Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τροχοδρόμηση επανεκλογής Πούτιν

Με την ανακήρυξή του ως επίσημου υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας» για το αξίωμα του Προέδρου της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν «τροχοδρόμησε» την περασμένη Κυριακή την επιστροφή του στον προεδρικό θώκο μετά τις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου του 2012, έπειτα από τέσσερα χρόνια στην πρωθυπουργία της χώρας.

Η ανακήρυξη, που έγινε μια μόλις βδομάδα πριν τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκέμβρη, είχε σαφή στόχο την ενίσχυση των εκλογικών ποσοστών της «Ενιαίας Ρωσίας», που επιδιώκει να κερδίσει πάνω από το 50% των ψηφοφόρων, που θα λάβουν μέρος στην κυριακάτικη πολιτική αναμέτρηση.

Ωστόσο, η προεκλογική περίοδος εξακολουθεί να είναι υποτονική, χωρίς μαζικές συγκεντρώσεις και πολιτικές ομιλίες, με μεγάλο ποσοστό των Ρώσων (γύρω στο 40%) να δείχνει πως δεν ενδιαφέρεται για την επιλογή μεταξύ των 7 μόλις πολιτικών κομμάτων, που οι αρχές επέτρεψαν την κάθοδό τους στις εκλογές. Η προαποφασισμένη εναλλαγή των αξιωμάτων του προέδρου και του πρωθυπουργού, ανάμεσα στους Πούτιν - Μεντβέντεφ, δυναμώνει στα λαϊκά στρώματα την αίσθηση πως όλα έχουν προαποφασιστεί.

Το γεγονός αυτό το ενισχύουν όχι μόνον τα εμπόδια που έχουν τεθεί σε κόμματα, όπως στο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) να κατέβουν στις εκλογές, αλλά κι από τα αξιοπερίεργα του ρωσικού εκλογικού νόμου, που μεταξύ άλλων προβλέπει την ψηφοφορία και με μεταφερόμενες κάλπες κι ηλεκτρονικά ψηφοδέλτια για το 10% των εκλογικών τμημάτων.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ