Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ελιγμοί από το κεφάλαιο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το δίλημμα του γερμανικού κεφαλαίου όσον αφορά στη σύνδεση του μέλλοντος της γερμανικής οικονομίας με το μέλλον της Ευρωζώνης διαιωνίζεται και εντείνεται όσο η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει.

Εντείνεται παρά τις «βαθιές ανάσες» που παίρνει, κυρίως λόγω της απαράμιλλης προσαρμοστικότητας που έχει επιδείξει το γερμανικό κεφάλαιο και η γερμανική βιομηχανία με τις εξαγωγές. Αμέσως μετά την κρίση του 2008, η γερμανική βιομηχανία στράφηκε κατά κύριο λόγο προς την Ασία. Ετσι, στην πρώτη φάση της κρίσης, στα μέσα του 2010, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας εκτοξεύτηκε στα ύψη - κυρίως λόγω της αύξησης της ζήτησης των βιομηχανικών προϊόντων της από την Κίνα και την Ιαπωνία - παρά το γεγονός ότι η κρίση στις χώρες της Ευρωζώνης συρρίκνωσε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας εντός της ΕΕ.

Με τη νέα κρίση να σοβεί η ιστορία επαναλαμβάνεται; Είναι νωρίς ακόμη να γίνει κάποια αποτίμηση αλλά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη γερμανική στατιστική υπηρεσία - Destatis, δείχνουν ότι οι εξαγωγές της Γερμανίας ανήλθαν σε επίπεδο ρεκόρ για το μήνα Σεπτέμβρη, αυξάνοντας το εμπορικό πλεόνασμα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνη του 2008.

Σύμφωνα με τη Destatis, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, με την αξία του να ανέρχεται στα 91,3 δισ. ευρώ, έναντι όμως εκτιμήσεων για μείωση κατά 1%. Αντίθετα, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,8%, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,3%. Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 15,3 δισ. ευρώ, έναντι 13,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο.

Κατά τους αναλυτές, η καλή πορεία των εξαγωγών αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό τα πρόσφατα χαμηλά στοιχεία για την πορεία της γερμανικής βιομηχανίας και τη μείωση της βιομηχανικής της παραγωγής. Εκτός όμως την Ασία, η Λατινική Αμερική είναι μία ακόμη από τις περιοχές που από πέρσι τυγχάνουν της ειδικής προσοχής της γερμανικής κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

Μία ακόμη είδηση δείχνει τις εσωτερικές ανακατατάξεις εντός του γερμανικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel η ThyssenKrupp επιθυμεί την έξοδό της από την κοινοπραξία, Marine Force International, προβάλλοντας αναφορές ότι η τελευταία έχει βρεθεί υπό έλεγχο σε σχέση με αμφισβητούμενες πληρωμές που συνδέονται με την πώληση υποβρυχίων στη Ν. Κορέα. Προφανώς, η κοινοπραξία είναι πλέον βαρίδι και η Thyssen Group αναζητά άλλες περιοχές δράσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ