ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΟ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Πλώρη για... Λονδίνο

Mε θριαμβευτικό τρόπο η εθνική ανδρών από χθες ολοκλήρωσε την αποστολή της όσον αφορά τον πρώτο και κυριότερο στόχο που είχε στο φετινό πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Αϊντχόφεν και ήταν η εξασφάλιση μιας θέσης στην εξάδα της διοργάνωσης που δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στο προ-ολυμπιακό τουρνουά του Καναδά. Η Ελλάδα έκανε περίπατο κόντρα στην Τουρκία επικρατώντας με 20-2 της Τουρκίας σημειώνοντας την τρίτη της νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια στον όμιλο (είχαν προηγηθεί οι αντίστοιχες με Ολλανδία και ΠΓΔΜ) κάτι που της δίνει το δικαίωμα να κλειδώσει την τρίτη θέση του ομίλου (στην εξάδα προκρίνονται οι τρεις πρώτες των δυο ομίλων). Πλέον ακολουθούν τα δύσκολα παιχνίδια με Ουγγαρία (Σάββατο) και Ιταλία (Δευτέρα) και πλέον οι Ελληνες διεθνείς έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω στην διοργάνωση. Πάντως με την παρουσία στην εξάδα της διοργάνωσης το ελληνικό συγκρότημα δεν πέτυχε μόνο το στόχο να διεκδικήσει την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου τον Απρίλιο στον Καναδά αλλά παράλληλα κατάφερε να εξασφαλίσει και την πρόκρισή του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βαρκελώνης το 2013 αλλά και τη συμμετοχή δίχως αγώνες πρόκρισης στο ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης το 2014.

Οσον αφορά τον χθεσινό αγώνα όπως αποδεικνύεται από το τελικό σκορ, δεν αντέχει κριτικής με τους παίκτες της Ελλάδας να μπαίνουν δυναμικά στο δεύτερο οκτάλεπτο όπου προηγήθηκαν με 8-0 και τελείωσαν το παιχνίδι πριν κάν αρχίσει. Τα οκτάλεπτα: 1-0, 6-0, 4-2, 9-0. ΕΛΛΑΔΑ: Μιράλης 4, Γ. Αφρουδάκης 3, Μυλωνάκης 3, Θεοδωρόπουλος 3, Φουντούλης 3, Χρ. Αφρουδάκης 2, Δελακάς 1, Μουρίκης 1.ΤΟΥΡΚΙΑ: Καγκατάι 2.

ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Δυναμικό ξεκίνημα

Μέρες του περασμένου καλοκαιριού όταν και στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια άρχισε με το «καλημέρα» των υποχρεώσεών της να θυμίζει η εθνική γυναικών και στο Αϊντχόφεν συμμετέχοντας στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση στον πρώτο τους αγώνα επικράτησαν με 10-9 της Ιταλίας μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι που στην ουσία ήταν το ντέρμπι του ομίλου της. Πλέον η πρώτη θέση του ομίλου που συνεπάγεται και απευθείας πρόκριση στην τετράδα της διοργάνωσης, είναι στο χέρι των κοριτσιών της ελληνικής ομάδας αφού ακολουθούν δύο παιχνίδια με την Γερμανία σήμερα και την Ισπανία (Κυριακή), ομάδες που θεωρούνται στα μέτρα της ελληνικής.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βγήκε η οκτάδα

Το τελευταίο εισιτήριο, για τους «8» του κυπέλλου, σφραγίστηκε χθες στο Αγρίνιο. Κάτοχός του, με ανατροπή, ο ΟΦΗ που κέρδισε τον Παναιτωλικό με 3-1 ( 35' Ρότσα, 42' Σίσιτς, 58' Μπούρμπος, 98' Μάντζιος). Ετσι εξασφάλισε την παρουσία του στους «8», όπου θα αντιμετωπίσει τον Πανσερραϊκό. Με δέκα παίχτες ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση οι δύο ομάδες. Από τους γηπεδούχους αποβλήθηκε ο Φερνάντες (60') και από τους φιλοξενούμενους ο Βάντο (54').

Την Τετάρτη, στο ντέρμπι «δικεφάλων», τελικά χαμογέλασε ο γηπεδούχος. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 2-0 (33΄ Λίνο πεν., 54΄ Αθανασιάδης) την ΑΕΚ - σ' ένα μέτριο ως κακό παιχνίδι - και την πρόκρισή του στα προημιτελικά του θεσμού. Οι «κιτρινόμαυροι» (δικαίως) διαμαρτυρήθηκαν έντονα - και με σχετική ανακοίνωση που βάλλει και κατά του Κύρου Βασσάρα - για τον καταλογισμό (τιμωρήθηκαν ο διαιτητής Γιάχος και ο βοηθός του Κωστάρας) του ανύπαρκτου πέναλτι από το οποίο προήλθε το 1 - 0.

Μια μέρα νωρίτερα ο Πανσερραϊκός, χάρη στην ευστοχία του Ντα Κόστα, εξασφάλισε την συμμετοχή του και στην 6η φάση του κυπέλλου. Επικράτησε της Ξάνθης, στα Πηγάδια, με 2-1 (24' Μαρσελίνιο - 44΄, 63΄ Ντα Κόστα) και είναι η μοναδική ομάδα της Football League που βρίσκεται στους «8».

Οι προημιτελικοί θα διεξαχθούν σε 2 δόσεις. Το πρόγραμμα, όπως το γνωστοποίησε η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ, έχει ως εξής: Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου θα αναμετρηθούν ΠΑΟΚ - Ατρόμητος (17:00) και Ολυμπιακός - Πανιώνιος (20:00). Ιδια μέρα αλλά 22 Φεβρουαρίου θα παίξουν ΟΦΗ - Πανσερραϊκός (16:00) και Αστέρας Τρίπολης - Κέρκυρα (19:00).

AEK
Κορύφωση των συμφερόντων

Τα ιδιοκτησιακοδιοικητικά παιχνίδια στην πλάτη της ΑΕΚ συνεχίζονται. Μέτοχοι και διοικούντες (επίσημοι ή, και, ανεπίσημοι) διαγκωνίζονται σε ποσότητα... ανιδιοτελούς προσφοράς στην ομάδα, κάνουν αλλεπάλληλες δηλώσεις «ΑΕΚοφροσύνης» και επιδίδονται συχνά πυκνά σε πινγκ πονγκ ευθυνών.

Σε ένα μόνο πράγμα ομονοούν. Το λογαριασμό να πληρώσουν - για μια ακόμα φορά - οι φίλαθλοι. Κανείς από τους «ταγούς» δεν αμφισβητεί το μοντέλο (ΠΑΕ και εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο), που κυρίως δημιουργεί τις αιτίες. Απαντες, αναζητούν διαχειριστική - και ωφέλιμη για τη νικήτρια παράταξη - λύση, στα ίδια πάντα πλαίσια που οδήγησαν στη ζώσα πραγματικότητα.

Με νέα τοποθέτησή του (χτες) ο παραιτημένος πρόεδρος της ΠΑΕ, Στ. Αδαμίδης, προαναγγέλλει εφ' όλης της ύλης... ενημέρωση (24/12) των φιλάθλων (με συνέντευξη Τύπου;). Δικαιολόγησε (ύστερα από την ανακοίνωση/κάλεσμα παραίτησής του από τον ισχυρότερο σύνδεσμο οργανωμένων οπαδών «ORIGINAL 21») την παραμονή του στο οφίτσιο γιατί «το παραμικρό κενό εξουσίας στην ΠΑΕ, βάσει νόμου» σημαίνει «αυτόματα λύση Πρωτοδικείου, στην καλύτερη των περιπτώσεων».

Γνωστοποιεί πως ο επικεφαλής του συνδέσμου, Δ. Χατζηχρήστος, αρνήθηκε πρόταση ανάληψης της προεδρίας και ισχυρίστηκε ότι το αργότερο στην ΓΣ (3/2) «θα παραδώσω τη σκυτάλη στο επόμενο διοικητικό σχήμα». Και βέβαια ξανακάλυψε τους (εργοδότες του) μετόχους που «βοηθούν όσο μπορούν και αποτελούν τους ενεργούς θεματοφύλακες της ΑΕΚ»!...

Από την πλευρά του ο Δ. Χατζηχρήστος (και πρώην πρόεδρος της ερασιτεχνικής) επιβεβαίωσε («NovaΣΠΟΡ FM») πως έχει διάδοχη κατάσταση για τη διοίκηση: «Δε θα βγάζαμε ανακοίνωση αν δεν είχαμε στο μυαλό μας κάτι για την επόμενη μέρα. Δεν είμαστε από αυτούς που λέμε να φύγει κάποιος όταν δεν έχουμε κάτι άλλο από πίσω. Γιατί να διαχειρίζεται ο Αδαμίδης τα χρήματα που υπάρχουν και να μην τα διαχειρίζεται κάποιος άλλος κοινά αποδεκτός;»

Εκεί που ταυτίζονται αμφότεροι, είναι τα χρέη των μετόχων/επιχειρηματιών να (ξανα)πληρώσουν οι οπαδοί... «Η καλύτερη λύση είναι η περαιτέρω ενεργοποίηση του μεγάλου κόσμου της ΑΕΚ» (Αδαμίδης). «Η οικονομική επιφάνεια κάποιου, είναι μόνο η παρουσία του κόσμου στο γήπεδο» (Χατζηχρήστος)...


Ο ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ απουσιάζει εκτάκτως

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Διά της ανατροπής η ΑΕΚ επικράτησε του Δούκα με 28-24 (13-15 ημίχρονο) και εξασφάλισε το τέταρτο εισιτήριο για τα ημιτελικά του κυπέλλου. Η αναμέτρηση στο «Δαΐς» ήταν ντέρμπι - με τους γηπεδούχους να είναι καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο και τους «κιτρινόμαυρους» στην επανάληψη - και κρίθηκε στα τελευταία λεπτά. Την πρόκρισή τους στον τελικό (17 ή 18/3) θα διεκδικήσουν (1/2) ΑΕΚ - Διομήδης Αργους και Φίλιππος Βέροιας - ΠΑΟΚ.

ΒΟΛΕΪ
Νίκη πρόκριση

Τη δεύτερη νίκη του με 3-0 επί της Ισκου Τάμπερε πέτυχε στη Φινλανδία ο Ολυμπιακός, που πήρε το εισιτήριο για τους «16» του Τσάλεντ Καπ. Στη φάση των «16», αντίπαλος των πρωταθλητών Ελλάδος θα είναι η Μακάμπι Τελ Αβίβ, που στους «32» απέκλεισε με δύο νίκες τη Στράσεν από το Λουξεμβούργο. Κόντρα στη Μακάμπι, ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στο κλειστό του Ρέντη (31/01 - 02/02), ενώ ο επαναληπτικός στο Ισραήλ (07-09/02). Μετά τον αποκλεισμό του από το Τσάμπιονς Λιγκ, η ομάδα βόλεϊ του Ηρακλή θα έχει δύσκολο έργο και στο Τσαλεντζ του CEV Cup καθώς κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Ντιναμό Μόσχας. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στη ρωσική πρωτεύουσα (από 31/1 έως 2/2) κι ο επαναληπτικός στο κλειστό του Εύοσμου μία βδομάδα αργότερα.

  • Τέσσερα δυνατά ζευγάρια βγήκαν στην κλήρωση του «Φάιναλ 8» του κυπέλλου ανδρών μετά την κλήρωση στα γραφεία της ΕΟΠΕ. Παμβοχαϊκός-Ολυμπιακός, Λαμία-Φοίνικας Σύρου, Ηρακλής-ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός-Αρης είναι τα τέσσερα ζευγάρια που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση στη Σύρο (από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου). Θυμίζουμε πως ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, η ΕΑ Πατρών και ο ΑΟ Κηφισιάς δε δήλωσαν συμμετοχή στη διοργάνωση.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

O Πέτρος Κωνσταντινέας του Συνδέσμου Μεσσηνίας, ορίστηκε να διευθύνει τον αγώνα Ξάνθη-Ολυμπιακός για τη 18η αγωνιστική της Super League. Ο Ανδρέας Παππάς θα είναι ο διαιτητής του αγώνα Παναθηναϊκού-Ατρόμητου. Αναλυτικά οι διαιτητές της 18ης αγωνιστικής: ΠΑΟΚ-Πανιώνιος (Boσκάκης), Παναιτωλικός-Κέρκυρα (Κουκουλάκης), Εργοτέλης-ΑΕΚ (Αρετόπουλος), Ξάνθη-Ολυμπιακός (Κωσταντινέας), Παναθηναϊκός-Ατρόμητος (Παππάς), Λεβαδειακός-ΟΦΗ (Καλογερόπουλος), Δόξα Δράμας-Αρης (Κάκος), Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΣ Γιάννινα (Στυλιάρας).

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE
Τον λύτρωσε ο Κατσουράνης

Με αρκετή δυσκολία ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της αξιόμαχης Δόξας Δράμας στο ΟΑΚΑ. Επικράτησε με 1-0 σε εξ αναβολής αγώνα των δυο ομάδων για την 4η αγωνιστική και μείωσε με αυτό τον τρόπο τη διαφορά του από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Το γκολ για τους «πράσινους» πέτυχε ο Κατσουράνης στο 88'. Σε άλλο εξ αναβολής παιχνίδι για την 4η αγωνιστική Λεβαδειακός και Αρης αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1.

  • Τα σενάρια που θέλουν τον Σεμπαστιάν Λέτο να πωλείται στη μεταγραφική περίοδο του Γενάρη διεαψεύστηκαν χθες απο κύκλους της ΠΑΕ τονίζοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Την ίδια ώρα, με χτεσινή ανακοίνωση η ΠΑΕ Παναθηναϊκός διαψεύδει το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην οικονομική ιστοσελίδα «Sofokleous in» για «έφοδο» του ΣΔΟΕ στα γραφεία της εταιρείας. Επιπλέον, επισημαίνει ότι δε διαπιστώθηκαν παραβάσεις και δεν επιβλήθηκε πρόστιμο. Οι «πράσινοι» τονίζουν ότι η επίσκεψη έγινε από κλιμάκιο του ΕΤΑΠ ΜΜΕ.
EΥΡΩΛΙΓΚΑ
Καλή αρχή

Xωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα ο Παναθηναϊκός άνοιξε νικηφόρα τις υποχρεώσεις του για το ΤΟΠ-16 της Ευρωλίγκας κάνοντας επίδειξη δύναμης επί της Μιλάνο εκτός έδρας, την οποία νίκησε 78-57, κάνοντας με αυτό τον τρόπο το πρώτο από τα βήματα που χρειάζεται για το στόχο του, που είναι η πρόκριση (αρχικά) στους 8 αλλά και η πρωτιά στον όμιλο. Oι «πράσινοι» στο θεωρητικά πιο δύσκολο παιχνίδι του ομίλου τους έκαναν περίπατο (προηγήθηκαν ακόμα και με 29 πόντους).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πάλεψε αλλά δεν άντεξε

Πάλεψε, ωστόσο δεν άντεξε και δεν τα κατάφερε ο Ολυμπιακός που στον πρώτο του αγώνα για το ΤΟΠ-16 απέναντι στην ίσως πιο φορμαρισμένη ομάδα της διοργάνωσης ΤΣΣΚΑ Μόσχας υπέστη ήττα στο ΣΕΦ με 86-78. Οι παίκτες του Ντούσαν Ιβκοβιτς αν και είχαν δύσκολη αποστολή κόντρα σε ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τροπαίου στάθηκαν πολύ καλά τουλάχιστον μέχρι το 25' χάρη στην πολύ καλή λειτουργία της περιφέρειάς τους στην επίθεση. Ωστόσο, στη συνέχεια η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων σε αντίθεση με τον πλουραλισμό της ρωσικής ομάδας σε αυτό τον τομέα ανέτρεψε τα δεδομένα με συνέπεια το τελικό αποτέλεσμα. Πάντως, παρά την ήττα οι ελπίδες του Ολυμπιακού παραμένουν αφού στόχος του στην προσπάθεια εξασφάλισης μιας από τις δύο θέσεις πρόκρισης στα προημιτελικά είναι να ξεπεράσει τα εμπόδια των δύο τουρκικών ομάδων Γαλατασεράι και Φενερμπαχτσέ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ