ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Εντείνεται η δράση για τις 20 Δεκέμβρη

Η συγκέντρωση της Αθήνας θα γίνει στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 6 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Εντείνονται οι προετοιμασίες σε όλη τη χώρα για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που καλούν ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ και ΜΑΣ, για την προστασία των ανέργων στις 20 Δεκέμβρη.

Για την Αθήνα το συλλαλητήριο έχει οριστεί στην Ομόνοια στις 6 μ.μ. και για τη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Ξεχωριστή είναι η κινητοποίηση που προετοιμάζουν οι ταξικές δυνάμεις των ναυτεργατών. Την Τρίτη, 20 Δεκέμβρη, στις 11.30 το πρωί οι άνεργοι ναυτεργάτες με φασολάδα, κρεμμύδι και κρασί, θα στρώσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους έξω από τον Οίκο Ναύτη στην πλατεία Τερψιθέας στον Πειραιά. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 10.30 το πρωί, θα γίνει σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ, την οποία διοργανώνουν από κοινού η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών και οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ).

Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ της οδού Δωδεκανήσου στο κέντρο της πόλης, προγραμματίζει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί.

Η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ανακοίνωσε πολύμορφη δραστηριότητα με κορύφωση την 20ή Δεκέμβρη. Στις 18 Δεκέμβρη, έχει αποφασιστεί Μέρα Παλλεσβιακής εξόρμησης, και στις 19 Δεκέμβρη Μέρα κλαδικής δραστηριότητας, με κορύφωση τη σύσταση επιτροπών ανέργων στα ταξικά σωματεία.

Στο μεταξύ, διοργανώνονται οι εξής συσκέψεις:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, σήμερα Παρασκευή 16 Δεκέμβρη, στις 5.30 μ.μ.

-- Η Επιτροπή Ανέργων Εμποροϋπαλλήλων, στην Αθήνα, την Κυριακή 18 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του σωματείου (Αγ. Φιλοθέης 5β).

Στη δράση έχουν μπει δυναμικά και οι Λαϊκές Επιτροπές. Συγκεκριμένα, μαζικοί φορείς της Νέας Σμύρνης προχωρούν στη συγκρότηση Επιτροπής Ανέργων, σε σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών (Σαράντα Εκκλησιών 61).

Η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ Καλλιθέας (Δημοσθένους και Φιλαρρέτου) αύριο Παρασκευή στις 8 το πρωί. Την ίδια ημέρα, διοργανώνονται εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους, στη «Σιβιτανίδειο Σχολή» και στο νυχτερινό σχολείο «Γλάρος». Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 6.30 μ.μ, η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας και η Επιτροπή Αγώνα Μοσχάτου, διοργανώνουν πικετοφορία - πορεία, η οποία θα ξεκινήσει από τη συμβολή των οδών Θησέως και Αχιλλέως (κατάστημα «Κοτσώβολος»). Επιπρόσθετα, η Επιτροπή Ανέργων Καλλιθέας (όπου συμμετέχει η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής) διοργανώνει σύσκεψη, μεθαύριο Κυριακή, στις 7 μ.μ., στα γραφεία Συνταξιούχων και Ομοσπονδίας Οικοδόμων (Αριστείδου 92).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Απαίτησε άμεσα μέτρα προστασίας για τους ανέργους

Προγράμματα - κοροϊδία των 130 μεροκάματων το χρόνο προτείνει η ηγεσία του υπουργείου

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας
Απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας για τους ανέργους, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποίησε χτες μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας καθώς και συνάντηση με τον υπουργό Γ. Κουτρουμάνη. Οικοδόμοι και άνεργοι του κλάδου βρέθηκαν έξω από το υπουργείο σε μια κινητοποίηση ενταγμένη στη χτεσινή Μέρα Πανελλαδικής Δράσης που αποφάσισε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, απαιτώντας μέτρα προστασίας για τους ανέργους με δεκάδες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα μπροστά στις 20 Δεκέμβρη.

Πιο συγκεκριμένα, ζήτησαν να δοθεί άμεσα έκτακτο επίδομα στους άνεργους οικοδόμους 1.400 ευρώ, καθώς επίσης και θεώρηση βιβλιαρίου Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τη συμπλήρωση των απαραίτητων ημερών ασφάλισης (50 ένσημα). Εκεί, η ηγεσία του υπουργείου, για μια ακόμη φορά έδειξε το πώς εννοεί την «αντιμετώπιση» της ανεργίας. Σε έναν κλάδο που η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο», η κυβέρνηση ζητά απ' τους οικοδόμους να δουλεύουν σε ...προγράμματα αυτεπιστασίας των δήμων (δηλαδή επισκευές συντήρησης, αναπαλαίωσης κτιρίων κλπ.), τα οποία έχουν «όριο» τα 130 μεροκάματα το χρόνο.

«Δηλαδή, στην ουσία, μας λέει ότι είναι μια λύση να μπορεί ο οικοδόμος να ζήσει με 100 μεροκάματα το χρόνο και να πληρώνεται το κάθε μεροκάματο με 20 ευρώ. Στην ουσία, μας οδηγούν σε εξαθλίωση. Θέλουν να βάλουμε σφραγίδα στην καταδίκη της ζωής μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, και συνέχισε: «Αυτά τα προγράμματα χρησιμοποιούνται σαν εργαλείο για να καταργηθούν οι ΣΣΕ, για να ρίξουν κι άλλο τα μεροκάματα».

«Προγράμματα για τους ανέργους», όπως αυτό, αποτελούν πάγια πολιτική των κυβερνήσεων και το μόνο που κάνουν είναι να σπρώχνουν ζεστό χρήμα στις τσέπες της εργοδοσίας, όπως για παράδειγμα πληρώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές των ανέργων. Οι οικοδόμοι απαιτούν να ανοίξουν τώρα έργα που έχει ανάγκη ο λαός (π.χ. αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, κατασκευής σχολείων, νοσοκομείων κλπ.), με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα για τους οικοδόμους, με συλλογικές συμβάσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Μέσα από αυτά τα έργα θα βρουν μόνιμη και σταθερή δουλειά όλοι οι οικοδόμοι.

Μεθαύριο, Κυριακή 18 Δεκέμβρη, το Συνδικάτο διοργανώνει έκτακτη Γενική Συνέλευση στην αίθουσα του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος), στις 9.30 π.μ.

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ανέργων της Ενωσης Λογιστών Αθήνας, απαιτώντας έκτακτο επίδομα ενός μισθού για όλους τους ανέργους του κλάδου, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, καθώς και απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας και επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά.

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Μακεδονίας του ΟΑΕΔ πραγματοποίησε χτες το πρωί το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.
Αύξηση ανέργων 41,2% μέσα σε ένα χρόνο

Τους 878.266 έφτασαν οι άνεργοι το Γ' τρίμηνο του 2011. Σημειώθηκε αύξηση κατά 256.328 άτομα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 (ήταν 621.938 άτομα), ενώ σε ποσοστό οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 41,2%. Το συνολικό ποσοστό της ανεργίας εκτινάχθηκε στο 17,7% από το 12,4% το Γ' τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Το συνολικό ποσοστό ανεργίας των γυναικών εκτινάχθηκε στο 21,5% (από 16,1%), ενώ στους νέους από 15 έως 29 ετών το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 35,3% (από 24,2% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010). Μάλιστα το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες από 15 έως 29 ετών έφτασε το 40,8% (από 30,6%). Υψηλό είναι το ποσοστό ανεργίας και στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 44 ετών (16,2% από 11,5%), ενώ διψήφιο εμφανίζεται το ποσοστό ανεργίας και στην ηλικιακή ομάδα 45 έως 64 ετών (11% από 7,6% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010).

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας ανέρχεται στο 24,6% του συνόλου των ανέργων, ενώ το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων (αυτοί που ψάχνουν για δουλειά από 12 μήνες και πάνω, ανεξάρτητα αν είναι νέοι ή παλαιοί άνεργοι) αποτελεί το 53,2% του συνόλου. Σημειώνεται ότι από το σύνολο των ανέργων το 89,7% αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση.

Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα εμφανίζεται μεγαλύτερο (19,8%) από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων. Τέλος, σε επίπεδο Περιφέρειας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 22,3% και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 19,7%.

Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ Νίκαιας

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ Νίκαιας πραγματοποίησαν και χτες μέλη των Επιτροπών Ανέργων Νίκαιας και Κορυδαλλού και των Λαϊκών Επιτροπών των δύο δήμων, διεκδικώντας άμεσα τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των ανέργων, αλλά και εκφράζοντας την άρνησή τους να πληρώσουν τα χαράτσια.

Οι συγκεντρωμένοι καλούσαν τους ανέργους που πήγαιναν στα γραφεία του Οργανισμού να γραφτούν στις επιτροπές και με κοινό και οργανωμένο αγώνα να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη δουλειά, αλλά και ουσιαστικά μέτρα για όσο καιρό είναι στην ανεργία, όπως: Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μείωση κατά 30% των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ, διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό είναι κάποιος άνεργος κ.ά.

Παράλληλα, καλούσαν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την ερχόμενη Τρίτη. Οι Επιτροπές ανέργων και οι Λαϊκές Επιτροπές στους δύο δήμους έχουν ήδη προχωρήσει σε καταγραφή των ανέργων και φροντίζουν και οι ίδιοι για πρωτοβουλίες που θα δώσουν μια έστω μικρή ανάσα στις οικογένειες. Επίσης καταγράφουν τα παιδιά των ανέργων που είναι μαθητές και έχουν διακόψει τα φροντιστήρια ή έχουν ανάγκη από βοήθεια στα μαθήματά τους στοχεύοντας να δημιουργήσουν μαθήματα για αυτά τα παιδιά με εθελοντές εκπαιδευτικούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ