Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει στο χαράτσι για τα ακίνητα

Σε διευκρινιστική εγκύκλιο προβλέπεται ότι θα επιβάλλονται χαράτσια και σε ανάπηρους με ποσοστό πάνω από 80%, άνεργους, νεοαπολυόμενους

Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα χαράτσια που στέλνονται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στο μέτρο
Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα χαράτσια που στέλνονται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στο μέτρο
Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το χαράτσι για τα ακίνητα που στέλνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Με αυτήν κλιμακώνονται οι εκβιασμοί της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Καρατζαφέρη στα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, αφού επιμένουν στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που δεν πληρωθούν τα χαράτσια. Και φτάνουν στο σημείο να εμπαίζουν ακόμα και τους ανάπηρους με ποσοστό πάνω από 80%, στέλνοντάς τους σε μια σειρά υπηρεσίες για να επιβεβαιώσουν ότι είναι ανάπηροι και εάν τους κοπεί το ρεύμα θα κινδυνεύσει η ζωή τους. Ακόμα, αξιώνουν το χαράτσι και από τους μέχρι και 1 χρόνο στα επίσημα κιτάπια της ανεργίας, δηλαδή για όλους τους νεοαπολυόμενους.

Ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί. Να μην πληρώσει το χαράτσι. Να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας μέσα από τα συνδικάτα, τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές ώστε να μην περάσει το βάρβαρο αντιλαϊκό μέτρο. Ηδη, αυτός ο αγώνας που έχει ξεκινήσει έχει θορυβήσει την κυβέρνηση και γι' αυτό επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών με τις δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις για ορισμένες ομάδες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που κοινοποίησε το υπουργείο:

1. Σε 80 μέρες μετά την έκδοση του λογαριασμού, κόβουν το ηλεκτρικό ρεύμα αν δεν πληρωθεί και το χαράτσι.

2. Το «μειωμένο» χαράτσι (0,50 ευρώ στο τ.μ.)! αφορά στους ανάπηρους με ποσοστό πάνω από 80%. «Ενδεικτικά», η κυβερνητική εγκύκλιος αναφέρει «άτομα με εγκεφαλική παράλυση, με σοβαρή νοητική αναπηρία, σύνδρομο ντάουν κ.ά.». Καμία αναστολή του χαρατσιού δεν προβλέπεται ούτε και για αυτές τις κατηγορίες παρά μόνο «αναστολή διακοπής ηλεκτροδότησης». Και αυτό μόνο σε περιπτώσεις που «αποδεικνύεται ότι η διακοπή ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους», αναφέροντας συγκεκριμένα την περίπτωση «χρήστη που υποστηρίζεται μηχανικά». «Αρμόδιο όργανο για τη διαπίστωση των προϋποθέσεων είναι τριμελής επιτροπή που θα λειτουργεί σε κάθε Εφορία (ένας εφοριακός, ένας κοινωνικός λειτουργός και ένας αστυνομικός». Στη δικαιοδοσία της Επιτροπής είναι η «διευκόλυνση» με την καταβολή του χαρατσιού σε δόσεις!

3. Για τα «λάθη» στους υπολογισμούς τους (επιφάνεια, παλαιότητα, τιμή ζώνης) καλούν τους ενδιαφερόμενους να περάσουν από τον αρμόδιο δήμο μέχρι τις 20 Γενάρη 2012. Οι δήμοι διαβιβάζουν τις καταστάσεις στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και από εκεί διαβιβάζονται στη ΔΕΗ. Εφόσον διαπιστωθεί το «λάθος» αφαιρούν το ποσό από το χαράτσι του 2012, χωρίς να διευκρινίζουν ούτε το πότε ακριβώς, για παράδειγμα αν θα κάνουν την «επιστροφή» κατά το καλοκαίρι ή στα επόμενα Χριστούγεννα. Το κόλπο θυμίζει τις περυσινές αποδείξεις λιανικής αλλά στη συνέχεια όταν είδαν ότι δεν τους συμφέρουν οι «επιστροφές» προχώρησαν σε μπαράζ «διορθωτικών μέτρων»

4. Για το 2011 και προκειμένου να μην κόψουν το ρεύμα υποχρεώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώσουν ολόκληρο το αναγραφόμενο ποσό ακόμη και στην περίπτωση «λάθους υπολογισμού»

5. Απαλλαγές προβλέπονται για αλλοδαπές εταιρείες με λεγόμενους «κονωνικούς σκοπούς», συγκεκριμένα για «εκπαιδευτικούς, καλλιτεχνικούς, θρησκευτικούς κ.ά.». Επίσης, σε τιμολόγια βιομηχανικής και γεωργικής χρήσης, καθώς και για το 35% της επιφάνειας των ξενοδοχείων.

Η συζήτηση στο ΣτΕ

Συζητήθηκαν χτες στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι προσφυγές κατά του χαρατσιού. Η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες. Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι το «χαράτσι» δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου που αντίκειται στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Αντίθετα, οι νομικοί εκπρόσωποι του δημοσίου επιδόθηκαν σε κινδυνολογίες αναφέροντας ότι το μέτρο είναι το επιεικέστερο δυνατό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα περικόπτονταν κι άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις. Μάλιστα, μια συνήγορος του δημοσίου υποστήριξε ότι το ακίνητο έχει την αξία του και θα πρέπει να φορολογείται, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι έχουμε νέο φόρο και όχι τέλος. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του ΣτΕ Π. Πικραμένος, ο οποίος εξέφρασε την απορία του λέγοντας «και μέχρι πού θα φτάσει η φορολογία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ