Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Τεταμένη ηρεμία στην πρώτη ημέρα των εκλογών

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου

Συνεχίζονται οι λαϊκές διαμαρτυρίες
Συνεχίζονται οι λαϊκές διαμαρτυρίες
KAΪΡΟ.-

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και χωρίς επεισόδια βίας παρά το εξαιρετικά τεταμένο κλίμα κύλησε η χτεσινή πρώτη ημέρα των βουλευτικών εκλογών, των πρώτων μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ από την εξουσία. Η εκλογική διαδικασία θα συνεχιστεί και σήμερα ενώ χτες παρατάθηκε για ορισμένες ώρες προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ψηφοφόροι που σχημάτιζαν από νωρίς το πρωί τεράστιες ουρές, ακόμη και χιλιομέτρων, προϊδεάζοντας για μια μάλλον σημαντικότερη συμμετοχή από τα ελάχιστα ποσοστά που καταγράφονταν επί Μουμπάρακ.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στην Αίγυπτο κυμαίνονται μεταξύ 45 και 50 εκατομμυρίων. Η τρέχουσα διήμερη εκλογική διαδικασία αφορά τις εννιά από τις 27 εκλογικές περιφέρειες της χώρας και κυρίως τις πλέον πολυπληθείς, όπως το Κάιρο, η Αλεξάνδρεια, το Λουξόρ και το Πορτ Σάιντ. Εκτιμάται ότι στις περιφέρειες αυτές, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι φθάνουν τα 17,5 εκατομμύρια και από την ψήφο τους κρίνονται 168 από τις 498 έδρες της Κάτω Βουλής (άλλες δέκα κατανέμονται σε μειονότητες και διορίζονται οι κάτοχοί τους). Η διαδικασία για την Κάτω Βουλή θα ολοκληρωθεί με άλλες δύο διήμερες εκλογικές διαδικασίες και το συνολικό αποτέλεσμα θα δημοσιοποιηθεί μετά τις 11 του Γενάρη. Στις 29 του Γενάρη αρχίζει ανάλογη εκλογική διαδικασία, πάλι σε τρεις φάσεις, που θα ολοκληρωθεί στις 11 Μάρτη για την εκλογή της Ανω Βουλής.

Παρ' όλα αυτά, μεγάλο τμήμα του λαού, ιδιαίτερα στις πόλεις αυτές όπου καταγράφηκε και η σημαντικότερη συμμετοχή σε διαδηλώσεις κατά του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, που κλιμακώθηκαν το τελευταίο 10ήμερο (41 νεκροί, περισσότεροι από 3.000 τραυματίες), μποϊκόταρε τις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι γίνονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και δεν μπορούν να είναι ελεύθερες. Οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ και ζητούν άμεση παράδοση της εξουσίας από το στρατό σε μεταβατική πολιτική κυβέρνηση.

Τους δικούς τους όρους, εμμέσως πλην σαφώς, προσπαθούν να θέσουν και οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», υποστηρίζοντας ότι η μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα προκύψει από τις εκλογές. Καθώς είναι κοινή πεποίθηση ότι λόγω των εκτεταμένων ανθρωπιστικών τους δικτύων, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και το κόμμα τους θα εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών, διεκδικούν, ήδη, ανοιχτά τον τελευταίο λόγο στο τι μέλλει γενέσθαι, αφήνοντας, ουσιαστικά, μετέωρο το ποιος θα έχει τα ηνία της χώρας μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, την ώρα που οι διαδηλωτές ζητούν άμεσα να φύγει ο στρατός.

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, πάντως, στρατάρχης Ταντάουι, επιμένοντας στην «πεπατημένη» χειρισμού της λαϊκής οργής που όλοι είχαν συνηθίσει από τον Μουμπάρακ, χτες επανέλαβε ότι ο «στρατός είναι η ραχοκοκαλιά της Αιγύπτου, που κρατά ενωμένη τη χώρα», προέβλεπε «εμφύλιο και δεινά» σε περίπτωση που δεν εγκαταλείψει «ομαλά» την εξουσία και μίλησε για «ξένο δάκτυλο και ξένα συμφέροντα πίσω από τους διαδηλωτές»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ