ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σαρωτικές κυρώσεις από τον Αραβικό Σύνδεσμο

KΑΪΡΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας ενέκριναν, κατά πλειοψηφία, τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, την Κυριακή, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «παγώνουν» οι εμπορικές κρατικές συναλλαγές των αραβικών χωρών με τη Δαμασκό, «παγώνουν» τα έργα που γίνονται στη Συρία και χρηματοδοτούνται από τις αραβικές χώρες, «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία της συριακής κυβέρνησης στα αραβικά κράτη, διακόπτονται οι εμπορικές κρατικές συναλλαγές, με εξαίρεση τα είδη πρώτης ανάγκης, διακόπτεται κάθε συναλλαγή διά μέσου της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας, διακόπτονται οι εμπορικές αεροπορικές πτήσεις από και προς τη Δαμασκό και επιβάλλεται ταξιδιωτική απαγόρευση σε Σύρους αξιωματούχους, των οποίων ο κατάλογος δεν έχει ακόμη καταρτιστεί.

Σε αυτά τα μέτρα δε συναίνεσαν Λίβανος και Ιράκ, που δεν θα τα εφαρμόσουν (και είναι οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Δαμασκού), ενώ δεν περιλαμβάνονται, τουλάχιστον, επισήμως στους περιορισμούς οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι εκπρόσωποι των δύο αραβικών χωρών δεν συμφώνησαν με την κυρίαρχη εκτίμηση στο Σύνδεσμο ότι «αν ο αραβικός κόσμος δεν δώσει τέλος στο αιματοκύλισμα στη Συρία, τότε θα αφεθεί περιθώριο για ξένη επέμβαση».

Εντονα αντέδρασε στις κυρώσεις η Δαμασκός, με τον υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, να αντιστρέφει το επιχείρημα του ομολόγου του από το Κατάρ για να επισημάνει ότι «η επιλογή της επιβολής κυρώσεων από τον Αραβικό Σύνδεσμο σε ένα μέλος του διεθνοποιεί τη συριακή κρίση και στρώνει το έδαφος για ξένη επέμβαση αντί για αποφυγή της». Υποστήριξε ότι η απόφαση των κυρώσεων «κλείνει την πόρτα σε κάθε πιθανότητα συμφωνίας» και αποτελεί «κήρυξη οικονομικού πολέμου». Κατέληξε ότι πρόκειται για «πολιτικά υποκινούμενη απόφαση που θα πλήξει το συριακό λαό και όχι τους ηγέτες».

Μεγάλη διαδήλωση καταδίκης των κυρώσεων πραγματοποίησαν δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης στη Δαμασκό όσο και στο Χαλέπι. Την ίδια ώρα, Μπαχρέιν και Κατάρ, επικαλούμενα την αστάθεια εντός Συρίας, καλούσαν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ πηγές προσκείμενες στις Βρυξέλλες διέρρεαν ότι η ΕΕ συμφώνησε, ήδη, σε επιπλέον οικονομικές και πετρελαϊκές κυρώσεις, που θα εγκριθούν επισήμως την Πέμπτη. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται η απαγόρευση μακρο-οικονομικής υποστήριξης των εμπορικών συναλλαγών με τη Συρία - με εξαίρεση τα φάρμακα και τα τρόφιμα - και η απαγόρευση έκδοσης δανείων προς τη Συρία.

Διπλωματικές «αναβαθμίσεις»

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ συντήρησε τους εξαιρετικά υψηλούς τόνους, εκτιμώντας ότι «οι μέρες του Ασαντ είναι μετρημένες». Ο Ζιπέ πρότεινε, μάλιστα, στις Βρυξέλλες να προσκληθεί στη Σύνοδο της Πέμπτης και η Τουρκία λόγω «του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει στην άσκηση πιέσεων προς τη Συρία» - χωρίς φυσικά ν' αναφερθεί στις περιφερειακές της επιδιώξεις. Την τιμητική της είχε η Αγκυρα και στον Αραβικό Σύνδεσμο, όπου επίσης επαινέθηκε η στάση, ενώ η τουρκική ηγεσία έσπευσε να δεσμευτεί ότι επίσης θα εφαρμόσει τις κυρώσεις που αποφάσισε ο Σύνδεσμος.

Τέλος, για συστηματική διάπραξη εγκλημάτων πολέμου καταγγέλλει το συριακό στρατό έκθεση επιτροπής του ΟΗΕ επικαλούμενη μαρτυρίες. Αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι στα μέλη της επιτροπής δεν επιτράπηκε η είσοδος στη Συρία, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν συλλέξει καμία απόδειξη ιδίοις όμμασι.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Τεταμένη ηρεμία στην πρώτη ημέρα των εκλογών

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου

Συνεχίζονται οι λαϊκές διαμαρτυρίες
Συνεχίζονται οι λαϊκές διαμαρτυρίες
KAΪΡΟ.-

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και χωρίς επεισόδια βίας παρά το εξαιρετικά τεταμένο κλίμα κύλησε η χτεσινή πρώτη ημέρα των βουλευτικών εκλογών, των πρώτων μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ από την εξουσία. Η εκλογική διαδικασία θα συνεχιστεί και σήμερα ενώ χτες παρατάθηκε για ορισμένες ώρες προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ψηφοφόροι που σχημάτιζαν από νωρίς το πρωί τεράστιες ουρές, ακόμη και χιλιομέτρων, προϊδεάζοντας για μια μάλλον σημαντικότερη συμμετοχή από τα ελάχιστα ποσοστά που καταγράφονταν επί Μουμπάρακ.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στην Αίγυπτο κυμαίνονται μεταξύ 45 και 50 εκατομμυρίων. Η τρέχουσα διήμερη εκλογική διαδικασία αφορά τις εννιά από τις 27 εκλογικές περιφέρειες της χώρας και κυρίως τις πλέον πολυπληθείς, όπως το Κάιρο, η Αλεξάνδρεια, το Λουξόρ και το Πορτ Σάιντ. Εκτιμάται ότι στις περιφέρειες αυτές, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι φθάνουν τα 17,5 εκατομμύρια και από την ψήφο τους κρίνονται 168 από τις 498 έδρες της Κάτω Βουλής (άλλες δέκα κατανέμονται σε μειονότητες και διορίζονται οι κάτοχοί τους). Η διαδικασία για την Κάτω Βουλή θα ολοκληρωθεί με άλλες δύο διήμερες εκλογικές διαδικασίες και το συνολικό αποτέλεσμα θα δημοσιοποιηθεί μετά τις 11 του Γενάρη. Στις 29 του Γενάρη αρχίζει ανάλογη εκλογική διαδικασία, πάλι σε τρεις φάσεις, που θα ολοκληρωθεί στις 11 Μάρτη για την εκλογή της Ανω Βουλής.

Παρ' όλα αυτά, μεγάλο τμήμα του λαού, ιδιαίτερα στις πόλεις αυτές όπου καταγράφηκε και η σημαντικότερη συμμετοχή σε διαδηλώσεις κατά του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, που κλιμακώθηκαν το τελευταίο 10ήμερο (41 νεκροί, περισσότεροι από 3.000 τραυματίες), μποϊκόταρε τις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι γίνονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και δεν μπορούν να είναι ελεύθερες. Οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ και ζητούν άμεση παράδοση της εξουσίας από το στρατό σε μεταβατική πολιτική κυβέρνηση.

Τους δικούς τους όρους, εμμέσως πλην σαφώς, προσπαθούν να θέσουν και οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», υποστηρίζοντας ότι η μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα προκύψει από τις εκλογές. Καθώς είναι κοινή πεποίθηση ότι λόγω των εκτεταμένων ανθρωπιστικών τους δικτύων, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και το κόμμα τους θα εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών, διεκδικούν, ήδη, ανοιχτά τον τελευταίο λόγο στο τι μέλλει γενέσθαι, αφήνοντας, ουσιαστικά, μετέωρο το ποιος θα έχει τα ηνία της χώρας μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, την ώρα που οι διαδηλωτές ζητούν άμεσα να φύγει ο στρατός.

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, πάντως, στρατάρχης Ταντάουι, επιμένοντας στην «πεπατημένη» χειρισμού της λαϊκής οργής που όλοι είχαν συνηθίσει από τον Μουμπάρακ, χτες επανέλαβε ότι ο «στρατός είναι η ραχοκοκαλιά της Αιγύπτου, που κρατά ενωμένη τη χώρα», προέβλεπε «εμφύλιο και δεινά» σε περίπτωση που δεν εγκαταλείψει «ομαλά» την εξουσία και μίλησε για «ξένο δάκτυλο και ξένα συμφέροντα πίσω από τους διαδηλωτές»!

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Οι ανταγωνισμοί στο προσκήνιο

ΝΤΕΡΜΠΑΝ.-- Αλλη μία διεθνής συνδιάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές, που ξεκίνησε χτες στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, αναμένεται να αναλωθεί σε υποκριτικές «ανησυχίες» κυβερνητικών αξιωματούχων καπιταλιστικών χωρών και σε αντιπαραθέσεις μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών σχετικά με τους όρους μιας νέας διεθνούς συμφωνίας που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο που λήγει το 2012...

Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης που θα διαρκέσει δύο βδομάδες με τη συμμετοχή αρκετών χιλιάδων ξένων αξιωματούχων από 191 χώρες του ΟΗΕ, κάλεσε τους συνέδρους να επιδιώξουν την επίτευξη μιας νέας δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας που θα μειώνει τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οπως είχε γίνει πέρσι σε ανάλογη συνδιάσκεψη για το κλίμα στο Κανκούν του Μεξικού, έτσι και τώρα αναμένεται να καταγραφεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ανεπτυγμένες παλιές βιομηχανικές χώρες της Δύσης (ΗΠΑ, ΕΕ, Καναδάς) που επιδιώκουν την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας που θα οδηγεί αφενός στη μείωση των λεγόμενων αερίων του θερμοκηπίου, αλλά θα υποχρεώνει από την άλλη σε ανάλογες δεσμεύσεις για μειώσεις ρύπων αναπτυσσόμενες και ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία... Ο Καναδάς, πάντως, έχει ήδη ανακοινώσει πως σε ένα μήνα θα αποσυρθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο, παράδειγμα που αναμένεται να ακολουθήσουν σύντομα η Ρωσία και η Ιαπωνία. Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία θα επιδίωκαν παράταση της ισχύος του Πρωτοκόλου του Κιότο επειδή δεσμεύει ως επί το πλείστον τις παλιές καπιταλιστικές χώρες της Δύσης, στις οποίες έτσι κι αλλιώς οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος για το φαινόμενο του θερμοκηπίου...

ΙΡΑΚ
Νέα βομβιστική επίθεση

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κτίριο φυλακής όπου κρατούνται κυρίως μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων, είτε σουνιτικής είτε σιιτικής απόχρωσης, έγινε στόχος επίθεσης καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο, χτες νωρίς το πρωί, στην πόλη Τάτζι, κοντά στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 άνθρωποι και να τραυματιστούν 22. Τα περισσότερα θύματα είναι δεσμοφύλακες αλλά και συγγενείς κρατουμένων καθώς χτες ήταν η ημέρα που οι κρατούμενοι συναντούν τις οικογένειές τους. Οι ιρακινές αρχές δεν ήταν σε θέση, ακόμη χτες βράδυ, να διευκρινίσουν αν επρόκειτο για επίθεση που είχε ως απώτερο στόχο την πραγματοποίηση κάποιας μαζικής απόδρασης.

Πρόκειται, πάντως, για την τρίτη πολύνεκρη βομβιστική επίθεση μέσα στις τελευταίες πέντε ημέρες. Το Σάββατο, σε μπαράζ εκρήξεων σε διάφορα σημεία της ιρακινής πρωτεύουσας, σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 20, ενώ την Πέμπτη στη Βασόρα, στο νότο, από βομβιστική επίθεση με στόχο ένα αστυνομικό τμήμα σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 65. Οι επιθέσεις σημειώνονται λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση της αποχώρησης των τελευταίων αμερικανικών μάχιμων μονάδων, που αριθμούν 14.500 στρατιώτες. Στο Ιράκ θα παραμείνει σημαντικός αριθμός Αμερικανών στρατιωτικών ως εκπαιδευτές, σύμβουλοι κλπ.

ΡΩΣΙΑ
Τροχοδρόμηση επανεκλογής Πούτιν

Με την ανακήρυξή του ως επίσημου υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας» για το αξίωμα του Προέδρου της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν «τροχοδρόμησε» την περασμένη Κυριακή την επιστροφή του στον προεδρικό θώκο μετά τις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου του 2012, έπειτα από τέσσερα χρόνια στην πρωθυπουργία της χώρας.

Η ανακήρυξη, που έγινε μια μόλις βδομάδα πριν τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκέμβρη, είχε σαφή στόχο την ενίσχυση των εκλογικών ποσοστών της «Ενιαίας Ρωσίας», που επιδιώκει να κερδίσει πάνω από το 50% των ψηφοφόρων, που θα λάβουν μέρος στην κυριακάτικη πολιτική αναμέτρηση.

Ωστόσο, η προεκλογική περίοδος εξακολουθεί να είναι υποτονική, χωρίς μαζικές συγκεντρώσεις και πολιτικές ομιλίες, με μεγάλο ποσοστό των Ρώσων (γύρω στο 40%) να δείχνει πως δεν ενδιαφέρεται για την επιλογή μεταξύ των 7 μόλις πολιτικών κομμάτων, που οι αρχές επέτρεψαν την κάθοδό τους στις εκλογές. Η προαποφασισμένη εναλλαγή των αξιωμάτων του προέδρου και του πρωθυπουργού, ανάμεσα στους Πούτιν - Μεντβέντεφ, δυναμώνει στα λαϊκά στρώματα την αίσθηση πως όλα έχουν προαποφασιστεί.

Το γεγονός αυτό το ενισχύουν όχι μόνον τα εμπόδια που έχουν τεθεί σε κόμματα, όπως στο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) να κατέβουν στις εκλογές, αλλά κι από τα αξιοπερίεργα του ρωσικού εκλογικού νόμου, που μεταξύ άλλων προβλέπει την ψηφοφορία και με μεταφερόμενες κάλπες κι ηλεκτρονικά ψηφοδέλτια για το 10% των εκλογικών τμημάτων.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ