Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ – ΕΕ
Μεγαλύτερη ενεργειακή αλληλεξάρτηση

Οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων επιχαίρουν για τα κέρδη που έρχονται από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων των χωρών
Οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων επιχαίρουν για τα κέρδη που έρχονται από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων των χωρών
Ολα πλέον είναι έτοιμα για τη λειτουργία του «Βόρειου ρεύματος» (Nord Stream), του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, κόστους 12 δισ. δολαρίων, που θα συνδέσει τη Ρωσία με τη Γερμανία διασχίζοντας τη Βαλτική, σε μήκος 1.128 χιλιομέτρων.

Η χωρητικότητα της πρώτης γραμμής του αγωγού είναι 27,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ωστόσο η ολοκλήρωση της δεύτερης γραμμής το 2012 θα αυξήσει τη μεταφορική ικανότητά του σε 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και υπολογίζεται πως θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο 26 εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Το ρωσικό ενεργειακό μεγαθήριο της «Gazprom» έχει ήδη υπογράψει μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου μέσω αυτού του αγωγού με τους πελάτες της σε Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο και υπολογίζει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της εταιρείας, Σεργκέι Κουπριάνοφ, να αυξήσει το μερίδιό της στην κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο από το 25%, που είναι σήμερα, στο 30% μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αλλοι σημαντικοί ενεργειακοί προμηθευτές των ευρωπαϊκών αγορών είναι η Νορβηγία (30%), η Αλγερία (15%) και το Κατάρ (10%).

Οπως δήλωσε ο Σ. Κουπριάνοφ, στόχος του ρωσικού μεγαθηρίου δεν είναι η αποκλειστική κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών με ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά η κερδοφορία της «Gazprom», που θα πρέπει να εξασφαλιστεί μέσα από τις ανάλογες τιμές πώλησης του προϊόντος της στις χώρες της ΕΕ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, δήλωσε πως η λειτουργία του νέου αγωγού «θα συμβάλει στο καθεστώς της ασφάλειας στην Ευρώπη», υπολογίζοντας στην ακόμη μεγαλύτερη διαπλοκή των ρωσικών καπιταλιστικών συμφερόντων με τα αντίστοιχα της ΕΕ. Ωστόσο, γίνεται φανερό πως το «κουβάρι» των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών γύρω από τα ζητήματα της ενέργειας και μέσα στο εσωτερικό της ίδιας της ΕΕ κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην «ασφάλεια» της Ευρώπης.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ