Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Βήμα το βήμα σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση

Στην επιφάνεια πλευρές της «οικονομικής διακυβέρνησης», ενόψει της συνάντησης Μέρκελ Σαρκοζί και της Συνόδου Κορυφής

Τα ζόρια στην αστική διαχείριση της κρίσης δείχνουν οι διεργασίες για την αναμόρφωση της ΕΕ σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση
Τα ζόρια στην αστική διαχείριση της κρίσης δείχνουν οι διεργασίες για την αναμόρφωση της ΕΕ σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση
Επίδειξη της αποφασιστικότητάς τους να οξύνουν την επίθεση κατά των λαών, κάνουν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη βδομάδα οι κυβερνήσεις της ΕΕ, με μπροστάρη τη Γαλλία και τη Γερμανία, χωρίς όμως να μπορούν να αποκρύψουν ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται, στο φόντο της διαμάχης για το ποια αστική τάξη θα βγει λιγότερο λαβωμένη από τη βαθιά κρίση.

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας καλλιεργούν κλίμα λήψης νέων αποφάσεων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι απαράβατη προϋπόθεση για την επίτευξη ενός προσωρινού συμβιβασμού στο ζήτημα της χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων χωρών. Μέρκελ και Σαρκοζί, που συναντώνται τη Δευτέρα στο Παρίσι, εμφανίστηκαν να ταυτίζονται στην ταχεία υλοποίηση των προαποφασισμένων μέτρων, αλλά όχι και στο ρόλο της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στη δανειοδότησή τους χώρες της Ευρωζώνης σε κρίση.

«Χρειαζόμαστε δημοσιονομική πειθαρχία και έναν αποτελεσματικό μηχανισμό διαχείρισης της κρίσης», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ μιλώντας χτες στο γερμανικό κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τροποποιήσουμε τις συνθήκες ή να καταρτίσουμε νέες». Η επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης είναι μία διαδικασία που θα πάρει χρόνια, εκτίμησε η ίδια, ενώ επανέλαβε ότι τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν λύση. Τα ευρωομόλογα, είπε, θα προκύψουν αβίαστα, «μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες» και εξήγησε ότι εκείνο που χρειάζεται για την ώρα η Ευρώπη είναι «δεσμευτικοί δημοσιονομικοί κανόνες».

Η Μέρκελ προανήγγειλε «σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ένωσης», ενώ τάχθηκε υπέρ της παραπομπής των παραβατών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γεγονός που προϋποθέτει αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. Οπως είπε, θα ήταν «καλύτερο να ξανασυντάσσονταν οι συνθήκες, αλλά η Γερμανία στη σύνοδο θα πάει με θέση την περιορισμένη αλλαγή των συνθηκών» με στοιχείο - κλειδί ένα νέο ευρωπαϊκό «χρεόφρενο». Παράλληλα, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης «πρέπει να πράξουν με το EFSF ό,τι είναι δυνατόν να γίνει» και «να πάψουν να υποτιμούν τη δυνατότητα του Ταμείου διάσωσης, αν θέλουν να βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης χρέους», όπως την αποκάλεσε.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες των γερμανικών θέσεων, όπως θα δημοσιοποιηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη βδομάδα, η Μέρκελ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη και πως η ΕΚΤ έχει άλλη αποστολή από ό,τι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (FED), καθώς είναι αρμόδια για τη σταθερότητα του ευρώ. Αναφερόμενη στην Ελλάδα, είπε ότι «η νέα κυβέρνηση δεσμεύθηκε με μια πολυκομματική κυβέρνηση να δρομολογήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και έτσι εκταμιεύθηκε η 6η δόση. Τώρα είναι η ώρα της εφαρμογής. Τον Δεκέμβριο θα μιλήσουμε για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας».

Ανησυχούν για τα ευρωμονοπώλια

Για την ανάγκη «επανίδρυσης» της ΕΕ είχε μιλήσει λίγες ώρες νωρίτερα ο Ν. Σαρκοζί, τονίζοντας ότι μια νέα Συνθήκη που θα διέπει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών - μελών είναι απαραίτητη για την προστασία της θέσης της ΕΕ στον κόσμο, εννοώντας προφανώς την προστασία της ανταγωνιστικότητας των ευρωμονοπωλίων. Ο Σαρκοζί μίλησε για μια νέα συνθήκη που θα επιβάλλει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο προς υποστήριξη των κρατών που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσκολία και τη λήψη αποφάσεων στη ζώνη του ευρώ με πλειοψηφία αντί ομοφωνίας.

Μιλώντας από την Τουλόν το βράδυ της Πέμπτης, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε πως το ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει εάν δεν έλθουν κοντά οι οικονομίες της Ευρωζώνης με τη Γαλλία και τη Γερμανία να διαδραματίζουν ρόλο - κλειδί προς διασφάλιση «μιας ζώνης σταθερότητας». Ωστόσο, απέρριψε έλεγχο και έγκριση των εθνικών προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την κυριαρχία της.

Η Βρετανία δεν είναι πεπεισμένη ότι η ΕΕ χρειάζεται να προχωρήσει σε αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον, μετά τις συνομιλίες που είχε χτες στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο αναφορικά με τα σχέδια για στενότερη οικονομική διακυβέρνηση. Οπως ανέφερε, αν τελικά προχωρήσει η πρόταση της αλλαγής των συνθηκών, η Βρετανία θα εξασφαλίσει ότι διασφαλίζονται τα συμφέροντά της.

Αντανακλώντας τις βλέψεις μερίδων της γερμανικής πλουτοκρατίας και δείχνοντας τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel επιτίθεται στην κυβέρνηση ότι με την πολιτική της θέτει σε κίνδυνο το ευρώ. Οπως αναφέρει «η εμπιστοσύνη των αγορών στις χώρες της Ευρωζώνης εξαφανίζεται, ακόμη και οι οικονομικά ικανές χώρες δεν μπορούν να δανειστούν. Εάν συνεχιστεί η καθοδική πορεία, τότε η νομισματική ένωση θα ανήκει σύντομα στο παρελθόν. Παρόλα αυτά, η γερμανική κυβέρνηση αρνείται όλες τις λύσεις και έτσι γίνεται η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ».

Η πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει φτάσει σε ένα σημείο, όπου απαιτείται μια «συλλογική, αποφασιστική» λύση από τις ευρωπαϊκές χώρες, υποστήριξε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η αύξηση του κόστους δανεισμού ολοένα και περισσότερων κρατών στην Ευρωζώνη, δείχνει πως εξαπλώνεται η κρίση, δήλωσε η Λαγκάρντ στο πλαίσιο συνέντευξής της στον τηλεοπτικό σταθμό «Globo News». «Ο κίνδυνος της μετάδοσης που όλοι φοβόντουσαν υλοποιήθηκε», εκτίμησε, συμπληρώνοντας ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να διαδραματίσει πιο δεσμευτικό ρόλο στην κρίση της Ευρωζώνης.

Δάνειο στο ΔΝΤ για να δανείσει την ΕΕ

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επεξεργάζεται σχέδιο για την ενίσχυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να λειτουργήσει ως καταλύτης στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των G20, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του Ταμείου, προτείνοντας λύσεις ώστε να μη χρειαστεί για τις ΗΠΑ να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οι ιδέες που έπεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι, είναι η ενίσχυση ρευστότητας του ΔΝΤ μέσω δανείων που θα του χορηγούνταν από χώρες - μέλη της Ευρωζώνης που δεν έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές στην κρίση, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τη Γερμανία. Ο δανεισμός της Ευρωζώνης, μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με πόρους από ευρωπαϊκές κεντρικές Τράπεζες μπορεί να φτάσει τα 200 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Στη συνάντηση της 29ης Νοέμβρη, όπου παρευρέθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατάρτισης του σχεδίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Η ανάγκη ενός νέου εργαλείου για τον περιορισμό της κρίσης, προέκυψε καθώς απέτυχαν οι προσπάθειες ενίσχυσης του EFSF στα 1 τρισ. ευρώ. Βάσει της πρότασης, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα ανακυκλώνουν κεφάλαια μέσω του ΔΝΤ, με τα οποία πιθανότατα θα στηρίξουν προληπτικά προγράμματα παροχής δανείων στην Ιταλία ή την Ισπανία, δηλαδή τις χώρες που κρίνονται ως οι πιο ευάλωτες στη μετάδοση της κρίσης αυτή τη στιγμή.

Το ευρώ θα βυθιστεί στο ένα προς ένα έναντι του δολαρίου στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί η ολλανδική τράπεζα ING και, με σημείωμα προς τους πελάτες της, δηλώνει ότι μια πλήρη διάσπαση της ένωσης θα έπληττε την παραγωγή της Ευρωζώνης περισσότερο από ό,τι έκανε η καταστροφή της Lehman Brothers το Σεπτέμβρη του 2008. Οι γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και οι οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, εκτιμά η τράπεζα.

Νέο «πακέτο» στην Κύπρο

Συναίνεση για νέα οικονομικά μέτρα, στο όνομα της «δημοσιονομικής εξυγίανσης», υπήρξε στη χτεσινή σύσκεψη των υπουργών της κυπριακής κυβέρνησης, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Τα μέτρα έρχονται σε συνέχεια προηγούμενου πακέτου και πλήττουν κυρίως μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και αυτοαπασχολούμενους.

Αφορούν, μεταξύ άλλων, το πάγωμα των μισθών (προσαυξήσεις και Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή) των εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για τα επόμενα δύο χρόνια, έκτακτη εισφορά των ιδιωτικών υπαλλήλων ανάλογα με τις κλίμακες και τα ποσοστά που ισχύουν για τους δημόσιους υπαλλήλους επίσης για δύο χρόνια και των αυτοαπασχολούμενων. Στα υπό διαμόρφωση μέτρα, περιλαμβάνεται ακόμα η αύξηση του συντελεστή του φόρου επί των κερδών από 17% σε 20%, η αύξηση του ΦΠΑ από 15% σε 17% και επανεξετάζονται ορισμένα επιδόματα.

Στα «μέτρα ανάπτυξης», όπως τα παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων φορολογικά κίνητρα για το κεφάλαιο να επενδύσει τα κέρδη του, επίσπευση υλοποίησης έργων προτεραιότητας του ιδιωτικού τομέα, καθώς και προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ