σαββάτου).

Τα νέα στοιχεία παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με εκείνα του Σεπτεμβρίου, κατά 3 εκατομμύρια, καθώς με τα μέχρι πρόσφατα στοιχεία οι φτωχοί στις ΗΠΑ υπολογίζονταν στα 46,2 εκατομμύρια.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά φτώχειας έχουν μειωθεί σχετικά μεταξύ των παιδιών και των αφροαμερικανών, αν και παραμένουν οι ομάδες που δέχονται τα πλέον συντριπτικά πλήγματα, αλλά έχουν αυξηθεί για τους λευκούς, τους Ασιάτες, τους Ισπανόφωνους και τους ηλικιωμένους οι οποίοι έχουν υψηλά ιατρικά έξοδα.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, το ποσοστό φτώχειας αγγίζει το 16% του συνολικού πληθυσμού, ενώ το ίδιο ποσοστό τον Σεπτέμβριο βρισκόταν στο 15,1%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ