ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2012
Σελ. /32
Το οργανωμένο κίνημα τους τρομάζει

Μ' έναν επικίνδυνο αχταρμά τα κανάλια και ο Τύπος των αστών επιχειρούν να ταυτίσουν το οργανωμένο λαϊκό κίνημα με πράξεις που όχι μόνο δεν έχουν καμιά σχέση με τις λαϊκές αντιδράσεις, αλλά και ελέγχονται ως προς την προβοκατόρικη οργάνωσή τους.

Αποκαλυπτική η νέα εκμπομή του "Σκάι" με τον Ευαγγελάτο ο οποίος ωμά επιχείρησε να ταυτίσει τα γιουχαΐσματα στη χτεσινή παρέλαση στη Ρόδο, με εργατικές κινητοποιήσεις. Με κομπάρσο έναν τοπικό πολιτευτή της ΝΔ άρχισαν να λένε για "200 άτομα που κλείνουν λιμάνια, βάζουν πανό στην Ακρόπολη, δημιουργούν εικόνες βίας". Και για να μην αφήσουν περιθώριο για το ποιο κίνημα είναι αυτό που τους βολεύει, έβαλαν σε αντιπαράθεση τις εργατικές κινητοποιήσεις με το "κίνημα της πατάτας" και συμβούλευσαν ως μόνη ανεκτή πράξη να ακολουθείται το παράδειγμα όσων κατέφυγαν στα δικαστήρια για το χαράτσι στα ακίνητα.

Το τσουβάλιασμα του γιαουρτώματος με τις διαδηλώσεις έχει και διά ταύτα: Να βρουν οι εργαζόμενοι γλώσσα συνεννόησης με τα αφεντικά τους, τα οποία στο μεταξύ με λυμένα τα χέρια από την κυβερνητική πολιτική τσακίζουν κόκαλα.

Παίζουν βρώμικο παιχνίδι την ώρα που είναι γυμνοί και φαίνονται.

***

Δεκάδες εργατικές κινητοποιήσεις έγιναν χτες έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ για την προστασία των ανέργων. Μούγκα τα αστικά κανάλια. Ευτυχώς υπήρχε εκεί η κάμερα του "902".

Εντονες οι αγωνιστικές αντιδράσεις για το "κούρεμα" στα ασφαλιστικά ταμεία. Πάλι μούγκα στα κανάλια. Ξανά μόνο ο "Ριζοσπάστης" και ο "902", κάλυπταν το θέμα.

Παράλληλα, "σαλόνια" στις εφημερίδες της αστικής τάξης οι καρέκλες κατά του Νταλάρα και οι μπουνιές σ' ένα δημαρχείο.

Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της αστικής τάξης επιλέγει ποιες αντιδράσεις θα προβάλλει, αυτές που την βολεύουν να εμφανίζεται από πάνω και να προβάλλεται η ίδια σα δύναμη κοινωνικής σταθερότητας. Παράλληλα προβοκάρει τις εργατικές κινητοποιήσεις για να σπείρει φόβο.

***

Πέρα απ' τα σχέδια των αστών η πραγματική ζωή κυλά εκεί που χτυπά η καρδιά του λαϊκού κινήματος. Εκεί όπου οργανωμένα η εργατική τάξη αντιμετωπίζει τον αντίπαλο, δεν ξεστρατίζει, δεν τσιμπάει σε προβοκάτσιες. Εκεί όπου στα ίσα αντιμετωπίζονται οι αστοί σαν αυτό που είναι, ταξικοί αντίπαλοι και ευθέως δηλώνεται η απόφαση των εργατών να γκρεμίσουν την εξουσία του κεφαλαίου. Δήλωση που εξοργίζει εκπροσώπους του αστικού πολιτικού κόσμου σαν τον Δένδια της ΝΔ που ανέλαβε ρόλο στρατοδίκη μέσα στη Βουλή για να συνετίσει το ΚΚΕ. Δήλωση που προκαλεί ταραχή σε δημοσιολόγους σαν τον Παπαχελά της "Καθημερινής" που εγκαλεί τα αστικά κόμματα γιατί άργησαν να αντιμετωπίσουν το ΚΚΕ.

***

Η αλληλεγγύη, υπέρτατη αξία του εργατικού κινήματος, επιδιώκεται από την αστική προπαγάνδα να μετατραπεί σε καρικατούρα. Κι από αλληλεγγύη μεταξύ εργατών, να παρουσιαστεί σαν φαινόμενο του σαλονιού.

Ευτυχώς, τα καλά πράγματα συμβαίνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Εκεί που οργανώνεται καθημερινά η λαϊκή αλληλεγγύη, έτσι που να μην είναι κενό γράμμα, αλλά βάση για να στηριχτούν οι άνθρωποι στον πόλεμο του μαύρου μετώπου μονοπωλίων, συγκυβέρνησης, ΕΕ, που μαίνεται ενάντιά τους.

***

Μέσα στο γενικό χαμό, ένας εμφανίζεται να χαίρεται. Ο υπουργός Οικονομικών που στην ιστορία με τη ΔΕΗ βρήκε ευκαιρία να σπείρει ήττα. Ισχυρίστηκε ότι είναι μάταιο να μην πληρώνουμε το χαράτσι. Αφού είναι μάταιο, γιατί έστησε όλο αυτό το πανηγύρι; Στο παιχνίδι και η ΔΕΗ. Που από τη μια δηλώνει ότι δεν κόβει το ρεύμα κι από την άλλη στέλνει λογαριασμούς απλήρωτου ρεύματος.

Αν τους αφήσουμε, θα κάψουν κόσμο. Τώρα ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση στις λαϊκές επιτροπές. Να ορθώσουμε φράγμα υπεράσπισης των λαϊκών στρωμάτων. Το αίτημα παραμένει: Να καταργηθούν τα χαράτσια. Αυτό που αρνήθηκαν στη Βουλή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., να επιβληθεί στην πράξη. Κανένας με κομμένο ρεύμα. Να γίνουν περισσότεροι αυτοί που αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι, αυτοί που αρνούνται να χρηματοδοτήσουν τη σωτηρία των καπιταλιστών.

***

Είναι κάτι ώρες που η αλήθεια είναι απόλυτα γυμνή. Οπως προχτές στη Βουλή όταν ωμά οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης είπαν ξανά ναι στα χαράτσια.

Η πρόταση του ΚΚΕ για την κατάργηση των χαρατσιών είναι από μόνη της μια προκήρυξη. Την κάνουμε σημαία στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς. Ωστε καθένας πια να μπαίνει μπροστά στις ευθύνες του. Και αυτοί που ακόμα σκέφτονται να ψηφίσουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και κάθε άλλος που ανέχεται η καπιταλιστική κρίση να πληρώνεται από τους εργαζόμενους, με αυτήν ή την άλλη παραλλαγή της αστικής πολιτικής.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ

ΟΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ: «Το υπουργείο Οικονομικών από χτες κατάργησε και το ΣτΕ. Σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στο απίστευτο αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με το Ειδικό Τέλος στα Ακίνητα, με διευκρινιστική ανακοίνωσή του έκανε γνωστό πως ενώ οι πολίτες θα πληρώνουν ρεύμα το κράτος θα εισπράττει το χαράτσι. Ουσιαστικά οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών παρακάμπτουν στην πράξη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η διακοπή του ρεύματος λόγω του χαρατσιού είναι παράνομη» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Η ΚΡΙΣΗ ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: «Διάρκειας εκατό ετών θα είναι η παραχώρηση σε ιδιώτες επενδυτές της παραθαλάσσιας έκτασης - φιλέτου του Δημοσίου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας» (το θέμα στα ΝΕΑ).

ΟΙ ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ: «Απ' ό,τι φαίνεται, η οικονομική κρίση δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει τις πωλήσεις όπλων από κράτη-μέλη της ΕΕ προς την Ελλάδα. Η Ευρώπη πούλησε στη χώρα μας οπλικά συστήματα, η αξία των οποίων ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ και μάλιστα κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΟΔΥΝΗΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ: «Κόντρα σε όλες τις επίσημες δηλώσεις, οφείλουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα μιας οικονομίας που συσσωρεύει οδυνηρό κόστος για τους εργαζομένους, αλλά και για το μέλλον του έθνους μας. Δυστυχώς, πρόκειται για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με καλυμμένη πτώχευση... (...) "Είναι εύκολο να χαθεί κανείς στις λεπτομέρειες, στις συντομογραφίες και στα ακρωνύμια που περιβάλλουν το πακέτο διάσωσης των 130 δισ. μαζί με το PSI..." επισημαίνει ο αρθρογράφος της Wall Street Journal και προσθέτει: "Αλλά μην κάνετε λάθος, παραμένει μια άθλια συμφωνία τόσο για την ίδια την Ελλάδα όσο και για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους"! (...) "Μια λεπτομέρεια", αναφέρει το άρθρο, "το σχέδιο δεν θα σώσει στην πραγματικότητα την Ελλάδα. Με τη συμφωνία, οι περικοπές δαπανών του ελληνικού προϋπολογισμού θα αγγίξουν το 20% του ΑΕΠ, τις μεγαλύτερες που έχει κάνει ποτέ χώρα στην ιστορία"» (από άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΧΤΑΡΜΑΣ: «Αντιδράσεις, συγκρούσεις, διαδηλώσεις, γιαούρτια, προπηλακισμοί και μίσος κοινωνικό (...) Αυτό ίσως είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Πως όλος αυτός ο κύκλος της μεγάλης αντίδρασης και της κοινωνικής σύγκρουσης θα αποδεχθεί ή έστω θα συμφιλιωθεί με ένα υποτυπώδες σχέδιο προόδου και ανάπτυξης. Και αυτή ίσως είναι η πρόκληση της επόμενης πολιτικής περιόδου» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΜΕ: Σήμερα δράση για τους ανέργους στα γραφεία ΟΑΕΔ όλης της χώρας

ΤΑ ΝΕΑ: Τελευταίες μάχες έξω από το κουρείο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Καταρχήν «ναι» στο PSI

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τραπεζικό δίχτυ κατά φοροφυγάδων

Η ΝΙΚΗ: Υψηλά επιτόκια και αμνηστία για επιστροφή καταθέσεων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Απάτη με το χαράτσι της ΔΕΗ

ΕΘΝΟΣ: Επικίνδυνα παιχνίδια με τα φάρμακα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Βουλιάζουν στα χρέη οι δήμοι

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εθνική ντροπή

Η ΑΥΓΗ: Σφήνα στο κύκλωμα των μεσαζόντων

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα, παράθυρο για νομιμοποίηση

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Εσκασε η βόμβα για Βενιζέλο - Γεωργίου

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τα χαράτσια έχουν όνομα

Ως «μη σοβαρή» και «ανεδαφική» καταψήφισαν χθες στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των χαρατσιών, της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του τέλους ακινήτων μέσω ΔΕΗ. Παρά τις προσπάθειές τους να πετάξουν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι για την πατρότητα των μέτρων, και τα τρία κόμματα είπαν «ναι» με την στάση τους στην στήριξη της φορολογικής πολιτικής, που αφαιμάζει τη λαϊκή οικογένεια, προκειμένου να σωθεί η πλουτοκρατία από την κρίση.

Τι προβλέπει η πρόταση του ΚΚΕ

* Αναδρομική κατάργηση (δηλαδή από την έναρξη ισχύος τους) όλων των χαρατσιών και συγκεκριμένα: Της λεγόμενης «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα», του λεγόμενου «τέλους επιτηδεύματος» στους επαγγελματίες και του λεγόμενου «έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών» (χαράτσι της ΔΕΗ).

* Κατάργηση κάθε διάταξης ή διοικητικής πράξης που τυχόν έχει εκδοθεί για την εφαρμογή αυτών των χαρατσιών, όπως και τυχόν διατάξεις που είναι αντίθετες με την προτεινόμενη κατάργηση των χαρατσιών.

* Αίρεται αυτοδίκαια, δηλαδή καταργείται σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται χωρίς καμία ενέργεια ή επιβάρυνση των πολιτών, κάθε εκκρεμής διαδικασία είσπραξης από το κράτος των χαρατσιών.

* Επιστροφή από το κράτος στους πολίτες ως «αχρεωστήτως καταβληθέντων» και μάλιστα εφάπαξ, όποιων ποσών αντιστοιχούν στα χαράτσια, συμπεριλαμβανομένων και των όποιων τυχόν προσαυξήσεων και έχουν ήδη εισπραχθεί από το κράτος.

(το ρεπορτάζ στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ