Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σαρωτικές κυρώσεις από τον Αραβικό Σύνδεσμο

KΑΪΡΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας ενέκριναν, κατά πλειοψηφία, τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, την Κυριακή, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «παγώνουν» οι εμπορικές κρατικές συναλλαγές των αραβικών χωρών με τη Δαμασκό, «παγώνουν» τα έργα που γίνονται στη Συρία και χρηματοδοτούνται από τις αραβικές χώρες, «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία της συριακής κυβέρνησης στα αραβικά κράτη, διακόπτονται οι εμπορικές κρατικές συναλλαγές, με εξαίρεση τα είδη πρώτης ανάγκης, διακόπτεται κάθε συναλλαγή διά μέσου της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας, διακόπτονται οι εμπορικές αεροπορικές πτήσεις από και προς τη Δαμασκό και επιβάλλεται ταξιδιωτική απαγόρευση σε Σύρους αξιωματούχους, των οποίων ο κατάλογος δεν έχει ακόμη καταρτιστεί.

Σε αυτά τα μέτρα δε συναίνεσαν Λίβανος και Ιράκ, που δεν θα τα εφαρμόσουν (και είναι οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Δαμασκού), ενώ δεν περιλαμβάνονται, τουλάχιστον, επισήμως στους περιορισμούς οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι εκπρόσωποι των δύο αραβικών χωρών δεν συμφώνησαν με την κυρίαρχη εκτίμηση στο Σύνδεσμο ότι «αν ο αραβικός κόσμος δεν δώσει τέλος στο αιματοκύλισμα στη Συρία, τότε θα αφεθεί περιθώριο για ξένη επέμβαση».

Εντονα αντέδρασε στις κυρώσεις η Δαμασκός, με τον υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, να αντιστρέφει το επιχείρημα του ομολόγου του από το Κατάρ για να επισημάνει ότι «η επιλογή της επιβολής κυρώσεων από τον Αραβικό Σύνδεσμο σε ένα μέλος του διεθνοποιεί τη συριακή κρίση και στρώνει το έδαφος για ξένη επέμβαση αντί για αποφυγή της». Υποστήριξε ότι η απόφαση των κυρώσεων «κλείνει την πόρτα σε κάθε πιθανότητα συμφωνίας» και αποτελεί «κήρυξη οικονομικού πολέμου». Κατέληξε ότι πρόκειται για «πολιτικά υποκινούμενη απόφαση που θα πλήξει το συριακό λαό και όχι τους ηγέτες».

Μεγάλη διαδήλωση καταδίκης των κυρώσεων πραγματοποίησαν δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης στη Δαμασκό όσο και στο Χαλέπι. Την ίδια ώρα, Μπαχρέιν και Κατάρ, επικαλούμενα την αστάθεια εντός Συρίας, καλούσαν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ πηγές προσκείμενες στις Βρυξέλλες διέρρεαν ότι η ΕΕ συμφώνησε, ήδη, σε επιπλέον οικονομικές και πετρελαϊκές κυρώσεις, που θα εγκριθούν επισήμως την Πέμπτη. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται η απαγόρευση μακρο-οικονομικής υποστήριξης των εμπορικών συναλλαγών με τη Συρία - με εξαίρεση τα φάρμακα και τα τρόφιμα - και η απαγόρευση έκδοσης δανείων προς τη Συρία.

Διπλωματικές «αναβαθμίσεις»

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ συντήρησε τους εξαιρετικά υψηλούς τόνους, εκτιμώντας ότι «οι μέρες του Ασαντ είναι μετρημένες». Ο Ζιπέ πρότεινε, μάλιστα, στις Βρυξέλλες να προσκληθεί στη Σύνοδο της Πέμπτης και η Τουρκία λόγω «του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει στην άσκηση πιέσεων προς τη Συρία» - χωρίς φυσικά ν' αναφερθεί στις περιφερειακές της επιδιώξεις. Την τιμητική της είχε η Αγκυρα και στον Αραβικό Σύνδεσμο, όπου επίσης επαινέθηκε η στάση, ενώ η τουρκική ηγεσία έσπευσε να δεσμευτεί ότι επίσης θα εφαρμόσει τις κυρώσεις που αποφάσισε ο Σύνδεσμος.

Τέλος, για συστηματική διάπραξη εγκλημάτων πολέμου καταγγέλλει το συριακό στρατό έκθεση επιτροπής του ΟΗΕ επικαλούμενη μαρτυρίες. Αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι στα μέλη της επιτροπής δεν επιτράπηκε η είσοδος στη Συρία, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν συλλέξει καμία απόδειξη ιδίοις όμμασι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ