ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Αφοσιωμένη πλήρως στη χρεοκοπία του λαού

Υμνοι στην «οικονομική διακυβέρνηση» από τον Λ. Παπαδήμο. Ανησυχία από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μην τυχόν διαλυθεί η καπιταλιστική Ευρωζώνη

«Ιδιαίτερα επωφελείς για τη χώρα» χαρακτήρισε χτες ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 26ης Οκτώβρη για το ελληνικό χρέος και επανέλαβε τη δική του δέσμευση, αλλά και των κομμάτων που τον στηρίζουν, να υλοποιήσει αυτές τις αποφάσεις, «καθώς και την οικονομική πολιτική που απορρέει από αυτές». Επί της ουσίας, παραδέχτηκε ότι η συγκρότηση της συγκυβέρνησης έγινε για να γλιτώσει η ντόπια πλουτοκρατία από το ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός ευρώ, καθώς και για να προωθηθεί με αποτελεσματικότητα η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, με το λαό να πληρώνει το μάρμαρο.

Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπιστεί με την «ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη και την βαθύτερη ενοποίησή της», εγκρίνοντας πλήρως τα σχέδια για παραπέρα αντιδραστικοποίηση της ΕΕ και της Ευρωζώνης, σε βάρος του λαού. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς τραπεζίτες για το λεγόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, είπε ότι είναι μια «σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία» και γι' αυτό «δεν θα ήταν ούτε σκόπιμο, ούτε υπεύθυνο, όσο αυτή η διαπραγμάτευση εξελίσσεται, να δημοσιοποιήσουμε στοιχεία που αφορούν τις εθνικές μας θέσεις».

Για το δίκαιο που θα διέπει τις δανειακές συμβάσεις, είπε ότι «δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα των πιστωτών να διέπονται από το αγγλοσαξονικό δίκαιο», αλλά πρόσθεσε ότι «είναι ένα σημαντικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης, το οποίο θα συνεκτιμηθεί στο σύνολο των παραμέτρων που θα διέπουν την τελική συμφωνία με τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα».

Ο Λ. Παπαδήμος υπερασπίστηκε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λέγοντας ότι οι παρεμβάσεις της, δηλαδή η παροχή φτηνού χρήματος στις τράπεζες, «είχαν θετικές συνέπειες στη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και διευκόλυναν κατά το δυνατόν τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας», του ντόπιου δηλαδή κεφαλαίου, ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος δεν είναι «αντίθετος σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία πλέον είναι αναγκαία». Ο πρωθυπουργός, τέλος, κάλυψε τις πρόσφατες αντικομμουνιστικές αθλιότητες του Θ. Πάγκαλου.

Ο Α. Τσίπρας στην Ερώτησή του εμφανίστηκε να αγωνιά για την τύχη της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι αυτή «βρίσκεται ένα βήμα πριν τη διάλυση και την καταστροφή». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί «δηλητηριώδεις και καταστροφικές λύσεις» και να εφαρμόσει τη συμφωνία της 26ης Οκτώβρη, που εκτός των άλλων είναι για την Ευρώπη «ένα ακόμα βήμα στην άβυσσο». Απευθυνόμενος στον Λ. Παπαδήμο είπε χαρακτηριστικά ότι «εάν πραγματικά πιστεύετε - και εγώ νομίζω ότι το πιστεύετε - στην αναγκαιότητα διάσωσης του ευρώ, τότε δεν έχετε παρά να πείτε ρητά ότι δεν θα εφαρμόσετε τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου γιατί δεν υπάρχουν αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιπολιτευτικά φούμαρα για να κρύψει τη συνενοχή

Υπερψηφίζει τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και διαρρέει ότι περιέχει μέτρα με τα οποία διαφωνεί!

Το θέατρο της δήθεν «αντιπολίτευσης» επιμένει να παίζει η ηγεσία της ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τα εξοντωτικά μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου». Αποκορύφωμα της άθλιας φαρσοκωμωδίας που παίζει είναι η στάση της απέναντι στον προϋπολογισμό. Ενώ υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό και τους αντιδραστικούς νόμους που τον συνοδεύουν (πολυνομοσχέδιο, μεσοπρόθεσμο), την ίδια στιγμή πουλάει φούμαρα ισχυριζόμενη ότι η υπερψήφιση του προϋπολογισμού είναι διαδικαστικό θέμα και πως η ίδια διατηρεί τις επιφυλάξεις της!

Τη φαιδρή αυτή επιχειρηματολογία αναπαράγει χτεσινό σημείωμα της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού στο οποίο σημειώνεται ότι «στον προϋπολογισμό του 2012, η ψήφιση του οποίου συνιστά επιβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης στη μεταβατική κυβέρνηση, περιλαμβάνονται ήδη ψηφισμένα μέτρα από την προηγούμενη κυβέρνηση Παπανδρέου, με το μεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο». Επισημαίνεται ακόμα ότι «οι ενστάσεις της ΝΔ στα μέτρα αυτά δεν αίρονται με την ψήφο στον προϋπολογισμό. Εμείς διαφωνήσαμε με πολλά από τα μέτρα που περιέχει. Τώρα είναι διαδικαστικό θέμα η επαναψήφισή του»..!

Την ίδια στιγμή, διά του εκπροσώπου Τύπου, συνεχίζει να σηκώνει κουρνιαχτό γύρω από ανούσιες λεπτομέρειες εφαρμογής του αντεργατικού μέτρου της εργασιακής εφεδρείας, προκειμένου να αποκρύψει την πλήρη στήριξη που προσφέρει η ΝΔ για την υλοποίησή του. Επικαλούμενος τις εξαιρέσεις «ημετέρων» από την εφεδρεία και παράνομες προσλήψεις ο Γ. Μιχελάκης κάλεσε χτες τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα «...αντί να προστατεύει κομματικές μεθοδεύσεις, οφείλει να ανακαλέσει τα αποτελέσματά τους». Συντηρώντας την ανούσια κοκορομαχία έκανε λόγο για οκτώ διορισμούς μετακλητών υπαλλήλων, εκ των οποίων τέσσερις στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου.

Από την άλλη όμως έσπευσε να επικροτήσει τα νέα προκλητικά δώρα της κυβέρνησης προς τους εφοπλιστές, που περιλαμβάνονται σε σχετικό νομοσχέδιο. «Είναι θετικό το γεγονός ότι, έστω και με καθυστέρηση, γίνονται πράξη δύο καίριας σημασίας προτάσεις της ΝΔ και του Αντ. Σαμαρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου διευκρινίζοντας ότι η πρώτη αφορά στην πλήρη άρση του «καμποτάζ» και η δεύτερη στη μείωση της εθνικής συμμετοχής στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Την ουσιαστική συμμετοχή της ΝΔ στη συγκυβέρνηση και τη στήριξη στο έργο της ανέδειξε εκ νέου ο Δ. Αβραμόπουλος.«Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση δεν είναι διακοσμητική αλλά ουσιαστική. Δεν είναι μία κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ή ΛΑ.Ο.Σ. Είναι μία κυβέρνηση Παπαδήμου» τόνισε (στον «Real FM»). Τέλος, θέματα εκλογικών διαδικασιών συζήτησε με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτση, ο Α. Λυκουρέντζος, επιχειρώντας ταυτόχρονα να ενισχύσει τη θέση περί μεταβατικής κυβέρνησης. Ο γραμματέας της ΝΔ έθεσε ζήτημα ανανέωσης των εκλογικών καταλόγων των ετεροδημοτών.

ΠΑΣΟΚ
Ενιαίος στόχος η αναβάπτιση της σοσιαλδημοκρατίας

Θέλουν το λαϊκό κόσμο στη στρούγκα της πολιτικής του κεφαλαίου, την οποία υπηρετούν

Την ιδεολογική «επανατοποθέτηση» του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της «κεντροαριστεράς», ώστε από νέα αφετηρία να επιχειρήσει την εξαπάτηση του λαού, για τον εγκλωβισμό του στους κόλπους της σοσιαλδημοκρατίας, προτείνουν στελέχη του κόμματος. Την ίδια ώρα, πάνω από τους μισούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καλούν τον Γ. Παπανδρέου να ανοίξει τις εσωκομματικές διαδικασίες για την επόμενη μέρα, αμέσως μετά την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου της τρόικας.

Υπέρ ενός «ριζικού μετασχηματισμού» του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ανδρουλάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Εννέα», λέγοντας όμως ότι δε γνωρίζει αν ο Γ. Παπανδρέου θα εγκαταλείψει την ηγεσία. Εξέφρασε την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παρουσιάσει προεκλογικά «μία άλλη αφήγηση (...) με νέα πρόσωπα και με πειστικότητα» και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να πληγεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, γιατί παρότι είναι μεταβατική, μπορεί να χρειαστεί να παίξει έναν ιστορικό ρόλο». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι αυτό που ζούμε στην Ελλάδα είναι μία «συντεταγμένη ελεγχόμενη πτώχευση που βάζει ένα δείκτη ασφαλείας» και τόνισε ότι τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα.

«Δεν είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να πάει στις εκλογές με την ίδια προγραμματική και ιδεολογική πλατφόρμα», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο βουλευτής Κ. Καρτάλης, που σημείωσε ότι οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεκινήσουν πριν τις εκλογές. Την «επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ» ζήτησε ο βουλευτής Λ. Γρηγοράκος με συνέντευξή του στο «ΦΛΑΣ», ενώ στον ίδιο σταθμό ο ομόλογός του Δ. Καρύδης σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί «ένα τεράστιο πλήγμα στην ταυτότητα και τη φυσιογνωμία του» και πρέπει να προχωρήσει «σε ειλικρινή αποτίμηση της πορείας» του. Η βουλευτής Σ. Γιαννακά είπε ότι «δεν μπορούμε να πάμε στις εκλογές ούτε με τα ίδια υλικά ούτε με τα ίδια συνθήματα» και ο επίσης βουλευτής Π. Ρήγας σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πορευτεί με τα σημερινά του χαρακτηριστικά ούτε μία μέρα παραπέρα».

Δραστηριότητα Επιτροπών Ειρήνης
  • Εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα πραγματοποιήσει σήμερα Σάββατο, η Επιτροπή Ειρήνης Δραπετσώνας, στις 6 μ.μ.στο Α' ΚΑΠΗ Δραπετσώνας (Πόντου 60).
  • Εκδήλωση με θέμα: «Η κρίση, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τα καθήκοντα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος», διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Συκεών Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Συκεών. Θα μιλήσει ο Γιώργος Χαβατζάς, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.
  • Την ετήσια συνεστίασή της πραγματοποιεί η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, την Κυριακή, 11 Δεκέμβρη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο κέντρο διασκέδασης «ΤΖΑΝΗΣ», στο δρόμο από Χαριλάου προς Θέρμη, (λεωφορείο 66, στάση «Αστυνομία»).
Στο Σάο Πάολο αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ

Στη διήμερη διεθνή συνάντηση κινημάτων ειρήνης με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ειρήνη», που ολοκληρώνεται σήμερα 3 Δεκέμβρη, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, συμμετέχει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσσος. Στη συνάντηση παίρνουν μέρος κινήματα ειρήνης της Βραζιλίας (Cebra-Paz), που είναι και ο οργανωτής, της Κούβας, της Αργεντινής, του Παναμά, της Δομινικανής Δημοκρατίας, της Ιαπωνίας, της Σερβίας, της Παλαιστίνης και της Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ