ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΧΩΡΩΝ ΑΣΙΑΣ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ
Προς δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου

ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ.--

Να προωθήσει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ επιχείρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC), που πραγματοποιήθηκε στη Χαβάη.

Η πρότασή του για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, για την Ασία και τον Ειρηνικό έτυχε της στήριξης της Ιαπωνίας, του Καναδά και του Μεξικού και της ψυχρής υποδοχής της Κίνας. Οχι αρνητικής πάντως, και ειδικά υπό το σκεπτικό ότι ο πρόεδρος Ομπάμα κατηγόρησε την Κίνα ότι παίζει με το «σύστημα». Μάλιστα, φέρεται να ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο για την «ανυπομονησία» και την «ανησυχία» των αμερικανικών επιχειρήσεων έναντι της οικονομικής πολιτικής του Πεκίνου, όπως δήλωσε ο Μάικλ Φρόμαν, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για τη διεθνή οικονομία, καταλήγοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε πίεση στον Κινέζο πρόεδρο να επιτρέψει την αύξηση της ισοτιμίας του γιουάν, ενώ τόνισε την ανάγκη για εξισορρόπηση στην παγκόσμια οικονομία και είπε ότι ανυπομονεί να δει οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.

Οσο για τη «συνεργασία» των χωρών, όπως την ονόμασε ο πρόεδρος Ομπάμα, κυριαρχείται από ένα σχέδιο για μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, το οποίο υποστηρίζουν τα μισά από τα 21 κράτη - μέλη, αλλά εξ αυτών μεγάλα ιμπεριαλιστικά κράτη και για το λόγο αυτό ανακοίνωσε με το πέρας της Συνόδου και μία προκαταρκτική συμφωνία σχετικά με το περίγραμμα του προτεινόμενου σχεδίου για ελεύθερες συναλλαγές μεταξύ δέκα χωρών της Ασίας με τον Ειρηνικό.

Συνάντηση με Μεντβέντεφ

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της Συνόδου ο πρόεδρος Ομπάμα είχε συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με ατζέντα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Ιράν.

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ρωσίας, Σεργκέι Πριχόντκο, ανακοίνωσε πως το Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών, όπου ένα από τα βασικά θέματα θα είναι του αμυντικού πυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε πως η Μόσχα πιστεύει ότι οι ΗΠΑ, στα πλαίσια της δημιουργίας στην Ευρώπη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, μπορεί να στείλουν πολεμικά πλοία στη Μαύρη και στη Βαλτική Θάλασσα, καθώς και στη θάλασσα Μπάρεντς. Αυτό, όπως είπε, προκύπτει από όσα παραδέχονται οι ίδιοι οι Αμερικανοί στις συνομιλίες που διεξάγονται. Επιπλέον, ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να μην παρέχονται στη Μόσχα οι νομικές εγγυήσεις που έχει ζητήσει από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ότι η ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα δεν στρέφεται εναντίον της Ρωσίας. Ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε πως η Ρωσία θα προβεί σε αναγκαστικά στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα, αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παραγνωρίσουν τη θέση της στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Την πρόθεσή τους να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις των Πανεπιστημίων που έχουν ξεκινήσει από τις 12 Οκτωβρίου, ανακοίνωσαν οι φοιτητικές ενώσεις της Κολομβίας υπό τον όρο ότι θα αποσυρθεί οριστικά το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του νόμου 30 για την Ανώτατη Παιδεία που οδηγεί στην ιδιωτικοποίησή τους. Η ανακοίνωση του συντονιστικού των φοιτητών ακολουθεί τη δημόσια δέσμευση του Προέδρου Χοσέ Μανουέλ Σάντος ότι θα αποσύρει το νομοσχέδιο.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καμία συμφωνία που συνιστά «προδοσία των αρχών και των στόχων του κινήματος» δηλώνουν οι φοιτητές σχετικά με τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, πρόταση που κατέθεσε η αντιπολίτευση και αποτελεί αντικείμενο συνομιλιών με την κυβέρνηση του Προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα. Οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και εντός της βδομάδας είναι προγραμματισμένη η 48ωρη πανεθνική κινητοποίηση.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- «Επιτυχώς» ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανακατάληψης της φαβέλας Ροσίνια, της μεγαλύτερης του Ρίο ντε Τζανέιρο και κέντρο «ανομίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών. Στην επιχείρηση μετείχαν ειδικές δυνάμεις του Ναυτικού, εκατοντάδες αστυνομικοί της ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων και δυνάμεις κρούσης με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και ελικοπτέρων.

ΝΤΑΚΑ.-- Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε διεθνώς έκκληση για την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του «Πράσινου Ταμείου» για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών με 100 δισ. ετησίως ενόψει νέας συνδιάσκεψης του ΟΗΕ στις 28 τρέχοντος μηνός στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής.

ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Φόβοι για νέο πόλεμο...

XAΡΤΟΥΜ - ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Εντείνεται επικίνδυνα η ένταση κατά μήκος των ακαθόριστων (ως σήμερα) συνόρων του Σουδάν με το Νότιο Σουδάν όπου αναπτύσσονται στρατιωτικές δυνάμεις αμφοτέρων χωρών και κατακλύζονται από πλήθη (Βορειο)σουδανών προσφύγων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους από τις πολιτείες του Νοτίου Κορντοφάν και Μπλε Νείλου, αναζητώντας καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς του σουδανικού στρατού...

Ο Σουδανός ισλαμιστής πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ απείλησε το Νότιο Σουδάν με πόλεμο, λέγοντας πως ο στρατός του είναι ετοιμοπόλεμος και σε θέση «να δώσει ένα ακόμη μάθημα». Επιπροσθέτως, ο Σουδανός υπουργός Αμυνας Αμπντέλ Ραχίμ Μοχάμεντ Χουσεΐν κατήγγειλε το Νότιο Σουδάν πως επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει το βορρά ισχυριζόμενος πως τελευταία ο (βορειο)σουδανικός στρατός κατέσχεσε βαρύ οπλισμό και πυρομαχικά των ανταρτών του SPLM-N (Σουδανικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο - Βορράς) από τις πολιτείες του Νότιου Κορντοφάν και του Μπλε Νείλου, τα οποία έφεραν διακριτικά του νοτιοσουδανικού στρατού.

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις όμως διαδραματίζονται και στο εσωτερικό του Σουδάν, καθώς το Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκε η συγκρότηση νέου Σουδανικού Επαναστατικού Μετώπου (ΣΕΜ) με σκοπό την εκτόπιση του κυβερνώντος ισλαμικού «Εθνικού Κόμματος του Κογκρέσου» του προέδρου Μπασίρ από την εξουσία, την οποία μονοπωλεί από τα τέλη της δεκαετίας του '80. Το ΣΕΜ συγκροτήθηκε από τη συνένωση του SPLM-N, με το ανταρτικό «Κίνημα Δικαιοσύνης και Ισότητας» που δρα στο Χαρτούμ και δύο οργανώσεις του «Σουδανικού Απελευθερωτικού Κινήματος».

ΣΟΜΑΛΙΑ - ΚΕΝΥΑ
Αύξηση των συγκρούσεων

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ισχυρότατες εκρήξεις σημειώνονται το τελευταίο 48ωρο σε θέσεις ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» στη νότια περιοχή της Σομαλίας Σαμπέλ και Αφγκόι, γεγονός που αποδόθηκε - σύμφωνα με ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων - σε πιθανούς βομβαρδισμούς αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις νέες μυστικές βάσεις στην Αιθιοπία.

Νωρίτερα, δυνάμεις του κενυατικού στρατού (που πραγματοποιούν στρατιωτική επέμβαση στη Σομαλία από τα μέσα Οκτώβρη) και σομαλικά κυβερνητικά στρατεύματα σκότωσαν εννιά ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» κοντά στη μεθοριακή πόλη Ελ Ουάκ.

Παράλληλα, ο πρέσβης της Κένυας στον ΟΗΕ Ματσάρια Καμάου ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού «να διευκολύνει» την ανάπτυξη στρατιωτών της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία (AMISOM) σε περιοχές που υπάρχουν πληροφορίες για δράση των ισλαμιστών, ενώ ισχυρίστηκε ότι η ως τώρα επέμβαση του κενυατικού στρατού στη Σομαλία «έχει εκπληρώσει το 50% των στόχων της», δημιουργώντας «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα με τη χώρα του. Κατέληξε λέγοντας, πάντως, ότι βασικός στόχος της κενυατικής επέμβασης είναι η «απελευθέρωση» του σομαλικού λιμανιού Κισμάγιο (που θεωρείται προπύργιο ισλαμιστών και πειρατών).

ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Γενική απεργία

ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ.--

Τη δεύτερη γενική απεργία τους τελευταίους 4 μήνες πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στη Δομινικανή Δημοκρατία, ενάντια στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική εκ μέρους του Προέδρου, Λιονέλ Φερνάντες, απαιτώντας την αύξηση των μισθών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, τη μεταρρύθμιση του νόμου για τους υδρογονάνθρακες ούτως ώστε να επωφεληθούν οι εργαζόμενοι όσον αφορά στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καθώς και αύξηση των δαπανών για τη Δημόσια Υγεία.

Συνδικάτα, λαϊκές και φοιτητικές οργανώσεις συντονίζονται στην απαίτηση της αύξησης των δαπανών για τη Δημόσια Παιδεία καθώς ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο προβλέπει δαπάνες μικρότερες του 4% του ΑΕΠ για την Παιδεία. Παράλληλα, ζητούν την απόρριψη της συμφωνίας με το ΔΝΤ, που έχει οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό και άλλα δημόσια αγαθά.

  • Συνεχίζουν την απεργία τους 13 από τις 15 ενώσεις εργαζομένων στον τομέα Υγείας, στον Παναμά, ενάντια στο νόμο για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που προωθείται και ανοίγει διάπλατα την πόρτα της ιδιωτικοποίησης της Υγείας.
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΦΟΝΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ
Οργισμένοι οι πληγέντες

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Τους 40 φτάνουν οι επιβεβαιωμένοι νεκροί της νέας σεισμικής δόνησης που έπληξε το Βαν της Τουρκίας, την περασμένη Τετάρτη, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν τις αρχές για ολιγωρία και εγκατάλειψη, καθώς ακόμα δεν έχουν αντιμετωπιστεί οι συνέπειες του σεισμού της 23 Οκτώβρη που ισοπέδωσε σχεδόν όλη την επαρχία του Βαν. Οπως ανακοινώθηκε, τα συνεργεία σταμάτησαν την αναζήτηση επιζόντων στα ερείπια των 25 κτηρίων που κατέρρευσαν την περασμένη Τετάρτη, με τα επιβεβαιωμένα θύματα των δύο σεισμών που έπληξαν το Βαν τις τελευταίες τρεις βδομάδες να φτάνουν τα 644, ενώ χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν άστεγοι με θερμοκρασίες ιδιαίτερα χαμηλές. Οι συνεχείς μετασεισμοί και η κατάρρευση ακόμα 25 κτηρίων την Τετάρτη τρομοκρατούν τους κατοίκους που ακόμα και αν τα σπίτια τους δεν έχουν καταρρεύσει φοβούνται να μπουν σε αυτά, με το πρόβλημα των κακοτεχνιών να εντοπίζεται σε όλη την Τουρκία.

Το Σάββατο την περιοχή επισκέφθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παραδέχτηκε ελλείψεις, τις οποίες ωστόσο δικαιολόγησε λόγω του μεγέθους της καταστροφής.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Υποκριτική καταγγελία του νεοναζισμού

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Τη ντροπή» της εξέφρασε δημόσια η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ όσον αφορά τις αποκαλύψεις για τη δράση νεοναζιστικής οργάνωσης καταδικάζοντας απολύτως υποκριτικά, την «ακροδεξιά τρομοκρατία». Υποκριτικά καθώς η ύπαρξη και η δράση ακροδεξιών, νεοναζιστικών και ρατσιστικών ομάδων είναι απόρροια της πολιτικής που ασκείται από την αστική εξουσία και δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη φάση επίθεσης του κεφαλαίου εναντίον των εργαζομένων οι «ακροδεξιές απόψεις» καλλιεργούνται και επεκτείνονται.

Αφορμή για τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, ήταν δύο συλλήψεις και η αποκάλυψη στοιχείων που συνδέουν άγνωστη μέχρι χτες νεοναζιστική οργάνωση, «Προστασία της Πατρίδας», με τους φόνους εννέα μεταναστών, περιλαμβανομένου και ενός Ελληνα. Σύμφωνα με τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές, τα θύματα ίσως ξεπεράσουν τα δέκα, παράλληλα δε, η νεοναζιστική οργάνωση φέρεται να διέπραξε τα τελευταία 13 χρόνια ληστείες, διαρρήξεις, δολοφονίες αστυνομικών μεταναστών και ξένων επιχειρηματιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ