Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Αφοσιωμένη πλήρως στη χρεοκοπία του λαού

Υμνοι στην «οικονομική διακυβέρνηση» από τον Λ. Παπαδήμο. Ανησυχία από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μην τυχόν διαλυθεί η καπιταλιστική Ευρωζώνη

«Ιδιαίτερα επωφελείς για τη χώρα» χαρακτήρισε χτες ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 26ης Οκτώβρη για το ελληνικό χρέος και επανέλαβε τη δική του δέσμευση, αλλά και των κομμάτων που τον στηρίζουν, να υλοποιήσει αυτές τις αποφάσεις, «καθώς και την οικονομική πολιτική που απορρέει από αυτές». Επί της ουσίας, παραδέχτηκε ότι η συγκρότηση της συγκυβέρνησης έγινε για να γλιτώσει η ντόπια πλουτοκρατία από το ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός ευρώ, καθώς και για να προωθηθεί με αποτελεσματικότητα η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, με το λαό να πληρώνει το μάρμαρο.

Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπιστεί με την «ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη και την βαθύτερη ενοποίησή της», εγκρίνοντας πλήρως τα σχέδια για παραπέρα αντιδραστικοποίηση της ΕΕ και της Ευρωζώνης, σε βάρος του λαού. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς τραπεζίτες για το λεγόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, είπε ότι είναι μια «σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία» και γι' αυτό «δεν θα ήταν ούτε σκόπιμο, ούτε υπεύθυνο, όσο αυτή η διαπραγμάτευση εξελίσσεται, να δημοσιοποιήσουμε στοιχεία που αφορούν τις εθνικές μας θέσεις».

Για το δίκαιο που θα διέπει τις δανειακές συμβάσεις, είπε ότι «δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα των πιστωτών να διέπονται από το αγγλοσαξονικό δίκαιο», αλλά πρόσθεσε ότι «είναι ένα σημαντικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης, το οποίο θα συνεκτιμηθεί στο σύνολο των παραμέτρων που θα διέπουν την τελική συμφωνία με τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα».

Ο Λ. Παπαδήμος υπερασπίστηκε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λέγοντας ότι οι παρεμβάσεις της, δηλαδή η παροχή φτηνού χρήματος στις τράπεζες, «είχαν θετικές συνέπειες στη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και διευκόλυναν κατά το δυνατόν τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας», του ντόπιου δηλαδή κεφαλαίου, ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος δεν είναι «αντίθετος σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία πλέον είναι αναγκαία». Ο πρωθυπουργός, τέλος, κάλυψε τις πρόσφατες αντικομμουνιστικές αθλιότητες του Θ. Πάγκαλου.

Ο Α. Τσίπρας στην Ερώτησή του εμφανίστηκε να αγωνιά για την τύχη της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι αυτή «βρίσκεται ένα βήμα πριν τη διάλυση και την καταστροφή». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί «δηλητηριώδεις και καταστροφικές λύσεις» και να εφαρμόσει τη συμφωνία της 26ης Οκτώβρη, που εκτός των άλλων είναι για την Ευρώπη «ένα ακόμα βήμα στην άβυσσο». Απευθυνόμενος στον Λ. Παπαδήμο είπε χαρακτηριστικά ότι «εάν πραγματικά πιστεύετε - και εγώ νομίζω ότι το πιστεύετε - στην αναγκαιότητα διάσωσης του ευρώ, τότε δεν έχετε παρά να πείτε ρητά ότι δεν θα εφαρμόσετε τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου γιατί δεν υπάρχουν αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγαλώνουν τα αδιέξοδα και οι ανταγωνισμοί (2012-02-25 00:00:00.0)
Συζητάει σήμερα για 6η δόση και EFSF (2011-11-29 00:00:00.0)
Η «βιωσιμότητα» ενός... βίου αβίωτου! (2011-11-26 00:00:00.0)
Αγχος ...για την Ευρωζώνη (2011-11-25 00:00:00.0)
Δηλητηριάζει το λαό με την αστική προπαγάνδα (2011-11-17 00:00:00.0)
Αλλαγές στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (1996-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ