ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη σφαγή των Κούρδων

Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Ιστανμπούλ για το νέο έγκλημα του τουρκικού κράτους κατά των Κούρδων
Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Ιστανμπούλ για το νέο έγκλημα του τουρκικού κράτους κατά των Κούρδων
ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ, ΟΥΛΟΥΝΤΕΡΕ.--

Κύμα διαδηλώσεων προκάλεσε η δολοφονική επίθεση του τουρκικού στρατού, στα σύνορα με το Ιράκ, την περασμένη Τετάρτη, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 35 Κούρδοι άμαχοι, ηλικίας από 12 έως 20 ετών. Αρχικά ο τουρκικός στρατός υποστήριζε ότι επρόκειτο για «Κούρδους αντάρτες», που ανήκαν στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και σχεδίαζαν επίθεση εναντίον της Τουρκίας, ωστόσο στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για νεαρούς, στην πλειοψηφία τους λαθρέμπορους, που μετέφεραν καύσιμα από τη μία χώρα στην άλλη. Οπως σημειώνεται, οι νεκροί ήταν κυρίως φοιτητές και μαθητές.

Στις διαδηλώσεις, τόσο στο Ντιγιάρμπακιρ, όσο και στο Σιρνάκ, όπου επενέβη η αστυνομία με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια, συμμετείχε πλήθος κόσμου, κυρίως νεαροί Κούρδοι με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του στρατού. Η αστυνομία προχώρησε σε 14 συλλήψεις.

Κατά την ταφή των νεκρών επικράτησε επίσης ένταση με τους Κούρδους να καλούν σε εξέγερση και προειδοποιώντας το κόμμα του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι σύντομα θα γνωρίσουν και οι ίδιοι αντίστοιχο πόνο. Σε δήλωσή του ο Μπαχόζ Ερντάλ, μέλος του ΡΚΚ σημείωσε ότι η «σφαγή δεν ήταν ατύχημα, ήταν οργανωμένη και προσχεδιασμένη», καλώντας τους Κούρδους να αντιδράσουν με εξέγερση. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σιρνάκ, Βαχντετίν Οτζκάν, που προσπάθησε να προσεγγίσει την περιοχή συνάντηση την έντονη αντίδραση του κόσμου, που τον κυνήγησε πετώντας πέτρες, με το πλήθος να του επιτίθεται.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Νέα επέμβαση του αιθιοπικού στρατού

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Νέα επέμβαση στη Σομαλία πραγματοποιεί από το περασμένο Σάββατο ο αιθιοπικός στρατός. Εκατοντάδες Αιθίοπες στρατιώτες εξαπέλυσαν κυνηγητό κατά των ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» και ακολούθως συνέχισαν τη δράση τους σε συνεργασία με τις σομαλικές κυβερνητικές δυνάμεις.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοινώσεις Σομαλών αξιωματούχων, ως χτες οι δυνάμεις τους είχαν θέσει υπό πλήρη έλεγχο την κατάσταση στην πόλη Μπελεντγουέιν και την κεντρική περιοχή Χιράν, διώχνοντας από την περιοχή τους ισλαμιστές. Απέφυγαν εντούτοις να διευκρινίσουν ότι έθεσαν την περιοχή υπό έλεγχο με τη συνδρομή του αιθιοπικού στρατού...

Εκπρόσωποι των ισλαμιστών της «Αλ Σαμπάμπ» αμφισβήτησαν νωρίτερα χτες πως το Μπελεντγουέιν έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας ότι μαίνονται μάχες κατά τις οποίες σκοτώθηκαν «δεκάδες Αιθίοπες στρατιώτες». Εντούτοις, λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν τακτική υποχώρηση με σκοπό να περικυκλώσουν την περιοχή και να οργανώσουν αντεπίθεση...

Η πόλη Μπελεντγουέιν βρίσκεται στην Κεντρική Σομαλία και απέχει 30 χλμ από τα αιθιοπικά σύνορα. Θεωρείται εμπορικό κέντρο καθώς βρίσκεται σε οδική αρτηρία - κλειδί που συνδέει τη σομαλική πρωτεύουσα Μογκαντίσου με το βόρειο τμήμα της χώρας.

Η Αιθιοπία είχε πραγματοποιήσει το Δεκέμβρη του 2006 στρατιωτική επέμβαση στη Σομαλία με τις ευλογίες και προτροπές των ΗΠΑ, αλλά αναγκάστηκε σε υποχώρηση στις αρχές του 2009. Από τον περασμένο Οκτώβρη επέμβαση στη Σομαλία πραγματοποιεί και ο κενυατικός στρατός, ενώ εδώ και ένα μήνα οι στρατιώτες της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στην περιοχή ενισχύονται από δυνάμεις των στρατών του Τζιμπουτί και της Σιέρα Λεόνε. Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούν στη Σομαλία κατά διαστήματα την τελευταία πενταετία και οι ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΑΜΑ.-- Σοβαρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χθες, στο νησί Σίτρα, νοτίως της πρωτεύουσας του Μπαχρέιν. Αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν γκλομπς, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και κροτίδες ήχου για να διαλύσουν διαδηλωτές που μετέτρεψαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την κηδεία 15χρονου που σκοτώθηκε, όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς του από δακρυγόνο, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της σιιτικής αντιπολίτευσης. Θυμίζουμε επίσης ότι στο Μπαχρέιν σταθμεύει ο 5ος αμερικανικός στόλος.

ΚΑΪΡΟ.-- Επαναλαμβάνεται σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα η δίκη του πρώην Προέδρου Μουμπάρακ με την αγόρευση του εισαγγελέα. Στο εδώλιο, εκτός από τον ίδιο τον Μουμπάρακ, βρίσκονται οι δύο γιοι του, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και άλλοι έξι αξιωματούχοι του καθεστώτος του, κατηγορούμενοι για τη δολοφονία εκατοντάδων διαδηλωτών που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες εναντίον του στις αρχές του περασμένου χρόνου. Στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνονται και κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

ΡΙΑΝΤ.-- Εντάλματα σύλληψης για 23 σιίτες εξέδωσαν οι σαουδαραβικές αρχές με την κατηγορία ότι οργάνωσαν ταραχές στην Ανατολική Επαρχία, την επαρχία όπου υπάρχουν οι περισσότερες πετρελαιοπηγές της Σ. Αραβίας και όπου κατοικεί, κατά κύριο λόγο, η σιιτική μειοψηφία της χώρας.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ο σάλος με επίκεντρο τον πρόεδρο Κρίστιαν Βουλφ συνεχίζεται στη Γερμανία με νέο γύρο αποκαλύψεων για την πίεση που άσκησε κάνοντας κατάχρηση της θέσης του, για την αποσιώπηση εκ μέρους της εφημερίδας «Μπιλντ» της υπόθεσης «δανεισμού» του με «φιλικό επιτόκιο» από Γερμανό βιομήχανο. Αντίστοιχες δανειοδοτήσεις του ίδιου είχαν αναφερθεί και στο παρελθόν. Τα περί «κάθαρσης» αξιοποιούνται για τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων, σε ένα σύστημα σάπιο από τα θεμέλιά του.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Ενας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του και ακόμη πέντε τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη από την περασμένη Παρασκευή στην περιοχή Μπίομπιο στην κεντρική Χιλή, και έχει ήδη μετατρέψει σε στάχτη 23.000 εκτάρια δασικής γης.

ΚΙΤΟ.-- Την οικοδόμηση οκτώ υδροηλεκτρικών σταθμών για την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας και των υποδομών της χώρας ανακοίνωσε ανήμερα την Πρωτοχρονιά η κυβέρνηση του προέδρου Ραφαέλ Κορέα στο Εκουαδόρ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την παραγγελία στη βραζιλιάνικη κατασκευάστρια αεροσκαφών Embraer, 20 αεροσκαφών τύπου A-29 Super Tucano, αεροσκάφη που σχεδιάστηκαν για επιχειρήσεις καταστολής εξεγέρσεων. Η παραγγελία προορίζεται για την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, και η αξία της ανέρχεται σε 355 εκατ. δολάρια.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ψυχραιμία συνέστησαν χτες οι υγειονομικές αρχές στο Σεντζέν της νότιας Κίνας μετά το θάνατο ενός 39χρονου οδηγού λεωφορείου από ιό Η1Ν1 της γρίπης των πτηνών. Είναι το πρώτο θύμα της νόσου μετά από 18 μήνες.

NOTIO ΣΟΥΔΑΝ
Χάος από επιθέσεις

TZOYMΠΑ.--

Εκρυθμη κατάσταση επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην κομητεία Πίμπορ της μεγαλύτερης πολιτείας του Νοτίου Σουδάν, Τζόγκλεϊ, όπου εκατοντάδες σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες έπειτα από την έφοδο περίπου 6.000 ένοπλων μελών της κοινότητας των Λου Νούερ.Οι άμαχοι νεκροί και τραυματίες από τις επιδρομές των Λου Νούερ το τελευταίο τριήμερο υπολογίζονται σε αρκετές δεκάδες, ενώ χιλιάδες εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να διασωθούν.

Οι χιλιάδες ένοπλοι των Λου Νούερ έχουν καταλάβει τις περισσότερες περιοχές της κομητείας Πίμπορ, ενώ λίγες εκατοντάδες κυανόκρανοι του ΟΗΕ, που υπήρχαν στην περιοχή, ελέγχουν μόνον το κέντρο της περιοχής. Οι Λου Νούερ δικαιολογούν τις φονικές επιδρομές στο Πίμπορ, λέγοντας ότι γίνονται για την απελευθέρωση περίπου 180 παιδιών της φυλής που φέρεται πως απήχθησαν από ενόπλους της κοινότητας των Μούρλε τον περασμένο Αύγουστο. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι δε θα φύγουν από το Πίμπορ (γη της κοινότητας των Μούρλε), εάν δεν καταφέρουν το στόχο τους...

Ο Νοτιοσουδανός Πρόεδρος Σάλβα Κιίρ, πάντως, κάλεσε τους ενόπλους των Λου Νούερ να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες τους, προειδοποίησε για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε όλη την πολιτεία Τζόνγκλεϊ, ενώ διέταξε την ανάπτυξη περίπου 2.000 στρατιωτών (πρώην μαχητών - ανταρτών του SPLA) και αστυνομικών, προκειμένου να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά αμάχων.

Στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, έχει επιβληθεί από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς απαγόρευση κυκλοφορίας.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Διπλός εφιάλτης από αυξήσεις και επιθέσεις ισλαμιστών

AMΠΟΥΤΖΑ.--

Σε κλείσιμο των βορείων συνόρων της Νιγηρίας και στην επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε εκτενείς περιοχές των βορείων πολιτειών προχώρησε το Σάββατο ο Νιγηριανός Πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει τις βομβιστικές επιθέσεις των ισλαμιστών της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», που μέσα στο Σαββατοκύριακο προκάλεσαν πάνω από 40 νεκρούς στην πόλη Μαϊντουγκούρι.

Και ενώ οι επιθέσεις των ισλαμιστών φουντώνουν επικίνδυνα τη μισαλλοδοξία και το διχασμό στη χώρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε τον τερματισμό των κρατικών επιδοτήσεων στα καύσιμα με δυσβάσταχτες συνέπειες για τα λαϊκά νοικοκυριά και άμεση συνέπεια το διπλασιασμό της τιμής τους (ένα λίτρο βενζίνη πωλείται 94 από 45 λεπτά) και νέο κύμα αυξήσεων στα τρόφιμα και στα περισσότερα είδη διαβίωσης.

Τα νιγηριανά συνδικάτα με πρώτο το «Νιγηριανό Εργατικό Κογκρέσο» κάλεσαν τους εκατομμύρια εργαζόμενους σε άμεσες κινητοποιήσεις και απεργίες, για να ακυρώσουν στην πράξη το αντιλαϊκό μέτρο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νιγηριανός Πρόεδρος αποφάσισε την άρση των κρατικών επιδοτήσεων στα καύσιμα μετά από παρότρυνση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Νιγηρία. Υποτίθεται ότι με την άρση των επιδοτήσεων θα εξασφαλιστούν περίπου 8 δισ. δολάρια, τα οποία θα πάνε τάχα για έργα υποδομών (οδικά δίκτυα, σταθμοί ενέργειας κ.ά.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ