ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
Στα 79 δισ. ευρώ οι δαπάνες για τοκοχρεολύσια!

Νέα αντιλαϊκά πακέτα για τις «αποκλίσεις» του 2011

Με βασικά χαρακτηριστικά την αύξηση των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων, την πτώση της μάζας των φορολογικών εσόδων, ταυτόχρονα με την εκτίναξη των τοκοχρεολυσίων που λυμαίνονται οι τραπεζίτες - μεγαλοπιστωτές τους κύλησε ο κρατικός προϋπολογισμός στο 12μηνο του 2011. Τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών πιστοποιούν τις ανυπέρβλητες αντιφάσεις της εγκληματικής πολιτικής, του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος, προδιαγράφουν τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα και μνημόνια, με στόχο την επάνοδο των μονοπωλίων σε φάση κερδοφορίας και με το λαό τσακισμένο.

Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011 εμφανίζει τα παρακάτω:

Εσοδα: Διαμορφώνονται στα 49,99 δισ. ευρώ (από 50,86 δισ. ευρώ για το 2010). Ο ρυθμός υποχώρησης 1,7% έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τη φοροληστεία που εξαπέλυσαν απέναντι στα λαϊκά στρώματα.

Δαπάνες: Εμφανίζουν αύξηση σε ποσοστό 2,8% διαμορφώνονται στα 68,83 δισ. ευρώ (από 66,93 δισ. ευρώ), επίσης σε κραυγαλέα και αντίθεση με την καρατόμηση μισθών, συντάξεων, των κονδυλίων για Υγεία - Πρόνοια κ.λπ. Από το συγκεκριμένο κονδύλι, οι δαπάνες τους για τους τόκους του κρατικού χρέους τους - χώρια τα χρεολύσια - απογειώθηκαν στα 16,35 δισ. ευρώ (από 13,22 δισ. ευρώ). Το ποσοστό της διόγκωσης φτάνει στο 23,6% και αυτό παρά το γεγονός ότι οι τόκοι για τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών έχουν πάρει «περίοδο χάριτος», τα έχουν αφήσει παρακαταθήκη στην πλουτοκρατία για τα επόμενα χρόνια. Στα χρεολύσια για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους δαπάνησαν ακόμη τουλάχιστον 62,5 δισ. ευρώ ! Το συνολικό κονδύλι για την εξυπηρέτηση του χρέους (τόκοι και χρεολύσια) έφτασε για το 2011 στα 79 δισ. ευρώ, πάνω από το 36% του παραγόμενου ΑΕΠ. Οι λεγόμενες «πρωτογενείς δαπάνες» (συντάξεις, μισθοί, Ασφάλιση, Πρόνοια κ.λπ.) διαμορφώνονται στα 51,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 11 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τις δαπάνες για το κρατικό χρέος!

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης έχουν πετσοκόψει τις δαπάνες στα 6,6 δισ. ευρώ (από 8,5 δισ. ευρώ), σε ποσοστό 21,8%. Τα έσοδα από τα ταμεία της ΕΕ που κατευθύνονται στις μερίδες των καπιταλιστών εμφανίζουν αύξηση 23,9% στα 3,8 δισ. ευρώ.

Κρατικά ελλείμματα: Φτάνουν στα 21,6 δισ. ευρώ με ρυθμό αύξησης 0,8%, διαμορφώνονται κοντά στο 10% του ΑΕΠ. Για τη συγκεκριμένη «απόκλιση» αμπαλάρουν τα νέα αντιλαϊκά πακέτα και για ποσά ύψους 1 δισ. ευρώ.

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Είναι αδίστακτοι αλλά δεν είναι ανίκητοι

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος για τις νέες εργοδοτικές προκλήσεις

«Οι βιομήχανοι κλωστοϋφαντουργοί, προκειμένου να προστατεύσουν τα κέρδη τους, αποθρασυμένοι από τη στήριξη της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ καθώς και από την από κοινού ΣΕΒ - ΓΣΕΕ μεθόδευση σφαγιασμού των εναπομεινάντων δικαιωμάτων των εργαζομένων, αξιώνουν πλήρη ελευθερία, να μην έχουν κανένα περιορισμό ως προς την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του κλάδου».

Με αυτά τα λόγια απαντά η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, στην επιστολή των βιομηχάνων προς την κυβέρνηση με την οποία απαιτεί κατάργηση της κλαδικής σύμβασης εργασίας, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. «Αποκρύπτουν βέβαια ότι η συρρίκνωση του κλάδου, η καταστροφή παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Επιταχύνθηκε από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, αλλά όπως και η ίδια η κρίση είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που υπηρετεί το κέρδος των βιομηχάνων και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης της χώρας στην Ε.Ε. και των συνθηκών (Μάαστριχτ κλπ.) απελευθέρωσης της αγοράς, που υπηρέτησαν πιστά οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου».

Και σε άλλο σημείο, τονίζεται: «Είναι αδίστακτοι αλλά δεν είναι ανίκητοι. Οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν έχουμε άλλη επιλογή από την ανατροπή των σχεδίων της εργοδοσίας, την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του 5νθήμερου, του 8ωρου, κάθε ασφαλιστικού δικαιώματος και κατάκτησης που αφορά συνολικά τους όρους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής στο σύνολό της. Με σημαία τα δικά μας συμφέροντα, να διεκδικήσουμε τη δική μας προοπτική, τη μοναδική διέξοδο προς όφελός μας. Να γίνουμε εμείς αφέντες του πλούτου που παράγουμε. Να αναπτυχθεί η κλωστοϋφαντουργία με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Μόνο τότε θα εξασφαλιστεί δουλειά για όλους με δικαιώματα».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Πολιτική απολύσεων και ιδιωτικοποιήσεων

Ανακοίνωση της Επιτροπής ΠΑΜΕ του υπουργείου

Η Επιτροπή ΠΑΜΕ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και των εποπτευόμενων οργανισμών καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, τις συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) της ΠΟΓΕΔΥ και της ΠΟΣΕΥΓ που βάζουν πλάτη στα σχέδια της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.) και συγκεκριμένα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ που προετοιμάζει το έδαφος για απολύσεις εργαζομένων και ιδιωτικοποιήσεις αρμοδιοτήτων και τομέων δράσης του υπουργείου.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η μείωση των κρατικών δομών κατά 30% μπορεί πιο εύκολα να «δικαιολογηθεί» μέσω της απαξίωσης αντικειμένων - υπαλλήλων του ΥΠΑΑΤ. Επίσης, στον αέρα βρίσκονται τα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα με τέσσερις μόνο υπαλλήλους να προσπαθούν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα με συνέπεια την εντατικοποίηση της εργασίας. Η στοχευμένη τοποθέτηση τμηματαρχών που οδηγεί ορισμένες υπηρεσίες στην πλήρη διάλυσή τους. Η δημιουργία κέντρου ενημέρωσης πολιτών στο κεντρικό κτίριο (Αχαρνών 2) του ΥΠΑΑΤ, χωρίς να το γνωρίζουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Ακολούθως, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η διάλυση των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ είναι προγραμματισμένη εδώ και χρόνια, μέσω της εφαρμογής της ΚΑΠ που οδήγησε:

- Στην παράδοση της αγροτικής παραγωγής στις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

- Στο ξερίζωμα των φτωχών αγροτών και την ενίσχυση των σύγχρονων μεγαλοτσιφλικάδων.

- Στο χτύπημα της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και το μεγάλωμα της εξάρτησης της χώρας σε διατροφικά προϊόντα, από τους μονοπωλιακούς ομίλους της ΕΕ.

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Η τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσει. Αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να επιταχύνουν όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή να τσακίσουν κάθε εργασιακό, μισθολογικό και συνταξιοδοτικό δικαίωμα, να πετσοκόψουν κοινωνικές παροχές και να παραδώσουν καίριους τομείς του δημοσίου στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

ΔΕΗ
Συνεργασία με όμιλο Κοπελούζου

Στον τομέα των ενεργειακών υπηρεσιών μπαίνει η ΔΕΗ, η οποία προωθεί τη σύσταση εμπορικής εταιρείας από κοινού με τον όμιλο SILCIO (συμφερόντων Κοπελούζου - Σαμαρά) με μειοψηφική συμμετοχή 49%. Το ΔΣ της ΔΕΗ ενέκρινε χτες την υπογραφή μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο (που είναι θυγατρική επιχείρηση της DAMCO ENERGY και ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ), ώστε να προχωρήσουν στην κοινή εταιρία.

Σκοπός της εταιρείας θα είναι «η προώθηση, μέσω πανελλαδικού δικτύου franchising, ολοκληρωμένων λύσεων οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενεργειακών υπηρεσιών και προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς επίσης και η παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πελατών της ΔΕΗ ΑΕ, κατά τη διακριτική ευχέρεια της Επιχείρησης».

Η ΔΕΗ θα μετέχει επίσης κατά 49% και στο μετοχικό κεφάλαιο των εργοστασίων κατασκευής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού PIRITIUM SA και SILCIO SA του Ομίλου, τα οποία θα προμηθεύουν στην εμπορική εταιρεία τον αντίστοιχο εξοπλισμό.

ΔΕΠΑ ΑΕ
Διαγωνισμοί για τις τρεις νέες ΕΠΑ

Στην προκήρυξη των ισάριθμων διεθνών διαγωνισμών για την ίδρυση των τριών νέων Εταιρειών Παροχής Φυσικού Αερίου (ΕΠΑ) στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προχώρησε η ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα ακόμη «λιθαράκι» παράδοσης στην ιδιωτική ασυδοσία του ενεργειακού τομέα, καθώς στόχος είναι η εξεύρεση «στρατηγικών επενδυτών» για να συμμετάσχουν με τουλάχιστον 35% στο μετοχικό κεφάλαιο κάθε ΕΠΑ, έχοντας και το δικαίωμα άσκησης της διοίκησης!

Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2012. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η ΔΕΠΑ «έχει ήδη κατασκευάσει στις τρεις περιφέρειες, δίκτυα διανομής φυσικού αερίου συνολικού μήκους 447 χλμ. Η ύπαρξη αυτής της υποδομής δίνει τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών. Η ΔΕΠΑ έχει έως σήμερα πραγματοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 148 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα επόμενα τρία χρόνια οι επενδύσεις από τις νέες ΕΠΑ θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 43 αποτελούν ευρωπαϊκή ενίσχυση». Είναι φανερό ότι οι υποψήφιοι επενδυτές προσκαλούνται σε μια σίγουρη επένδυση, με ισχυρή υποδομή και καλή «προίκα» για τις μελλοντικές κινήσεις των εταιρειών.

Η ΔΕΠΑ σημειώνει ότι οι περιοχές που θα διαθέτουν ενεργοποιημένα δίκτυα φυσικού αερίου, από τις αρχές του 2013 θα είναι αρχικά οι: Θήβα, Λιβαδειά, Οινόφυτα/ Σχηματάρι, Λαμία, Χαλκίδα, Κιλκίς, Σέρρες, Πλατύ Ημαθίας, Κατερίνη, Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ