Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Στάσεις εργασίας στις δημόσιες συγκοινωνίες

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Σε στάσεις εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες της Πορτογαλίας, διαμαρτυρόμενοι για τα επιβαλλόμενα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, με πρόσχημα τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Οι εργαζόμενοι στο μετρό, στους σιδηρόδρομους, στα λεωφορεία και στα «φέρι μπόουτ» προχώρησαν στις στάσεις εργασίας, αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας τα οποία φέρνουν και μαζικές απολύσεις, την κατάργηση των δικαιωμάτων και την ιδιωτικοποίηση και συγχώνευση των εταιρειών στις συγκοινωνίες. Σύμφωνα με τα συνδικάτα «σχεδόν το 100% των εργαζομένων» συμμετείχε στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ η διοίκηση του οργανισμού των σιδηροδρόμων ανακοίνωσε πως μόνο το τρένο που συνδέει τη Λισαβόνα με τη Μαδρίτη πραγματοποίησε κανονικά δρομολόγια.

Την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση της Πορτογαλίας είχε συμφωνήσει με την τρόικα στην υποτιθέμενη «βοήθεια» των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, προχωρώντας σε τεράστιες περικοπές, λιτότητα και αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Εκτός των άλλων έχει προχωρήσει στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, σε περισσότερες περικοπές στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας, στην υπαγωγή περισσότερων προϊόντων σε 23% ΦΠΑ, στη μείωση φοροαπαλλαγών στους μισθωτούς, στην αύξηση των ωρών εργασίας και στη μείωση των επίσημων αργιών. Εξαιτίας της δυσαρέσκειας και της αγανάκτησης των εργαζομένων οι δύο βασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (CGTP-IN) και η Γενική Ενωση Εργατών (UGT) έχουν προγραμματίσει γενική απεργία στις 24 του Νοέμβρη, ενώ το ερχόμενο Σάββατο αναμένονται διαδηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ